האקרים איראנים או צנזורה? (אילוסטרציה). צילום: אורן בן חקון, GettyImages

עשרות סיכולים ביום: זהו מספר הישראלים שדיווחו על פניות מגורמים עוינים - כך תדעו מתי להיזהר

במערכת הביטחון התקבלו דיווחים על חשד לגיוס אזרחים למשימות עבור האיראנים • השיטה: "ריסוס" הודעות ברשתות חברתיות ובאתרי דרושים - ויצירת קשר עם מי שמגיב להן • בעקבות הדיווחים מסוכלים מדי יום עשרות ניסיונות ריגול והפעלה בישראל

[object Object]

החשיפות האחרונות של שב"כ והמשטרה בנוגע לחקירות שהסתיימו בכתבי אישום נגד ישראלים שביצעו משימות עבור האיראנים, הביאו לכך שבמערכת הביטחון התקבלו יותר מ-100 דיווחים מאזרחים ישראלים החושדים כי קיבלו פניות מגורמים איראניים במטרה לגייס אותם למשימות - כך נודע ל"ישראל היום".

לפי גורמי ביטחון, בעקבות הדיווחים מסוכלים מדי יום עשרות ניסיונות ריגול והפעלה בתוך ישראל. מרבית הדיווחים הם על פרופילים שמוכרים לגורמי הביטחון הישראליים, וכן כאלה שנחשפו כבר בעבר על ידי השב"כ כפרופילים פיקטיביים שבהם משתמשים גורמי המודיעין האיראניים לטובת ניסיונות גיוס של אזרחים ישראלים.

ישראלים הנאשמים בריגול עבור איראן. פונים לציבור הרחב ברשת, צילום: הרצי שפירא

גורמי ביטחון מסבירים כי האיראנים פועלים בשיטת "ריסוס" – פנייה לציבור הרחב ופניות רבות ברשת, והמשך קשר עם מי שמגיב לניסיונות אלו - ולכן המודעות הציבורית חשובה. ערנות האזרחים היא אחת מן הדרכים להתמודדות מול האיום, וכאמור גם מביאה להמשך סיכול כוונותיהם של האיראנים לרגל בתוך ישראל.

יש חשיבות רבה להמשך דיווחים של אזרחים על פניות חשודות, עם הקפדה על הרחבת מידע ופרטים ככל שניתן לגבי הגורם הפונה, מועד הפנייה, הפלטפורמה, צילומי ההתכתבויות וכדומה. כל פנייה שמתקבלת במערכת הביטחון נבדקת, וככל שהיא רלוונטית מתבצעים בדיקות ומהלכים נוספים למולה, מלבד המלצה לחסום את הפרופיל החשוד.

כיצד מתבצעת הפנייה מצד הגורמים האיראניים?

לפי מידע שעלה בחקירות שב"כ והתחזק מדיווחי האזרחים, הפנייה של הגורמים האיראניים נעשית באמצעות פלטפורמות חברתיות (כמו: ווטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם, טלגרם, טוויטר) ואתרים שמציעים עבודות מזדמנות בתשלום, ובשפות שונות (עברית, ערבית, אנגלית).

כדי לבסס את הקשר הראשוני עם הנמענים הישראלים, מתחזים תחילה אותם גורמים איראניים בפרופילים שונים - כמתווכי דירות, כמי שמתעניינים בשיווק ובמכירת רחפנים, כשירותי שליחויות, בקשות לביצוע צילומים, היכרויות ברשת, פנייה לחוקרים פרטיים ועוד.

פרופיל פיקטיבי. מומלץ לחפש את האדם בפלטפורמות אחרות, צילום: דובר צה"ל

מה צריך לעשות אם מתקבלת בקשה מפרופיל חשוד לביצוע משימות בתשלום?

1. מומלץ לחפש את הפרופיל באפליקציות אחרות ולראות אם הוא נראה אותנטי גם בהן.

2. אם יש חשד - לחסום את הפרופיל ולדווח עליו באפליקציה.

3. ככל שמדובר בקשר חשוד שבו התבקשתם לבצע משימות שדומות במאפייניהן לפניות של הגורמים האיראניים, יש לדווח על כך לגורמי הביטחון ולהעביר את מרב הפרטים שעשויים לסייע בבדיקה - פרטי הפרופיל, מועד הפנייה, הפלטפורמה, צילומי מסך של ההתכתבות וכדומה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו