הכטב״ם החות׳י שפגע בתל-אביב ביום שישי האחרון זוהה במערכות חיל האוויר בזמן שאפשר להפילו לפני נפילתו בשטח העיר. מתחקור בדיעבד של המערכות עולה כי הכטב״ם הופיע על מסכי הבקרה של חיל האוויר במשך 6 דקות ברצף, בעת שהיה במרחק משטח ישראל, ולאחר מכן הופיע שוב במכ״מים ארבע פעמים נוספות למשך כדקה עד דקה וחצי, הפעם האחרונה במרחק 5 מייל מחופי תל אביב.
חיל האוויר לקח אחריות מלאה על נפילת הכטב״ם כבר בבוקר הפגיעה, וגם כעת מדגישים בצה״ל כי ניתן וצריך היה להפיל את הכטב״ם, אך הוא לא סווג כאיום בשל טעות אנוש במערך הבקרה האווירית. בין היתר, מציינים בצה״ל כי באותה העת התרחש אירוע נוסף של כטב״ם שניסה לחדור לישראל ממזרח, אך יורט.
הכטב״ם האיראני עבר שידרוג על ידי החות׳ים לכטב״ם בשם צימאד 3. במסגרת השידרוג הופחת חומר הנפץ שנשא עליו, וכמות הדלק הוגדלה. כמו כן, החות׳ים הגדילו את מוטת הכנפיים של הכלי. כל אלו איפשרו לכטב״ם, ששקל 15 ק״ג, לטוס במשך 16 שעות במהירות של 80-100 קשר, מרחק של 2,600 ק״מ, מתימן דרך סודאן, מצרים וסיני, משם לצאת לים מערבה ולהגיע לתל אביב. מסלול הטיסה של הכטב״ם הוזן לו מבעוד מועד.
בחיל האוויר מודים כי ההגנה אינה הרמטית, ובעקבות תחקיר האירוע הוחלט להכפיל את הבקרות על התמונה האווירית ולהגדיל את מספר הפטרולים של מטוסי קרב באוויר. אך כל עוד ישראל תיוותר בהגנה, אומרים בצה״ל, ייתכן שיחדרו עוד כטב״מים.
מוכנות לתקיפה נוספת נגד החות'ים
במבצע ״יד ארוכה״ שהוביל חיל האוויר לתקיפה בנמל חודידה בתימן השתתפו אתמול מטוסי קרב מטייסות 140 (מטוסי אדיר), 106 (מטוסי בז) ו-253 (מטוסי סופה), כמו גם טייסת 120 (מתדלקים), טייסת 122 (בקרה, שליטה ומודיעין), טייסת 103 (שמשונים) וכוחות קרקעיים היו ערוכים לחילוץ. ההמראה הראשונה למבצע התקיפה הייתה ב-15:10, והאחרונה כעבור 1:50. מטוסי הקרב טסו במשך שעתיים וחמישים דקות לכל כיוון.
כלי הטיס טסו באור יום למרחק של 1,800 ק״מ, ומקבלי ההחלטות לקחו בחשבון את האפשרות שיצולמו בדרכם ליעד, כפי שאכן קרה. מטוסי הקרב תדלקו באוויר בתדירות כזו שתאפשר להם לשוב הביתה בכל עת.
בצה״ל מעריכים כי החות׳ים ינסו להגיב, ויתכן שגם מיליציות נוספות ינסו לאתגר את ישראל בתגובה, ולכן מערכי ההגנה ערוכים באופן חזק, וייתכן שיצטרכו להישאר מתוחים לאורך זמן. רק הבוקר יירט ״חץ 3״ טיל קרקע-קרקע ששיגרו החותים לעבר ישראל. היירוט בוצע מעל גבול ירדן-סעודיה. בצה״ל מסבירים כי יתכן מאוד שחיל האוויר הישראלי יצטרך לחזור ולפעול בתימן בהתאם להתפתחויות.
בתוך כך, בחיל האוויר מציינים כי במהלך תשעה חודשים וחצי לא ירד מתחת לקווים האדומים הנדרשים ללחימה בצפון, וזאת למרות שבמהלך המלחמה השתמש החיל ביותר מ-100 אלף חימושים. כמו כן, מאז ה-7 באוקטובר עשרות מטוסי קרב נמצאים כל הזמן בכוננות למקרה של התפתחויות כאלה ואחרות.
על מבצע תקיפתם של ראפע סלאמה ומוחמד דף אומרים מספרים בצה״ל כי המודיעין על מיקומם התקבל כיממה וחצי לפני התקיפה, וכדי לקצר זמנים, במשך 12 שעות פיטרלו מטוסי קרב באוויר עד שהמודיעין נתן את האות. בזמן הזה התחלפו חמישה זוגות מטוסים, וכשהמודיעין הצביע על הימצאות המחבלים במתחם, בתוך שתיים עד שלוש דקות הפצצות כבר היו ביעדן.
אלא שבצה״ל מציינים כי נקודת התורפה החמורה היא משבר כוח אדם חמור, ואנשי קבע רבים, בעיקר צעירים בדרגות סרן ורס״ן שמעוניינים להשתחרר משירות קבע מתוך טענה שהם יכולים להרגיש משמעותיים גם בתור מילואימניקים. בצבא מוטרדים מאוד מהמגמה, ומציינים כי מדובר בשפל של עשור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו