מח"ט הצנחנים אל"מ עמי ביטון יינזף פיקודית על ידי אלוף פיקוד מרכז אלוף אבי בלוט, זאת לאור הטענו שהופנו נגדו בנוגע להתנהגות בלתי הולמת ויחס לא מכבד לפקודים, כך הודיע היום (שני) צה"ל.
הבחינה התבצעה בעקבות טענות שהתקבלו לפני מספר חודשים ונבדקו בעבר, אך לאור חזרתן נבדקו שוב בימים האחרונים. אלוף בלוט מינה את תא"ל גל שוחמי, קצין קיצוני מחיל שריון לבדיקת הטענות "לאור העובדה שלא שירת עם ביטון בשום שלב". בצה"ל ציינו כי לתהליך הבדיקה היה חשוב לבוא ללא משוא פנים. הבחינה כללה ראיונות ועדויות עם חיילים ומפקדים שפעלו תחת עמי ביטון בעבר ובהווה. כמו כן, גם מפקד פיקוד מרכז שוחח עם פקודיו של ביטון שפנו במכתב בנושא התנהגותו.
לאחר הצגת הממצאים בחמישי, ביטון זומן לאלוף ביום שישי. בין הטענות שהופנו כלפי ביטון היו התנהלות מבצעית בלתי ראויה: סיכון לוחמים, אי חתירה למגע, יחס מבחין ומפלה בין משרתים תחתיו, דוגמה אישית ויחס לא מכבד. עם זאת, הטענות שהיו עשויות להכיל מישור פלילי - בנוגע לסיכון לוחמים, שיבושי תחקיר ויחס כלפי נשים - לא אומתו. במקרים כאלה, מצ"ח הוא הגוף החוקר.
בנוגע לאחת הטענות החמורות שהועלו, סיכון חיי לוחמים ללא צורך - החלטותיו של עמי נבדקו בשדה הקרב, לא נמצאה החלטה שלא תואמת את הפקודות והסטנדרט המבצעי המקובל.
כל הטענות והממצאים
שיבוש תחקיר
הטענה לשיבוש תחקיר נשללה. מפקד אוגדה 98, תא"ל גיא לוי, הונחה שיוצג תחקיר האירוע במלואו למרות שהיה תחת אוגדה אחרת - תא"ל לוי מצא שאין קשר בין התקפת הפלוגה ויציאתה למשימה לבין העברת בית המח"ט.
אי חתירה למגע
בצה"ל מציינים כי מח"ט לא צריך להיות בראש החץ או לפתוח זיג, אך כן צריך להיות קרוב לזירת הלחימה. מיקומו צריך להיות נדון בקורס מח"טים. דרגים טקטיים נמוכים יותר צריכים להיות בראש החץ. עוד צוין כי ב-7 באוקטובר הוא סיכן את חייו, וכי "הצלקות על גופו מעידות על כך".
פגיעה בכבוד הפקודים
בין הטענות שחזרו על עצמן כלפי ביטון הייתה פגיעה בכבוד הפקודים. בצה"ל ציינו כי יש בסיס לטענות. המח"ט פעל באופן מובחן ומופלה מול מפקדים מסוימים. מצוין כי יש אנשים שאדם מתחבר אליהם פחות או יותר, ובכל זאת מדובר בנושא מרכזי בטענות. זה לא מקובל ולא הולם קצין בצה"ל כדוגמת מח"ט הצנחנים. טבעי שיש על פי התחקיר, זו הבעיה העיקרית בהתנהלות המח"ט, שכן לא צריך להגיע להשפלה או ביזוי של מי שלפניך, בוודאי כשאתה קצין בכיר.
דוגמה אישית
בנושא הדוגמה האישית צוין כי הדבר אינדיבידואלי וכי לא נמצא מקום לטיפול משמעותי. בצה"ל אומרים כי אי אפשר להשוות את מה שעובר במלחמה על אלוף או מפקד אחר. כשגדוד אחד יוצא לריענון, המחט נשאר לפקד בשטח בסבבים. סוגיית העירנות והדריכות הנדרשת ממחט היא אחרת. כל סוגיית הדוגמה האישית יש מנעד רחב, יש סף ויש רף. עמי נכנס ראשון, יצא אחרון ומוביל לחימה שנה ושלושה חודשים, לא נמצא מקום לטיפול משמעתי.
בצה"ל אמרו כי "לאחר שהוצגו כל הטענות, עמי מוביל את חטיבת הצנחנים יותר משנה בשלוש זירות, בהתחשב בכל הלחצים ואינטריגות - מאז השיח הפיקודי שהיה לו עם מפקד אוגדה 98 לשעבר, אלוף דן גולדפוס - התנהגותו השתפרה.
עוד ציינו בצבא כי הם משקללים את ההקרבה הגדולה של ביטון ושל משפחתו. "כולם מבינים את העומס שיש על כתפי מחט הצנחנים - הוא ואנשיו מסכנים חיים חודשים ארוכים, במשך שבוע הטענות יוצאות ללא מענה, ולכן היה חשוב לעשות בדיקה מהירה. לאור כל זה - הוחלט לנזוף בו פיקודית".
תחקיר המחדל בכפר עזה: הקיבוץ נכבש בתוך שעה, לוחמים פצועים פונו לפני אזרחים
גורמים ישראלים ל"ניו יורק טיימס": חמאס יסרב לשחרר את מרבית החטופים ללא סיום המלחמה
פרסומת | יכולים על דור ה-Z?
דיווח ערבי: "השיחות על הפסקת האש בעזה עומדות בפני סיבוכים הולכים וגוברים"
חשש מחזית נוספת: בעקבות התגברות האיומים מירדן - שר הביטחון ייפגש עם ראשי המועצות
כזכור, בחדשות 12 נחשף בשבוע שעבר כי קצינים בחטיבה התלוננו על תפקודו של אל"מ ביטון. בין היתר הושמעו כאמור טענות על אי חתירה למגע וסיכון חיילים שלא לצורך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו