מחנה עמיעד שבצפון הארץ הפך בימים האחרונים למוקד עלייה לרגל של אנשי ביטחון, דיפלומטים וראשי רשויות מהארץ ומהעולם. בתוך המחנה נפרסה תערוכה מטלטלת של אמצעי לחימה שנלקחו כשלל מארגון חיזבאללה בדרום לבנון. מדובר בכמות חסרת תקדים של 85 אלף פריטי תחמושת, הכוללים בין היתר טילים, רקטות, משגרי בורקאן, רכבי שיגור, פצצות מרגמה, נשק קל, מדים וציוד צבאי.
לדברי סא"ל עידן שרון קטלר, סגן מפקד יחידת השלל המטכ"לית: "לא הופתעתי מהנשק שתפסנו. רמת האחזקה שלו טובה מאוד. הם שמרו על הציוד ברמת מחסן חירום. ידענו למה לצפות. אבל הפתענו שהוא נשמר ברמה אחרת ממה שציפינו. יש להם גוף מארגן, ובכל הגזרות היה אותו אמל"ח.
2,762 מחבלים חוסלו - יחד עם נסראללה
על כל פריט יש ספר אחזקה, תאריכי בדיקה והכל בדפים תלישים כדי שאפשר יהיה להמשיך לעקוב על זה". בצה"ל מציינים כי במהלך התמרון הקרקעי האחרון נהרגו 2,762 מחבלי חיזבאללה, וביניהם נסראללה עצמו ו-13 חברי הפורום הבכיר. בנוסף, 700 פעילי כוח רדואן - הזרוע המובחרת של חיזבאללה – סוכלו יחד עם כל שרשרת הפיקוד של ארגון הטרור.
מאז תחילת ההסלמה ב-8 באוקטובר חוסלו 3,800 מחבלים, והערכה היא כי פי שלושה מהם נפצעו. צה"ל חיסל יותר מ-1,500 תשתיות טרור התקפיות של הכוח המיוחד, מהן כ-150 מחסני אמצעי לחימה ויותר מ-160 מפקדות צבאיות.
על פי הערכה, כ-70 אחוזים מיכולות האש של חיזבאללה נפגעו, כמו גם תשתיות הטרור. צה"ל פעל במקביל לתקיפות ממוקדות בלבנון והרס חלק גדול ממחסני האמל"ח ותשתיות הטרור. תערוכת השלל מהווה עדות לא רק להיקף ההצלחות של צה"ל, אלא גם להכנות המוקפדות של חיזבאללה לפעולות רחבות היקף נגד ישראל.
על פי מידע מודיעיני, הארגון תכנן ובנה שתי תוכניות פלישה אפשריות. האחת - מבצע בזק שיצא לפועל בתוך זמן קצר ממתן הפקודה ויכלול כאלפיים מחבלי רדואן, והשנייה - תכנון של כמה ימים בהשתתפות 5,300 מחבלים.
"הפסקת האש אינה מושלמת"
בשתי התוכניות, הכוונה הייתה לפלוש לשטח מדינת ישראל - בדומה למתקפה הקטלנית של חמאס ב-7 באוקטובר. בשבת השחורה, בשעה 07:00 בבוקר עם תחילת האירועים, הופעלה תוכנית בפיקוד הצפון שהכינה את כוחות צה"ל לפריסה מהירה בגבול למול איומי הפלישה. היא כללה רק כוחות מילואים שנפרסו בתוך זמן קצר בצפון.
עם הציוד הרב שהוצג בתערוכה, צה"ל ניצב כעת בפני השאלה מה לעשות עם אמצעי הלחימה התקניים שנלקחו שלל, אשר יוצרו באיראן, סוריה ורוסיה. לצד זאת, בצה"ל ממשיכים לעקוב אחר המתרחש בלבנון ולבחון כיצד ניתן לשמר את הישגי הלחימה.
מאז כניסת הפסקת האש לתוקף נהרגו 44 פעילי חיזבאללה, צה"ל תקף בלבנון 25 פעמים, ונרשמו 47 הפרות של ההסכם מצד חיזבאללה. בצה"ל מציינים כי "הפסקת האש אינה מושלמת", אך בזכות אכיפה קפדנית ובעזרת האמריקאים, "ההסכם הולך ומתהדק".
על פי הערכות הצבא, לחיזבאללה כיום כשירות "נמוכה מאוד" להגנה קרקעית וחוסר אמון במערכי התקשורת. כ-75 אחוזים מקני השיגור קצרי הטווח של הארגון הושמדו, והוא נותר "ללא כשירות לקיום מהלומות ופגיעה קשה בהתעצמות ובצירי ההעברות".
מבצע הביפרים התפתח כפרויקט משותף של צה"ל והמוסד בעשר השנים האחרונות, במימון משותף ומתוך הבנת תפקיד ההפתעה. צה"ל המליץ להפעיל את המבצע כחלק מהפיכת הגזרה הצפונית לזירה ראשית ומלחמה עם חיזבאללה, ולא לפני המעבר למתקפה בזירה הצפונית.
במקביל, בסוריה צה"ל אוחז בחמישה מרחבים באזור החיץ, אותם תפס בתוך 36 שעות מרגע קבלת ההחלטה. תערוכת השלל במחנה עמיעד מדגישה לא רק את היכולת המבצעית המרשימה של צה"ל, אלא גם את החשיבות שבהשמדת האיום הבלתי פוסק שמציב חיזבאללה לישראל וליציבות האזור כולו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו