במסווה של חקלאים תמימים: כך מנצלים ברשות הפלשתינית את המסיק לפרובוקציות

הוועדה להתנגדות לגדר ולהתנחלויות שולחת נציגים למסיק זיתים ברחבי יו"ש • החיילים, שנמצאים במקום לזמן מוגבל, אינם מכירים אותם ולא יודעים שמדובר במוטיב חוזר • אלו הפנים מאחורי הפרובוקציות שמובילות לעימותים בשטח

מסיק הזיתים. תירוץ פלשתיני להבערת השטח ביהודה ושומרון. צילום: .

הם מגיעים מדי יום לאזור אחר ביהודה ושומרון, מנצלים את העובדה שהחיילים מתחלפים מדי פעם ואינם מכירים אותם, מתחזים לתושבי המקום ומעוררים מהומה. בכל פעם אלו עצי זית אחרים, אך הטענות זהות - תנו לנו למסוק את הזיתים, מדובר בפרנסה בלבד. אך בפועל - מדובר במהלך רחב הרבה יותר.

"הוועדה להתנגדות לגדר וההתנחלויות", ברשות הפלשתינית, מייצרת כבר שנים הפגנות ופרובוקציות במטרה לתרום לדה לגיטימציה של ההתיישבות ביהודה ושומרון. בתחילה היו אלו הפגנות ופרובוקציות יזומות בבלעין ונעלין בשנים לאחר האינתיפאדה השנייה, בהמשך קידמו שיתופי פעולה עם אנרכיסטים, מישראל ומחו"ל, שמטרתם להתנגש חזיתית במתיישבים ולעורר מהומה, ובשנים האחרונות אחד הדגשים שלהם הוא על תקופת מסיק הזיתים.

יש לומר זאת בפירוש – מסיק הזיתים הוא אחד האירועים הנפיצים ביותר ביהודה ושומרון, בין היתר מכיוון שמדובר במאבק על האדמה בצורה הטהורה ביותר. הפלשתינים מתקרבים לאזור היישובים, במקומות שבהם הם אינם דורכים ביום יום, ומוסקים את הזיתים. בחלק מהמקרים מדובר בפרובוקציות מכוונות, במקרים רבים אחרים מדובר בפרנסה אמיתית.

 המתיישבים גם הם, צריך לומר, לא מסתכלים מהצד. בשבועות האחרונים היו מספר עימותים משמעותיים בין מתיישבים וכוחות הביטחון לבין פלשתינים סביב נושא מסיק הזיתים. במקרים רבים אחרים לא מדובר באלימות פיזית, אך כן בהתנגשויות שמטרתן להרחיק את הפלשתינים מהמקום.

מכניזם מאורגן ומתוכנן

אין ספק שיש פלשתינים שמעוניינים למסוק את זיתיהם, אך יש מי שמנצלים את הנושא על מנת לעורר זעם ומדון, ובכך לקדם את התוכנית הגדולה יותר, שהיא דה לגיטימציה להתיישבות, גדיעת צמיחתה ובשאיפה גם פינויה מתישהו בעתיד. שורה של פלשתינים שמרוויחים משכורת מהרשות מגיעים לאזורים שונים, מתחזים לחקלאים, ומלבים את השטח. לאחר מכן יוציאו ארגוני שמאל הודעה על עימות מול חיילי צה"ל ומתיישבים.

מי שמוביל את הפרובוקציות הוא מועיד שעבאן השר למאבק בהתנחלויות. שעבאן, ששהה במצטבר 11 שנים בבתי הכלא הישראלים בגין פעולות טרור, מונה ב-2021 לתפקיד, ומאז עוסק בארגון אירועים, פרובוקציות, התפרעויות ופעולות השתלטות על אדמות. לפני כשלוש שנים הציג שעבאן את תפיסתו האידיאולוגית בחאן אל אחמר, וטען שהפעולות הינן "שמירה על מורשת השהידים ומורשת האסירים".

מועיד שעבאן. "שמירה על מורשת השהידים ומורשת האסירים", צילום: .

עבדאללה אבו רחמה הוא ראש מחלקת הפעולה העממית בוועדה למאבק בהתנחלויות. הוא תושב בילעין, והיה ממארגני ההפגנות בבילעין ובנעלין בשנים שלאחר האינתפיאדה השנייה, אז הוקמה גדר ההפרדה. שם גם יצר קשרים ושיתוף פעולה עם אנרכיסטים זרים וישראלים.

בעקבות מעורבותו בארגון ההפגנות האלימות נעצר אבו רחמה והוא הורשע בהסתה לזריקת אבנים ובארגון הפגנה בלי חוקית. עורכת דינו הייתה גבי סלקי, חברת כנסת לשעבר מטעם מפלגת מרצ. ב-2018 היה מוביל קמפיין "להציל את חאן אל אחמר".

היסטוריה ארוכה של טרור

כאמל אבו ספאקה (40) הינו פעיל בולט באירועים נגד המסיק, ולו היסטוריה ארוכה של טרור. הוא יליד כווית ובהמשך עבר עם משפחתו לטול כרם. באינתפיאדה השנייה היה פעיל מרכזי בגדודי חללי אל אקצא, שהובילו אז פיגועי ירי והתאבדות.

אבו ספאקה. בין המבוקשים שחסו תחת צילו של רב המרצחים יאסר ערפאת, צילום: .

בכתבות על אודותיו מתואר כיצד נמלט מידי צה"ל במשך שנים רבות, בעוד הם מנהלים אחריו מרדפים וניסיונות חיסול. לפחות באחת הפעמים, נטען, ניהל קרב יריות עם הכוחות – נפצע ושרד. הוא היה בין המבוקשים שחסו תחת צילו של רב המרצחים יאסר ערפאת, ונעצר רק ב-2007, בפשיטה על מתקן המודיעין ברמאללה, אך נידון ל-15 חודשי מאסר בלבד בגין נשיאת נשק והתאגדות בלתי מותרת.

לאחר שחרורו השתלב אבו ספאקה בתפקידים בראשות, ובשנים האחרונות הוא משמש מנהל מחלקה בוועדה להתנגדות לגדר ולהתנחלויות, ולדברי פעילים ישראלים הוא אחראי לפרובוקציות ולעימותים רבים עם כוחות צה"ל.

איימן גרייב בני עודה, תושב הכפר טמון, מחבל משוחרר, הינו מזכיר החזית הדמוקרטית לשחרור פלשתין בעיר מגוריו, ומוביל לא מעט פרובוקציות ביו"ש. הוא ישב בכלא הישראלי מספר פעמים בגין מעורבות בעבירות ביטחוניות, וישב בתא עם ראש החזית הדמוקרטית באזור שכם, ווג'די ג'ודה, מבכירי המחבלים הכלואים בידי ישראל, שמרצה מאסר עולם לאחר ששלח את המחבל המתאבד לפיגוע בצומת גהה, שבו נרצחו שלושה ישראלים, וכן אחראי לפיגועי מטען רבים. גרייב שוחרר מהכלא בפעם האחרונה ב-2019.

איימן גרייב. שוחרר מהכלא בפעם האחרונה ב-2019, צילום: .

בין היתר הוביל בתקופת המסיק ב-2020 קמפיין במסגרתו פעילים ערבים, ישראלים וזרים עוררו פרובוקציות בנקודות רבות ביו"ש. באוקטובר 2019 הוביל קונגרס ארגונים, שממנו לאחר מכן יצאה מתקפה מאורגנת על "החווה של צוריאל" בבקעת הירדן. גרייב נצפה בתוך שטח בתי תושבי החווה, מלהיט את האווירה וקורא קריאות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר