במערכת הביטחון מעריכים: יותר מ־1,100 פיגועים סוכלו מתחילת המלחמה

מנתונים של גופי הביטחון שהגיעו לידי "ישראל היום" עולה תמונת האיום הרחבה • ביו"ש בוצעו 60 תקיפות אוויריות ונעצרו יותר מ־4,400 מבוקשים • בכיר לשעבר בשב"כ: "מדובר במספרים מטורפים, כי הם מתארים רק פיגועים משמעותיים: מטען, ירי, דקירה וכדומה"

חמושים בג'נין. צילום: רויטרס

הפיגוע שנמנע שלשום בתל אביב, כשהמטען שהמחבל נשא על גופו התפוצץ לפני שהגיע ליעדו, הוביל לחשיפה של הציבור הישראלי לניסיונות היומיומיים של גורמי הטרור ביו"ש לפגוע באזרחים.

המחבל מהפיגוע בתל אביב, צילום: ללא

מנתונים של גופי הביטחון שהגיעו לידי "ישראל היום" עולה תמונת האיום הרחבה: מאז תחילת המלחמה סיכלו שב"כ וצה"ל יותר מ־1,100 פיגועים משמעותיים, ובהם פיגועי ירי, מטען, דקירה ודריסה. לפי הערכת גורמים במערכת הביטחון, בכל יום שב"כ וצה"ל מסכלים בין פיגוע אחד לשניים.

אפשר רק לדמיין את המציאות הביטחונית בישראל ללא הפעולות מסביב לשעון של גופי הביטחון לסיכול טרור ביו"ש ובפנים ישראל.

צעירים פלשתינים מתפרעים בג'נין, צילום: אי.אף.פי

אלא שבסיכול טרור, חרף המאמצים הכבירים, אין הצלחה של מאה אחוז. ביום ראשון בערב היינו עדים לכך, עם פיגוע המטען בתל אביב שבנס לא גבה חיי אזרחים רבים. בכתבה הזו ייחשפו המאמצים של מחבלי הארגונים ביו"ש לרצוח אזרחים ישראלים על בסיס יומיומי מאז 7 באוקטובר, וגם קודם לכן, בהכוונה ובמימון של איראן.

סיכולים - גם מהאוויר

אחת מפעולות הסיכול החדשות והמוצלחות יותר, שבה כוחות הביטחון עושים שימוש יותר ויותר בחודשים האחרונים, מתבצעת מהאוויר. באמצעות כלי טיס, כוחות הביטחון פוגעים באופן מכוון במבוקשים בשטחים. רק בשבוע החולף סוכלו יותר מעשרה פיגועים. מאז תחילת המלחמה בוצעו 60 תקיפות אוויריות במחנות הפליטים ביו"ש, כחלק ממבצעים רחבי־היקף לסיכול טרור.

חיסול מחבלים בטולכרם, צילום: דובר צה"ל

כמו כן, נעצרו יותר מ־4,400 מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון ונתפסו מאות אמצעי לחימה, ובהם נשקים ומטענים. המרדף - יומיומי־שעתי ובלתי מתפשר מול טרוריסטים שלהם יש מוטיבציה ויכולות מתגברות. בשיחה עם בכיר שב"כ לשעבר יוסי אמרוסי, שהיה מעורב במאות מבצעים, סיכולים וחקירות ושכיום מרצה בנושאי טרור וביטחון, הוא מתאר את המאבק המתחולל ביו"ש ומקרין על פנים הארץ.

"גזרת יו"ש בוערת כבר תקופה ארוכה", אמרוסי, צילום: ללא קרדיט

כשאני שואלת אם 1,100 פיגועים שסוכלו בעשרה חודשים זה מספר חריג - הוא מאשר. "אכן, מדובר במספרים מטורפים, כי הם מתארים רק פיגועים משמעותיים: מטען, ירי, דקירה וכדומה. לא מדובר באבנים או בקבוקי תבערה, שגם הם דברים שהורגים. גזרת יו"ש בוערת כבר תקופה ארוכה, ומאז תחילת המלחמה זה עלה משמעותית".

אמרוסי מתאר את אתגרי צה"ל, שב"כ ומערכת הביטחון ביו"ש: "הראשון - המטענים שמגיעים מאיראן דרך הגבול הפרוץ עם ירדן. השני - הירי שמתרחש תוך שימוש באמל"ח תקני בכבישי יו"ש. השלישי - הירי לכיוון עוטף ג'נין, שמסכן את התושבים שגרים בישראל. והרביעי - תופעת הגדודים שנמצאים בכל יישוב ערבי גדול, כמו ג'נין וטולכרם, שלא מתייחסת לשיוך הארגוני של המחבלים. החוליות מורכבות מחמאס, ג'יהאד, פת"ח והחזית העממית".

מחבלים - גם בטיקטוק

אמרוסי מתאר גם את הכסף שמגיע דרך חמאס וג'יהאד־חו"ל - כסף איראני. "כשיש למחבלים נשק ומוטיבציה, זה מוביל לעלייה במספר הפיגועים. לרשתות החברתיות יש משקל בפיתוח התופעה הזאת. אלה כבר לא מחבלים שמפחדים להיתפס - אלה מחבלים שמפרסמים סרטוני טיקטוק, והם סוג של 'סלבים מקומיים', וזה מעודד אותם לבצע פיגועים".

תפיסת כלי נשק, צילום: ללא קרדיט

ויש גם את סכנת החיקויים של 7 באוקטובר: "יש למחבלים רצון לבצע פעולות חיקוי של פריצה ליישובים ישראליים שסמומים לקו התפר. אם לחמאס־יו"ש היו אותם הכלים שבידי חמאס־עזה - הוא היה עושה את אותו הדבר ברעננה ובנתניה. יש להם רצון ואמצעים, ואני חושש מתופעת החיקוי, עם כמה טנדרים לבנים שייכנסו יום אחד לשטח ישראל. אני מקווה שעושים הכל כדי לבלום את זה".

לקבל "מתנה משמיים"

אמרוסי מתייחס גם לתופעת החיסול משמיים: "בתקופה האחרונה צה"ל מפעיל יותר ויותר כלי טיס כדי לפגוע במחבלים, וצריך להשתמש בו יותר. כל נושא נשק ערבי־פלשתיני ביו"ש צריך לדעת שהוא יקבל 'מתנה משמיים' כדי לסכל את התופעה הזו. בימים כתיקונם היינו מתעסקים ביו"ש יום ולילה. האתגרים שכוחות הביטחון ניצבים בפניהם הם משמעותיים. השמיכה קצרה, וצה"ל מושקע בכמה גזרות"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר