מדד הרעב המקובל בזירה הבינלאומית (IPC) מצביע על אפשרות של היווצרות תנאים "קטסטרופליים" בצפון רצועת עזה וקובע כי רעב מתרחש או יתרחש בקרוב אם לא ינקטו צעדים מידיים. האזהרה החריפה מתפרסמת היום (שבת) על רקע האיום האמריקני החריף והמפורש כי אם ישראל לא תפעל לשיפור התנאים ההומניטריים בצפון הרצועה, ייתכן שארה"ב תימנע מאספקת נשק אליה.
באזהרה נכתב כי המצב בצפון הרצועה הוא "מצב חירום" וכי יותר מ-130,000 אנשים נמצאים בפני "תנאים קטסטרופליים של נגישות למזון". הדו"ח, שמתבסס על דיווחיהם של ארגונים הומניטריים ואחרים, קובע כי מאז שחידשה ישראל את הפעילות הצבאית באזור והורתה על פינוי האוכלוסייה האזרחית מהמקום, רמת הנגישות למזון ושירותי בריאות צנחה, בעוד גורמים בשטח טוענים כי "הם לכודים באזור הקרבות בג'באליה". הדו"ח מציין גם שהתשתיות הרפואיות והאזרחיות באזור נפגעו בתקיפות צה"ל.
בעוד שהדו"ח עצמו מציין כי לפי נתוני מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) בחודש אוקטובר נרשמה הכנסת הסיוע הנמוכה ביותר מאז תחילת המלחמה, במתפ"ש דחו את הטענות.
מתפ"ש: נתונים חלקיים ומוטים
"עד היום, כל התחזיות של ה-IPC הוכחו כלא נכונות ולא תואמות את המצב בשטח, כאשר הדו"חות של ה-IPC חוזרים ומנבאים הידרדרות ואז מדווחים על שיפור. למרבה הצער, החוקרים מסתמכים על נתונים חלקיים ומוטים, ומקורות שטחיים בעלי אינטרסים צרים. הדו"חות התבססו באופן שיטתי על ארגונים בעלי אינטרסים עם ידע חלקי ולא מדויק, דבר שפוגע משמעותית באמינותם. ישראל פרסמה מסמכים מפורטים המתארים את הבעיות העובדתיות והשיטתיות בדו"חות הקודמים, להם לא ניתנה כל תגובה".
בתגובתו, טען המתפ"ש כי אין כל הגבלה על כמות הסיוע הנכנסת וכי צה"ל נוקט במאמצים גדולים כדי להעביר סיוע גם לאזורי הקרבות. "גם על פי דו"חות ה-IPC עד אוקטובר, הייתה מגמת שיפור עקבית במצב הביטחון התזונתי בעזה. לפי הדו"ח האחרון, נכון לתחילת אוקטובר, המצב (כולל בצפון) היה הטוב ביותר מאז תחילת המלחמה".
"צה"ל, באמצעות המתפ"ש, מבצע הערכות מצב תכופות לגבי המצב ההומניטרי בעזה, כולל בצפון, ממגוון מקורות, כולל ארגונים הומניטריים הפועלים בצפון עזה. בהתאם לכך, אנו מרחיבים ומעדכנים את המענה ההומניטרי".
"סיוע נכנס לעזה הצפונית ישירות דרך מעברי ארז מזרח וארז מערב, שנפתחו במאי כדי לספק תמיכה ייחודית לצפון עזה. היכולת של מעברי ארז בלבד עומדת על יותר מ-600 משאיות בשבוע, ניתן לתאם כניסת יותר משאיות לעזה, ואין מגבלות על כמות הסיוע שניתן להעביר. מאז תחילת אוקטובר, נכנסו לצפון עזה יותר מ-600 משאיות סיוע, זאת בזמן שצה"ל מבצע פעילות צבאית אינטנסיבית בצפון עזה נגד ארגוני טרור הפועלים שם ומשתלבים באוכלוסייה האזרחית".
"על מנת להפחית את השפעת הקרב על האוכלוסייה האזרחית המוגבלת שנותרה, הוכרז מראש קריאה לתושבים לפנות דרומה, תואמו תנועות של צוותים הומניטריים, פונו מאות חולים ומטפלים מבתי חולים בצפון הרצועה, והועברו מאות חבילות מזון, מים וציוד רפואי. נמסרו גם יותר מ-50,000 ליטר דלק וציוד רפואי למוסדות רפואיים בצפון עזה לשמירה על שירותים חיוניים. בשבוע שעבר, לצד פעילות אינטנסיבית באזורי ג'בליה ובית חנון, ישראל אפשרה הקלות בתיאום של שיירת סיוע לאוכלוסייה האזרחית שנותרה באזורי הקרבות".
מזכ"ל אונר"א, פיליפ לזאריני, תקף באופן חריף את ישראל על רקע פרסום האזהרה: "לצערי, זו אינה הפתעה. סביר להניח שרעב מתקיים בצפון רצועת עזה – זהו רעב מעשה אדם. ישראל משתמשת בהרעבה ככלי נשק", כתב לזאריני בפוסט ברשתות החברתיות.
פרסום האזהרה מגיע על רקע האיום האמריקני המפורש כי אי-שיפור המצב ההומניטרי בצפון הרצועה עשוי לפגוע באספקת הנשק לישראל. בשבוע שעבר דווח כי מזכיר המדינה, אנתוני בלינקן, שוחח עם שר הביטחון דאז, יואב גלנט, והביע את חוסר שביעות רצונו מהצעדים שננקטו.
החשש הבינלאומי מהמצב ההומניטרי בצפון הרצועה הולך וגובר, בעוד הפעולה הקרקעית המחודשת בצפון הרצועה נכנסת לחודש השני שלה. במהלך הפעילות באזור התפנו עשרות אלפי אזרחים מהאזור, בעוד מאות מחבלים נשבו. ישראל הואשמה ב"טיהור אתני" של צפון הרצועה, שהובלטו על רקע הבעת רצון של גורמים במערכת הפוליטית לחדש את ההתיישבות הישראלית באזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו