מתחקור ראשוני של מה שהתרחש בלילה שבין שלישי לרביעי עולה כי מפקד אוגדת איו"ש תא"ל יקי דולף ומפקד חטיבת מנשה אל"מ איוב כיוף היו יחד בג'יפ ממוגן ירי שעשה את דרכו במחנה הפליטים טולכרם, כשלפתע הופעל מטען רב עוצמה. הסיבה לכך שנסעו בכביש שלא עבר חישוף על ידי דחפור D9 היה ככל הנראה מכיוון שלא הייתה אינדיקציה למטען באזור זה. בתוך כך, במהלך המבצע, עשרה מטענים נוספים הושלכו על הכוחות, שישה מחבלים חוסלו.
כאמור, כיוף נפצע כתוצאה מרסיס ופונה מהמקום, בהתחלה כשמצבו בינוני ובבית החולים הוגדר במצב קל. את שעות הלילה העביר בבית החולים. כתב "ישראל היום", חנן גרינווד, ליווה את המבצע בטולכרם, ומספר: אלוף משנה איוב כיוף חיכה בג'יפ הממוגן בסמוך לאזור התעשייה ניצני עוז. רגעים קודם לכן ירדתי מכביש 6 והצטיידתי בשכפ"ץ ובקסדה. הלוחמים פתחו את השער ובתוך שניות היינו בתוך העיר טול כרם, נטושה וריקה בשל המבצע שהתנהל במחנה הפליטים נור א-שמס. קולות ירי נשמעו מכל עבר בעוד אנו נוסעים במהירות בכבישים אל עבר מבצר הטרור שנמצא במרחק יריקה מכפר יונה ונתניה.
באותה נסיעה מבצעית גם פגשנו את מפקד אוגדת איו"ש, תת אלוף יקי דולף, שניהל את המבצע. שנה אחרי אותה פגישה, בתחילת ינואר 2024, היו השניים יחד בג'יפ שעליו התפוצץ מטען רב עוצמה. בעוד בג'נין מתנהל מבצע של הרשות הפלשתינית, מתמקדים בצה"ל במחנות הפליטים הקיצוניות בטול כרם, שניים במספר – מחנה נור א-שמס ומחנה טול כרם. בניגוד לג'נין. מאז יום שני בלילה מתנהל מבצע חטיבתי בעיר, הכוחות מנהלים חילופי אש כבדים מול מחבלים, עוצרים מבוקשים ותופסים אמצעי לחימה.
במהלך המבצע יזמו כוחות הנדסה לפחות 13 מטענים שהוסתרו בכבישים במטרה לפגוע בלוחמים, ועשרה מטענים נוספים הושלכו על הכוחות. כלי טיס ביצעו נכון לשעות הבוקר (רביעי) 3 תקיפות מהאוויר, שישה מחבלים חוסלו.
טולכרם היא אחת הדוגמאות הבעייתיות ביותר לאסקלציה ביטחונית ועליית הכוחות הקיצוניים. במהלך מבצע שובר גלים שהחל במרץ 2022 היא כלל לא הייתה על מפת הטרור באופן משמעותי, בניגוד לשכם ולג'נין, ולכן צה"ל לא התמקד בה. אך באותו הזמן החלו המחבלים להתאגד תחת גדוד מסודר באזור, כשהדמות לחיקוי שלהם הייתה מחנה הפליטים ג'נין. בשבעה באוקטובר התברר למדינת ישראל כיצד קמה מפלצת טרור בפרוורי מרכז הארץ.
מאז הפך טול כרם לאחד היעדים המשמעותיים ביותר של פיקוד מרכז, כשמספר פעמים חוליות מחבלים שתכננו פיגועים קשים ביותר, בהשראת השבעה באוקטובר, נבלמים ברגע האחרון. חיסול מחבלים מהאוויר ומבצעים חטיבתיים הפכו לדבר שבשגרה. לפני כחודשיים נסענו ברכב פלשתיני בתוך טול כרם וראינו את ההרס. כבישים שבורים ומרוסקים, מבנים בשדרה המרכזית של העיר שהפכו לעיי חרבות.
מי שמוביל את המבצעים הללו הוא מח"ט מנשה, שפועל בשטח כמעט בלי הפסקה מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. אנשיו מספרים על אדם שפועל ביום ובלילה בכל השטח, ומכיר אותו על בוריו, מפקד חטיבה התקפי ביותר שמנהל קרבות נגד גדודי מחבלים. אך כרגע, כך נראה, בעוד הלחימה הטקטית מתנהלת בצורה טובה, הסיכון האסטרטגי של טולכרם לא נפתר. פעם אחר פעם, למרות חיסול מפקדי גדוד המחבלים, הם חוזרים ומטמינים מטענים רבי עוצמה בשטח. אלו, ברוב המקרים, מנוטרלים על ידי דחפורי צה"ל במבצעים כמו זה שמתנהל השבוע, אך לא תמיד ניתן לאתר את כולם. ביולי האחרון נהרג לוחם צה"ל, יהודה גטו, כתוצאה מפיצוץ מטען שכזה.
במקביל למלחמת המטענים, המחבלים מאמצים שיטות עבודה מעזה ומלבנון. בספטמבר האחרון אותר מתווה תת קרקעי במחנה הפליטים טול כרם, מטרים בודדים מבית חולים. על פי החשד הוא שימש להסתרת אמל"ח או למחבוא מכוחות צה"ל. ביולי האחרון איתרו מנגנוני הביטחון הפלשתינים משגר שבאמצעותו ניסו מחבלים לשגר רקטות לתוך תחומי הקו הירוק. גם משגר האר-פי-ג'י שאותר בג'נין, מטריד ביותר, מכיוון שבצפון השומרון יש למחבלים אפשרות להעביר אמצעי לחימה בצורה קלה בהרבה מאזורים אחרים ביו"ש. מה שיש בג'נין, יודעים היטב כוחות הביטחון, יכול להיות גם בטולכרם.
עדות לסיכון הרב מצד מחבלי טולכרם ניתן גם לראות במה שמתרחש בג'נין. כשהרשות הפלשתינית החלה בעימות מול גדוד המחבלים במחנה הפליטים ג'נין יצאו בטול כרם במפגן סולידריות מטריד במיוחד – וירו מאות קליעים על המוקטעה בעיר.
הבעיה הגדולה ביותר בטול כרם, הינה שבניגוד לג'נין, אין שום עומק בינה לבין מרכז הארץ. אם מחבלים יצליחו לעבור את גדר ההפרדה הם יגיעו בתוך דקות ספורות לכפר יונה או נתניה. תרחיש של מחבלים משתוללים על כביש 6 ורוצחים ישראלים הוא תרחיש אפשרי לחלוטין, שנמנע בינתיים רק בשל יכולותיהם של כוחות הביטחון, אך גם שם מבינים שלא לעולם חוסן.
פציעתו של אל"מ כיוף מלמדת עד כמה הזירה בצפון השומרון נפיצה. אומנם, כבר יותר משנה נלחמים כוחות הביטחון במחבלים בטול כרם ובג'נין, אך פיצוץ אחד, שעלול להגיע היום, מחר, בעוד שבוע או חודש, יחייב שיטות פעולה אגרסיביות בהרבה. בהתיישבות ביו"ש כבר כעת דורשים תמרון של ממש בצפון השומרון, קצינים בכירים מדברים על 2025 כשנת לחימה ביהודה ושומרון, ואין ספק שפיצוץ אחד יכול להוביל לטנקים ברחובות טול כרם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו