זמיר פורש בלי כתמי אחריות למחדל 7.10 - ומועמד מוביל להחלפת הרמטכ"ל בבוא העת

אלוף (מיל') אייל זמיר ביקש לפרוש, אולם לבקשת שר הביטחון ישראל כ"ץ הסכים לדחות את פרישתו עד למציאת מחליף • שמו הוזכר כאחד המועמדים להחליף את רב אלוף הרצי הלוי, גם מאחר שלא היה חלק מהמחדל

אלוף (מיל') אייל זמיר (ארכיון). צילום: יוסי זליגר

פחות מארבעה ימים לאחר ששר הביטחון החדש ישראל כ"ץ נכנס לתפקידו, ביקש ממנו מנכ"ל משרדו, אלוף (מיל') אייל זמיר, לסיים את תפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון. כעת הוא מוזכר כאחד המועמדים המובילים להחליף את הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי.

אלוף (מיל') זמיר, סגן הרמטכ"ל לשעבר, נחשב למנכ"ל מצוין שהוביל את משרד הביטחון במלחמה, ידע לדבר עם האמריקנים ולהביא לישראל את הרכבת האווירית והימית הגדולה ביותר של אמצעי לחימה בתולדותיה, באופן שהבטיח את אורך הנשימה של צה"ל במערכה הרב־זירתית שאיתה הוא מתמודד בשנה האחרונה.

בהודעה הרשמית של משרד הביטחון נמסר כי זמיר ביקש מהשר כ"ץ בפגישת העבודה הראשונה שלהם לסיים את תפקידו בתקופה הקרובה. לבקשת שר הביטחון סוכם כי בעת הזו המנכ"ל ימשיך בתפקידו עד אשר יימצא לו מחליף.

אייל זמיר ובנימין נתניהו (ארכיון), צילום: חיים צח - לע"מ

זמיר הוא שריונר, ששימש בתפקידו האחרון בצה"ל כסגן הרמטכ"ל, והתמודד על הרמטכ"לות מול הרמטכ"ל שנבחר לבסוף, רא"ל הרצי הלוי. קודם לכן שימש מפקד פיקוד דרום ומזכירו הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתקשורת הוא הצטייר כאיש של נתניהו, בשל קרבתו אליו, אך כל מי שמכיר אותו ואת התנהלותו בלשכה של נתניהו יודע לספר כי מדובר בקצין וג'נטלמן, אדם ישר ונקי כפיים, שידע להתמודד היטב עם כל הלחצים הרבים שבתפקיד, וכל אמירה אחרת המשייכת אותו פוליטית לאדם זה או אחר אינה נכונה ועושה לו עוול.

כמנכ"ל משרד הביטחון במהלך המלחמה הוא הצטיין בתפקידו. מעבר לעובדה שהיה שותף להערכות המצב ולדיונים הביטחוניים, הוא הצליח להלך בין הטיפות והאינטרסים במשרד ולאפשר לצה"ל את אורך הנשימה שכה דרוש לו במלחמה בשבע חזיתות בו־זמנית. כמו כן תמך זמיר בעצמאות הייצור כחול־לבן, שהיא אחד מהלקחים המשמעותיים של מערכת הביטחון מהמלחמה: הצורך שלא להיות תלויים באף מדינה או גורם בכל הקשור לחימושים. 

זמיר מוזכר כאחד המועמדים המובילים להחליף את הרמטכ"ל הלוי, כשהלה יתפטר מתפקידו. הוא מנוסה מאוד, עבר בכל התפקידים והתחנות בדרך המכשירות אותו לתפקיד הרמטכ"ל, וחשוב מכל - הוא לא היה חבר פורום המטה הכללי של צה"ל ב־7 באוקטובר, ואין לו אחריות ישירה למחדל בשבת השחורה, כמו גם למחדלים מאז אותה שבת.

רב אלוף הרצי הלוי. ארכיון, צילום: דובר צה"ל

תפיסתו הביטחונית אינה חופפת בהכרח עם תפיסתו של רא"ל הלוי, וכמי שלא נושא על גבו את האשמה של 7 באוקטובר הוא יכול להביא עימו רעיונות חדשים לתפקיד ולשקם את צה"ל לאחר תקופה כל כך ארוכה של מלחמה ששוחקת את הצבא. בינתיים רא"ל הלוי עדיין בתפקידו, וטרם השלים את תחקירי השבת ההיא. ההערכה היא שהוא לא יפרוש לפחות עד להשלמת התחקירים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר