שר הביטחון ישראל כ"ץ הנחה אחר הצהריים (שלישי) את צה"ל להעביר לידי משפחות התצפיתניות את הקלטות התצפיתניות בנחל עוז במלואן, למעט "חלקים מצומצמים בעלי מוגבלות ביטחונית מובהקת", כך לדברי משרדו.
שר הביטחון הסביר את דרישתו ב"צורך בשקיפות מלאה מול המשפחות", ואמר כי היא ניתנה בהמשך להנחייתו לצה"ל "לסיים את ביצוע התחקירים ביחס לאירוע 7 באוקטובר עד לסוף חודש ינואר, כדי להעבירם גם לידיעת המשפחות".
"צה"ל מחויב למשפחות השכולות"
דובר צה"ל הגיב לדברי שר הביטחון כ"ץ ומסר: "צה״ל מחויב למשפחות השכולות, ולא מסתיר מהן שום מידע. ההקלטות נמסרו אתמול לאחר בדיקות מרובות ועבודה רצינית שנעשתה בנושא. ההקלטות שהועברו הן אלו שבהן זוהו קולות הקשר של התצפיתניות. צה״ל יאפשר לכלל המשפחות לתאם הגעה לשמיעת כלל ההקלטה עד לתחילת מתקפת גורמי הטרור".
עוד הוסיפו כי "צה״ל נכון לבקשות המשפחות, אין לו כל כוונה לגרום סבל נוסף למשפחות והוא מצר על כל פגיעה אם נגרמה".
מוקדם יותר היום, איל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז״ל, ממובילי "מועצת אוקטובר", הגיב על "פירורי ההקלטות שהועברו מצה״ל", כך לדבריו והאשים את צה"ל בהמשך טיוח מחדלי השבת השחורה.
"ההקלטות שהועברו אלינו מצה״ל, הם המשך הטיוח שאנחנו עדים לו כבר חודשים רבים. ההקלטות חלקיות מאוד והתחושה היא שממשיכים להסתיר מאיתנו ולטייח. רוני שלי הייתה גיבורה ואמיצה - היא דיווחה בקור רוח למפקדיה על פרוץ המתקפה, ונשארה בעמדה גם כשהמחבלים העלו את החמ״ל באש".
"ממשיכים בטיוח המחדלים"
"לצערי, לאותם קצינים שממשיכים להסתיר מאיתנו את האמת, אין את האומץ שהיה לרוני שלי. המשך הטיוח מוכיח שוב ושוב כמה קריטי שתקום ועדת חקירה ממלכתית. מגיע לנו לדעת את האמת אחרי יותר מידי זמן. זה המינימום".
צה"ל העביר אמש את הקלטות הקשר למשפחות התצפיתניות שנפלו במוצב נחל עוז בטבח ב-7 באוקטובר, לאחר מאבק ארוך של המשפחות. "זו שעה קשה ומורכבת למשפחות ואנחנו מבקשים לנהוג בשעה זו בכבוד וברגישות המתבקשת כלפי המשפחות וכלפי זכר בנותיהן", מסר עו"ד גלעד יצחק בר-טל, המייצג את משפחות התצפיתניות.
הקלטות הקשר, שהיו אמורות להיות תיעוד המשמרת האחרונה של בנותיהן, כוללות שעות בודדות, וחלק מהתצפיתניות כלל לא נשמעות בהן. בני המשפחות השכולות הופתעו לגלות שההקלטות שהועברו אליהם מתעדות רק עד השעה 18:30 ב-6 באוקטובר, ושניות בודדות סביב השעה 4:00 בבוקר של ב-7 באוקטובר.
"אין בנמצא תיעוד מוקלט או מצולם נוסף מתוך חמ"ל"
לדברי כמה מהמשפחות, ההקלטות נקטעות לפני פלישת המחבלים. גורמים בצה"ל אמרו כי "ההקלטות שהועברו למשפחות נמסרו כמקטעים רלוונטיים שבהם שומעים את קולות יקירותיהן עם ציון השעה בה בוצע השיח בקשר, ואין מדובר בהקלטה שנחתכת בשלב מסוים. המקטעים שלא נמסרו הם הקלטות בהן לא נשמעות תצפיתניות, אלא נשמעים לוחמים, אשר מפאת השמירה על פרטיותם, לא נוכל למסור למשפחות התצפיתניות את החלקים הללו".
בספטמבר האחרון עתרו משפחות התצפיתניות לבג"ץ. את העתירה הגישו הורי התצפיתניות המנוחות עדי לנדמן, מיה ויאלובו פולו, שירת ים עמר, שי אשרם, הדר מרים כהן, אביב חג'ג', שחף ניסני, רוני אשל, שיראל מור וים גלס, וכן הוריה של נועה מרציאנו שנחטפה ב-7 באוקטובר מהמוצב ונרצחה לאחר מכן בשבי חמאס בעזה. ההורים ביקשו לקבל את הקלטות הקשר שבהן נשמעות בנותיהם מהיממה שקדמה לטבח, או מהמשמרת האחרונה של כל אחת.
בחודש שעבר מסרה המדינה את תגובתה והודיעה כי ההקלטות מערב הטבח יועברו רק לאחר אישורן של כל המשפחות. בתגובה המדינה לבג"ץ נכתב כי המדינה מבקשת "את הסכמת כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל, לרבות אלו שאינן מבין העותרים, לכך שכלל המשפחות יקבלו את ההקלטות כולן, מאחר שלא ניתן לזהות באופן ודאי למי מהתצפיתניות שייך כל אחד מהקולות".
עוד צוין כי "העברת הקלטות אלה טרם נעשתה בפועל מאחר שטרם התקבלה הסכמתן של כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל שאינן מבין העותרות. לכשיתקבלו כלל ההסכמות, יועברו הקלטות". בנוסף נכתב כי "אין בנמצא תיעוד מוקלט או מצולם נוסף מתוך חמ"ל נחל עוז מהיממה שקדמה לטבח".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו