במהלך ליל ה-7 באוקטובר זיהה חיל האוויר סימנים מחשידים במערך האווירי של חמאס, הקשורים לכטב"מים שנמצאו אז בידי ארגון הטרור, בהם גם כטב"מים מתאבדים. המידע הועבר למרכז השליטה של חיל האוויר ולאמ"ן, אך לא קיבל התייחסות נאותה. בנוסף, מתברר כי במסגרת מתקפת 7 באוקטובר, אכן הופעלו בידי חמאס כמה עשרות כטב"מים מתאבדים.
מזה כמה שנים שלמד"ן - להק המודיעין של חיל האוויר - מנטר מקרוב את המערך האווירי של חמאס. ארגון הטרור אמנם לא מחזיק בחיל אוויר מפותח, אבל עד 7 באוקטובר היו ברשותו כמה עשרות כלי טיס זעירים ובלתי מאוישים, שחלקם הוברחו לרצועה לאחר שיוצרו באיראן.
הכטב"מים הללו נועדו בעיקר לתצפיות, וחמאס אף עשה בהם שימוש בכדי לאסוף מודיעין לקראת פלישתו לשטח ישראל. אך כמה עשרות בודדות מהכלים שהחזיק חמאס היו כטב"מים מתאבדים, כאלה המסוגלים לתקוף ביעילות מטרות על הקרקע.
בשעות הקטנות של 7 באוקטובר זיהו בחיל אוויר פעילות חריגה, הקשורה למערך האווירי של חמאס. לדברי גורם המעורה בפרטים, בשל מגבלות בפענוח אותה פעילות חריגה, היא לא נתפסה כסימן מקדים למלחמה. "ידענו שמשהו חריג קורה, אבל לא ידענו מה", הוא אומר. לדבריו, על בסיס המידע המקדים הזה בלבד, לא היה ניתן להגיע בזמן אמת למסקנה נחרצת, שחמאס נערך לתקיפה רבתי בטווח הזמן הקרוב.
בלמד"ן העבירו את המידע על הפעילות החריגה למשל"ט, מרכז השליטה המרכזי של חיל האוויר, ובמקביל גם לגורמים הרלוונטיים באמ"ן.
אלא שהתקשורת בין הגופים באותו לילה היתה חד-סטרית: באמ"ן לא עדכנו את חיל האוויר על האותות החשודים שגם הם קלטו באותן שעות גורליות – הפעלת כרטיסי הסים של כוחות הנוחב'ה של חמאס. "אנחנו", אומר אותו גורם בחיל האוויר, "לא שמרנו שום פיסת מודיעין בבטן. אי אפשר להגיד את אותו הדבר על יתר הגופים".
המידע על הפעלת כרטיסי הסים, לא היה היחיד שלא הועבר לחיל האוויר בליל 7 באוקטובר. במהלך כל אותו לילה אומלל, איש לא עדכן את חיל האוויר שמשהו חריג מתרחש בעזה. בעוד שבאמ"ן, בשב"כ ובפיקוד הדרום מנסים לברר את פשר הפעלת כרטיסי הסים, ובעת שהרמטכ"ל עצמו עורך בשעה ארבע לפנות בוקר חיתוך מצב יוצא דופן עם אלוף פיקוד הדרום ועם ראש אגף המבצעים - בבור חיל האוויר נמשכה השגרה המנומנמת. "אף גורם בחיל האוויר לא היה שותף להערכות המצב שנערכו במהלך הלילה, ולא עודכן בשום פיסת מודיעין", טוען גורם בחיל.
ובכל זאת, לאחר חיתוך המצב שערך הרמטכ"ל לפנות בוקר, בבור חיל האוויר כן התקבלו הנחיות מאגף המבצעים של המטה הכללי. החיל נדרש לתגבר את גזרת עזה בכטמ"מ (כלי טיס נשלט מרחוק) נוסף, ולהעביר שני מסוקי אפאצ'י שהיו בכוננות בבסיס רמת דוד שבצפון, לגזרת הדרום. כטמ"מ התקיפה הונחה לצאת לדרכו מיד, אך המסוקים התבקשו להגיע לדרום רק בשמונה בבוקר. שום דבר לא נראה בוער.
אולי בשל כך בחיל האוויר לא הכבידו בשאלות, ולא ניסו לברר מה פשר העלאת הכוננות בעזה. זאת על אף שבחיל כן ידעו כאמור על הפעילות החריגה במערך האווירי ברצועה באותו הלילה. "העלאת כוננות זה דבר שקורה בשגרה ולא תמיד אתה טורח לשאול למה קוצרה הכוננות או למה צריך כטמ"מ נוסף", מסביר גורם שבילה לא מעט שעות בבור חיל האוויר. "גם ב-7 באוקטובר לא שאלנו למה".
הפעלת המערך האווירי, כרטיסי הסים, שיחת הרמטכ"ל, קיצור כוננות המסוקים, הקפצת הכטמ"מ - האמת העצובה היא שאיש בחיל האוויר, בצה"ל או בקהילת המודיעין לא חיבר את כל הנקודות הללו יחדיו. בתוך שעתיים, יפתחו שערי הגיהינום. המשמרת המנומנמת בבור חיל האוויר תהפוך לסרט הוליוודי עתיר תקציב שיצא משליטה, קטסטרופה בהילוך איטי, עם סוף טרגי במיוחד.
ומה באשר לאותם כטב"מים מתאבדים של חמאס? הם נטלו חלק בהתקפה באותו היום, במטרה להשמיד את מערך ההגנה הישראלי לאורך גדר הגבול. לדברי גורם הבקיא בפרטים, הם לא הסבו נזק משמעותי.
הכתבה המלאה - בסוף השבוע במגזין "שישבת"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו