"שלא יהיה סברה ושתילה״ - האזהרה של צה״ל בדיון על חלוקת הסיוע ההומניטרי

בדיון מצומצם צה״ל הביע חשש מרחיק לכת מהכנסת חברת אבטחה אמריקנית שתאבטח את הסיוע ההומניטרי • האלוף טולדנו: צריך להיזהר מפגיעה באזרחים על ידי החברות הזרות - כאשר צה"ל יואשם בכל נזק שיגרם • דובר צה״ל: "צה״ל פועל לפי הנחיות הדרג המדיני - לא נתייחס לנאמר בדיונים סגורים"

הרס ברצועת עזה. צילום: AFP

שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים אתמול (שני) דיון עם שורת בכירים בצה״ל על שינוי שיטת חלוקת הסיוע ההומניטרי כך שהוא לא יגיע לידי חמאס ועל האפשרות שחברת אבטחה אמריקנית פרטית תיכנס לשכונות מסוימות בעזה ותיקח אחריות על הצד האזרחי וחלוקת הסיוע ההומניטרי וצה״ל יתן להם רק את המעטפת הביטחונית.

בדיון השתתפו ראש אמ"ץ האלוף בסיוק, ראש אגף אסטרטגיה האלוף טולדנו, מתאם פעולות הממשלה בשטחים וגורמים נוספים מצה״ל. במהלך הדיון בכירי צה״ל סקרו בפני השר את היתרונות והחסרונות של התכנית והביעו מספר חששות לגביה.

טבח סברה ושתילה ב-1982, צילום: אי.פי/ארכיון

האלוף טולדנו הביע חשש מרחיק לכת כאשר אמר כי צריך להיזהר שלא יהיה אירוע ״סברה ושתילה״ כלומר הביע חשש שאם אותה חברה פרטית שתפעל בשכונות העזתיות יפגעו באזרחים עזתים כאשר צה״ל נמצא במרחב הרצועה סמוך לשם, העולם יטיל את האחריות לאירוע על צה״ל.

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה דרך מעבר "ארז מערב" (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

כזכור, טבח סברה ושתילה אירע לאחר מלחמת לבנון הראשונה כאשר כוחות נוצרים נכנסו בחסות כיתור ומעטפת ביטחונית של צה״ל למחנות הפליטים סברה ושתילה זאת במטרה לפגוע במחבלי אשף אך טבחו גם באזרחים בלתי מעורבים וישראל ספגה על כך גינויים חריפים מהעולם שראה בה אחראית.

השר כ"ץ הדף את הטענות ואמר שאי אפשר להשוות בין חברה אמריקנית לטבח שבוצע בידי פלגים נוצרים בסברה ושתילה ושאין מקום להשוואה בין המקרים.

האלוף טולדנו, צילום: יהודה פרץ

טולדנו וגורמים נוספים בדיון בהם ראש מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית הביעו חשש ממקרה דומה ביחס להכנסת חברת האבטחה האמריקנית הפרטית לטיפול בסיוע ההומניטרי.

סיוע הומניטרי נכנס לצפון הרצועה | דובר צה"ל

מוקדם יותר היום פרסמנו כי קושי משפטי נוסף שעולה מהתכנית הוא כי אם ישראל תממן את אותה חברה אמריקנית שתיקח אחריות אזרחית בשכונות בעזה אז היא תיחשב כידה הארוכה של ישראל וזה עשוי להיחשב מבחינת הדין הבינלאומי. הפתרון שנשקל כדי לעקוף את הקושי הוא לנסות להביא מימון זר של מדינות זרות או ארגוני סיוע בינלאומיים. בשעה זו ראש הממשלה מקיים דיון בנושא טיפול הסיוע ההומניטרי עם שר הביטחון כץ והשר דרמר. 

חברת הקבינט המדיני-ביטחוני, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק: "כל יום בו הסיוע ההומניטארי ממשיך להזין את החמאס - הוא יום של מעגל-שוטה בו אנחנו במו-ידינו פוגעים במטרות המלחמה, בחיילינו, ובחטופינו. האבסורד הזה חייב להיפסק".

תגובת דובר צה״ל: "צה״ל פועל לפי הנחיות הדרג המדיני. לא נתייחס לנאמר בדיונים סגורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר