כשהסכם הפסקת האש ושחרור החטופים על הפרק, נשאלת השאלה לגבי המצב של ארגון הטרור חמאס בעזה אחרי כ-15 חודשי מלחמה. נכון להיום (חמישי), קרוב ל-20 אלף מחבלים מארגוני הטרור חוסלו ורוב צמרת חמאס בעזה נהרגה בתקיפות של ישראל.
עם זאת, עדיין נשמרה שליטה על הסיוע ההומניטרי, וחמאס מחזיק בכוח מחבלים של אלפים רבים, שרובם פועלים לא באופן מאורגן, אלא במתכונת של גרילה. בתחילת המלחמה החזיק חמאס בכוח של כ-30 אלף מחבלים שמאורגנים כצבא. לפי מקורות בחמאס, מפקדים שחוסלו, כולל מח"טים ומג"דים שלו, הוחלפו באחרים. ועדיין, גורמים אלה כבר לא אחראים על אותו סדר כוחות.
במבחינה אזרחית, שורר כאוס ברצועת עזה ואין מערכת משפט מסודרת. במקום זאת, יש משפטי רחוב שמחבלי חמאס מחליטים עליהם מהרגע להרגע כדי להטיל אימה על מתנגדיהם באוכלוסייה. אותם מחבלים מנהלים מעת לעת חילופי אש עם חמולות שמנסות להשתלט על הסיוע ההומניטרי.
כמו כן, יש כוח שיטור של כמה אלפים, שעסוקים בעיקר בהשתלטות על הסיוע ההומניטרי. נכון לעכשיו, אין שליטה כלשהי על גבולות רצועת עזה, כולל הגבול עם מצרים. לפי ההסכם, הנסיגה מציר פילדלפי תחל רק לאחר שחרור כל 33 החטופים בשלב הראשון, ותושלם רק ביום ה-50 להפסקת האש. כלומר, בתוך השלב השני או בזמן המשא ומתן עליו. מעבר לכוחות השיטור והמחבלים, לחמאס יש גם מערך הצלה אזרחי בשליטתו.
באשר לבכירי ארגון הטרור שחוסלו או שרדו, זוהי תמונת המצב:
ראש הלשכה המדינית ("הממשל") יחיא סינוואר - מת. ראש הממשל רווחי מושתהא - מת. 7 חברים בלשכה מלבד סינוואר ומושתהא - מתו. 6 חברים בלשכה - יצאו לחו"ל לפני המלחמה. 4 חברים בלשכה - חיים: מחמוד א-זהאר (בן 79), איש חינוך, ראשת תיק הנשים, ועוד דמות שולית יחסית. ראש משטרת חמאס, סגנו וכמה מפקדי תחנות - מתו. ראש המועצה המחוקקת - מת. ראש מנגנוני הפנים תאופיק אבו נעים - חי.
ראש הזרוע הצבאית מוחמד דף - מת. סגן ראש הזרוע - מרואן עיסא - מת. מפקד דרום הרצועה מוחמד סינוואר ש"קודם" - חי. מפקד צפון הרצועה אחמד ר'נדור - מת. מפקד מרכז הרצועה איימן נופל ומחליפו - מתו. מח"ט חאן יונס ראפע סלאמה - מת. מח"ט עזה עז א-דין אל-חדאד ש"קודם" - חי. מח"ט רפיח מוחמד שבאנה - חי. ראש מטה מבצעים (ראאד סעד) - גורלו לא ידוע. ראש מטה המודיעין מוחמד חמיס דבאבש - מת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו