תקיפות של תשתיות ונכסים מדינתיים על בסיס מודיעין כמו נמלים ימיים, תחנות כוח או נמלי תעופה, קטלניות ומשמעותיות ככל שיהיו, ללא מודיעין עיתי שיביא לפגיעה במנהיגים הצבאיים ובתשתיות צבאיות ניידות ומבוססות (בעיקר אתרי שיגור ואחסון של טילי הקרקע קרקע) לא תביא את ההישג הנדרש.
לאחר השבוע האחרון שבו שיגרו החות'ים בארבעה ימים שונים טילי קרקע קרקע ובהם פעמיים שמערך ההגנה האווירית החטיא את יירוטם, השאלה לא הייתה "האם" חיל האוויר ישוב ויתקוף בתימן, אלא "מתי" ו"מה" תהיינה המטרות?.
מי שמשלה את עצמו ואת האזרחים שתקיפות בתדירות של אחת למספר חודשים יטפלו באיום מתימן ויביאו להפסקתו טועה ומטה. רק פעילות רצופה, המשכית, קטלנית בתוצאות תביא להישג ורק פעילות משולבת של ישראל עם קואליציה בינלאומית שנגישה יותר למרחב. עוד מרכיב שעד כה לא ראינו בתקיפות הישראליות בתימן אלו מטרות מודיעין עיתיות: מנהיגי החות'ים (שמסתתרים ונעים ממקום למקום) ותקיפות ישירות של אתרי שיגור ומשגרים של טילי הקרקע-קרקע, כמו גם תשתית כלי הטייס הבלתי מאוישים. מודיעין זה מבטא את הקושי שבאיסוף סוג כזה של מודיעין 2,000 ק"מ מישראל.
ולאחר שאמרתי וכתבתי זאת, אני סבור שרק פעולה סימולטנית מול החות'ים בתימן ומול איראן תביא את התוצאה מבחינת ישראל, וזאת עצירת מלחמת ההתשה שמאתגרת מיליוני תושבים מדי יום ואת תפיסת הבטחון וההגנה של ישראל. איראן חייבת לשלם את המחיר שבהפעלת החות'ים. תקיפה באיראן להשגת מטרה זו איננה חייבת להיות תשתית ומתקני גרעין, יש עוד לא מעט מדרגות של מטרות טרם התקיפות הללו, כגון: מטרות תשתיות לאומיות, נפט ואנרגיה, תשתית צבאית ופיתוח אמצעי לחימה וכדומה.
לישראל יש חלון זמנים שהולך ומצטמצם, התחום בצדו האחד ב-20 בינואר 2025 עת הנשיא טראמפ ייכנס לבית הלבן ובין המציאות ותנאי הסביבה שנוצרו בזמן האחרון עם נפילת המשטר בסוריה ונטרול עיקר מערך ההגנה האירני בהתקפה הישראלית באוקטובר, אלה פתחו מסדרון נגיש להגעה ובחיכוך קטן לאיראן.
התקיפה היום (חמישי) חשובה ומשמעותית אל מול מטרות ונכסים לאומיים בתימן, תקיפה שמעבירה מסר כי ישראל לא מתכוונת לנרמל את המציאות שנכפתה עלינו מהדרום הרחוק, אך תגובתם המהירה של מנהיגי החות'ים כי תקיפה זו לא תימנע מהם להמשיך ולאיים על ישראל, מחזירה שוב את הכדור לדילמת ההחלטות בממשלת ישראל ובמערכת הביטחון, כיצד נדרש להמשיך ולהתמודד מול האיום בהתקפה.
מתי תגיע תגובת החות'ים לתקיפה הישראלית מאמש? או שמא המשך התקיפות הישראליות ישיג את תגובתם של אלה? האם נפתיע את החות'ים ונשוב לתקוף מחר או בעוד יומיים עוד לפני שאלה יספיקו להגיב? חייבת להיות חשיבה יצירתית ששוברת את התבניות של שיגור טיל קרקע קרקע – תגובה ישראלית – שיגור כטב"ם או טיל קרקע קרקע וחוזר חלילה.
חיל האוויר מוכיח שוב כי חשיבותה של הזרוע הארוכה והקטלנית היא עצומה לביטחונה של ישראל, וכל שנותר הוא להפעילה נכון ובאומץ מול מודיעין מדויק ותוך ניצול ההזדמנויות האזוריות.
הכותב הוא מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר וכיום יועץ אסטרטגי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו