האירוע באמסטרדם חריג בעוצמתו ובהיקפו, אך לא במהותו: האנטישמיות היא הזירה השמינית - וזה הזמן להתעורר

ליל הבדולח קרה בגרמניה, וכך בדיוק קרה גם באמסטרדם אחרי משחק כדורגל • במהלך מאורגן, הפורעים ארבו ורדפו כדי לפגוע ולרצוח • אנו חווים גל אנטישמיות גם בשל הקשר למלחמה הצודקת נגד חמאס וחיזבאללה • טוב עשתה המדינה כשגייסה את כוחותיה כדי להחזיר את האוהדים ארצה ללא דיחוי

ישראלי עם דגל המדינה ברחובות אמסטרדם. צילום: EPA

ביום שישי, 86 שנים בדיוק מאז אותו לילה ארור ב־9 בנובמבר 1938, שלימים כונה "ליל הבדולח", יהודים נרדפו ובתי כנסת הוצתו. זה קרה בגרמניה, וכך בדיוק קרה גם באמסטרדם אחרי משחק כדורגל בין קבוצה ישראלית לקבוצה אירופית מקומית. במהלך מאורגן, הפורעים ארבו ורדפו כדי לפגוע ולרצוח.

האירוע באמסטרדם חריג בעוצמתו ובהיקפו, אך לא במהותו. אירופה, המזרח הרחוק ואפילו ארה"ב אינם בטוחים עוד ליהודים ולישראלים. אנו חווים גל של גילויי אנטישמיות ורדיפת יהודים, רק בשל זהותם ובשל הקשר שבין כל אחד מאיתנו למלחמה הצודקת נגד ארגוני הטרור חמאס וחיזבאללה.

טוב עשתה המדינה. נוסעים ישראלים בדרך לטיסת חילוץ באמסטרדם, צילום: עמי שומן

אך להבדיל מליל הבדולח בשנת 1938, לעם היהודי יש את מדינת ישראל. למרות המציאות שאיתה אנו מתמודדים כבר 13 חודשים, היא היתה ונשארה העוגן היציב והבטוח לכל ישראלי ויהודי באשר הוא.

אנו מתמודדים כיום עם התופעה שבה איראן, בעלת השאיפות ההגמוניות בעולם הערבי, שולחת את זרועותיה לכל מקום ויבשת. את התוצאה אנו רואים במלחמה על הבית בגבולותינו הקרובים והרחוקים, ואף מעבר לים ביבשות קרובות ורחוקות, כמו האירוע בהולנד.

אם העולם המערבי לא יתעורר, המציאות תתהפך עליו ועל אזרחיו. אין ספק שהם יהיו היעד הבא בדרך להשתלטות ולהפצת המהפכה הדתית־תרבותית שבשמה הם נלחמים. אם המלחמה בישראל רחוקה מהעין עבור האירופאים, אירועי הפוגרום באמסטרדם מצטרפים לאירועי אלימות לא פחות חמורים של קבוצות מהגרים בשנים האחרונות, כמו האירוע בדרום צרפת ביוני אשתקד, אחרי שנער בן 17 ממוצא אלג'ירי נורה אחרי שסירב לעבור בדיקת תנועה וניסה להימלט.

מלחמה על חיי אזרחינו

מדינת ישראל נמצאת במלחמה עולמית כנגד האנטישמיות. זו אינה רק מלחמת הסברה או תודעה, אלא מלחמה על חיי אזרחינו באשר הם. עלינו לנהל את המאבק כזירת לחימה נוספת, הזירה השמינית. לתבוע ממנהיגי אירופה ושאר העולם לפעול בתקיפות כנגד גילויי האנטישמיות, לפעול ביד קשה ולחוקק חוקים ותקנות מקומיות כנגד אותם פורעים, לפעול יחד עם רשויות הביטחון המקומיות להבטיח את שלומם של הישראלים בכל מקום באירופה ובעולם. אסור שיהודי או ישראלי ירגיש לא בטוח ומאוים רק בגלל זהותו ולאומיותו. במלחמה הזאת אין גבולות ואין מגבלות.

על אף הטבח, זה הבית הבטוח לכל יהודי.מיגונית כביש 232 (ארכיון), צילום: יוסי זליגר

למרות המלחמה על הבית ועל אף טבח 7 באוקטובר, מדינת ישראל היא הבית הבטוח לכל יהודי וישראלי. טוב עשתה מדינת ישראל כשגייסה את כל כוחותיה כדי להחזיר את אוהדי הכדורגל ארצה ללא דיחוי. יידע כל ישראלי ויהודי כי מדינת ישראל תיחלץ לעזרתו ותדאג לשלומו בכל מקום, בכל מצב ובכל דרך.

יהיה גם זמן לשאול שאלות ולתחקר על אודות האירועים באמסטרדם, לפני ואחרי. האם בוצעה הערכת מצב בהקשר המצב הכללי והמלחמה בפרט? האם נכון היה לאבטח או להטיל מגבלות על יציאת ישראלים לאירוע? (כמו על חובבי האירוויזיון לפני חצי שנה). האם המענה ברמה המדינתית בשעות הראשונות לאירוע היה מספק? יש שאלות נוספות שראוי לתת עליהן את הדעת. יש לי תחושה שנזדקק להן בעתיד. והלוואי שאתבדה.

תא"ל (מיל') צביקה חיימוביץ הוא יועץ אסטרטגי, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר