אזרבייג'ן וישראל מנהלות משא ומתן לחתימה על חוזה לרכישת אמל"ח נוסף בשווי של שני מיליארד דולר מהחברות הביטחוניות הישראליות. כך נודע ל"ישראל היום" ממקור המעורה בפרטים.
העסקת הנוספת מושפעת משני גורמים מרכזיים. הגורם הראשון הוא חילופי האש ההולכים וגוברים לאורך הגבול החדש-ישן בין אזרבייג'ן לבין ארמניה, שלדעת רבים עלולה להתפתח למלחמת קרבאך השלישית. הגורם השני הוא היחסים המתהדקים בין ישראל לבין אזרבייג'ן, על אחת כמה וכמה לאחר ההצלחה הגדולה של באקו מלחמת נגורנו קרבאך השנייה והפתיחה ההיסטורית של לשכות המסחר והתיירות של אזרבייג'ן בישראל.
מעבר לעסקה הזו, באקו מנהלת בעת הנוכחית מו"מ עם חברות ישראליות מתחומים שונים, וכן מטוסי מטען של משרד ההגנה האזרי שאוספים אמל"ח מסוגים שונים, כולל טילים בליסטיים וכלי טיס, נוחתים בשדה התעופה עובדה כל העת, כולל בימים האחרונים. מדובר על עסקאות בהיקף מאות מיליוני דולרים שצפויות להיחתם במהלך החודשים הקרובים. העסקאות הללו יהוו עדות נוספת לחשיבות הרבה בעיני הבכירים בירושלים ליחסים עם באקו, כל זאת למרות הלחץ שניסו להפעיל הארמנים בעצמם ובאמצעות הלובי הארמני ברחבי העולם נגד עסקאות האמל"ח בין ישראל לבין אזרבייג'ן. במסגרת הזאת, זמן קצר לאחר שארמניה פתחה את השגרירות שלה בישראל - היא החזירה את השגריר להתייעצויות על רקע המלחמה בקרבאך, צעד שלא שינה כהוא זה את היחסים בין ירושלים לבין באקו. אדרבא, באזרבייג'ן ככלל כבר פועלים מרכזי פיתוח של חברות ביטחוניות ישראליות, ובקרבאך בפרט - חברות ישראליות מכל התחומים, החל מביטחוניות ועד לחקלאיות, נוטלות חלק משמעותי בשיקום האזור המשוסע לאחר הכיבוש הארמני הממושך.
לאחרונה, לשכת המסחר האזרית בתל אביב כבר הספיקה להגיע לזכרון דברים עם "Our Crowd" הישראלית, מה שמעיד על כך שהשאיפה של באקו היא שהנציגויות החדשות בישראל יאיצו את היחסים. כמו כן, שלשום העריך פרשן "אינדיפנדנט" בטורקיה, אוע'ול טונה (Oğul Tuna), כי הקמת לשכות המסחר והתיירות של אזרבייג'ן היא צעד אחד לפני פתיחת שגרירות של באקו בישראל. אם זה אכן יתממש, אזרבייג'ן תהיה המדינה בעלת הרוב השיעי השנייה שממנה שגריר לישראל, לאחר שח'אלד יוסף אל-ג'לאהמה, נבחר ב-30 במרץ להיות השגריר הראשון של בחריין בישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו