החטופים מהדירה הסמוכה: הסוד האפל של תושבי נוסייראת | פרטים חדשים ממבצע החילוץ

כשבוע וחצי לאחר המבצע לחילוץ החטופים, פרטים חדשים נחשפים על המשפחות העזתיות שהחזיקו בהם • אחמד, אביו של ה"עיתונאי" שהחזיק בשלומי, אנדריי ואלמוג, עבד כרופא ותפקד כאימאם במסגד המקומי • נועה ארגמני הוחזקה כמה רחובות ליד על ידי משפחה אחרת • חלק מהתושבים הופתעו לגלות שהחטופים הוחזקו מעל פני הקרקע, בשכונה צפופה בה כמעט ואין סודות •

"באנו לחלץ אתכם": תיעוד שחרור החטופים ממצלמות הקסדה // דוברות המשטרה

ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף היום (שני) פרטים חדשים על מי שהחזיקו בחטופים הישראלים בעזה. כפי שנחשף בעבר, אלמוג מאיר ג'אן, אנדריי קוזלוב ושלומי זיו הוחזקו בבית משפחת אל ג'מאל בנוסיראת. במוסף "שישבת" פורסמה כתבה נרחבת על בניית מנגנון החזקת השבויים החטופים בעזה בלב האוכלוסייה האזרחית.

חילוץ החטופים מקסדת הלוחמים, צילום: דוברות המשטרה

הכתבה חושפת כיצד ניהלה המשפחה את חייה, בזמן שהיא מחזיקה בחטופים בביתה. אב המשפחה, אחמד אל ג'מאל, המשיך לעסוק במקצועו כרופא וכאימאם במסגד. אם המשפחה גם היא עבדה במרפאה. אחד הבנים, העיתונאי עבדאללה אל ג'מאל, שגר עם רעייתו וילדיו במקום, כתב מאמרים באנגלית על הסבל הפלשתיני במהלך המלחמה - בזמן שהחזיק בחטופים.

בבוקר רופא, בערב "סוהר"

שכניה של המשפחה, סיפרו לעיתון האמריקני כי קרבתה של המשפחה לחמאס הייתה ידועה - אך את העובדה כי החזיקו חטופים בביתם גילו רק לאחר מבצע החילוץ.

אזרחים עזתים מביטים בחורבות מחנה הפליטים נוסייראת לאחר שחרור החטופים שהוחזקו שם, צילום: אי.אף.פי

אב המשפחה, הרופא בן ה-73, אחמד אל-ג'מאל, היה חלק משמעותי מהקהילה.  הוא עבד בבוקר במרפאה ציבורית במחנה הפליטים נוסייראת, ואחר הצהריים עבד במרפאה פרטית קטנה משלו, שם פנו אליו התושבים לצורך הליכים רפואיים. הוא גם היה אימאם במסגד מקומי.

אבל בחודשים האחרונים, כשסיים את יומו, היה חוזר הביתה לדירה שחלק עם בנו, כלתו וילדיהם - ושלושת החטופים שהסתירו שם עבור חמאס.

הלוחמים ליד המסוקים שהביאו את החטופים ארצה, צילום: אי.אף.פי

המידע, על פי תושבים מקומיים שדיברו עם ה"וול סטריט ג'ורנל", היה ידוע בנוסייראת, אבל לדבריהם, מעטים האנשים באזור שידעו על הסוד שנעול בחדר הקטן והחשוך בדירה.

החטופים ששוחררו סיפרו כי מהחדר הנעול שלהם הם יכלו לשמוע את עבדאללה ואשתו, פאטמה ואת ילדיהם בחיי היומיום שלהם.

נחיתת המסוק עם החטופים אלמוג מאיר ג'אן ואנדריי קוזולוב, צילום: דובר צה"ל

הבניין ברחוב ביסאן אינו קיים עוד - הוא נהרס בתקיפה אווירית זמן קצר לאחר שהקומנדו הישראלי פרץ לדירה וחילץ את החטופים. עבדאללה ואביו נהרגו בפעולה יחד עם אשתו של עבדאללה. תושבי המקום שדיברו עם העיתון האמריקני אישרו את השתלשלות האירועים. לפי שכנה מהדלת הסמוכה, ילדיהם של עבדאללה שרדו. 

התסכול בעזה גובר

כמה רחובות מבית אל-ג'מאל, משפחה אחרת עם קשרים לחמאס בשם אבו נאר החזיקה את נועה ארגמני. משפחת אבו נאר נהרגה גם היא והבניין שלה נהרס. אבו נאר היו פחות בולטים בשכונה מאשר משפחת אל-ג'מאל.

רגעי החילוץ של נועה ארגמני, צילום: דובר צה"ל

מבצע החילוץ ההירואי, שהתרחש ב-8 ביוני, לווה בתקיפות אוויריות כבדות והפך לקרב עז מול חמאס ברחובות. בימים שחלפו מאז, תושבים מקומיים דנו באיוולת של חמאס להחזיק את החטופים מעל פני הקרקע באזור מגורים ליד שוק שוקק חיים. כמה תושבים אמרו שהם הופתעו מהגילוי, כי קשה לשמור סוד בשכונה הבנויה בצפיפות, "אפילו שיעול יכול להישמע מבעד לקירות".

אחרים זעמו על כך שחמאס העמיד אזרחים בסכנה. "כל פעולה צבאית ישראלית ברחובות הצרים של נוסייראת עלולה להביא לכמות גדולה של הרוגים ופצועים", אמרו כמה תושבים לעיתון.

מחנה נוסייראת, אחרי מבצע חילוץ החטופים, צילום: אי.אף.פי

כמה מקומיים מסרו כי חמאס היה צריך להחזיק את החטופים במנהרות, אחרים אמרו שהיה צריך להחזירם לישראל כחלק מעסקה לסיום המלחמה. "הכישלון בהבטחת הפסקת האש, למרות חודשים של משא ומתן, גורם לתסכול גובר בעזה".

"חמאס צריך לתת לנו מפה של האזורים הבטוחים שבהם אנחנו יכולים להישאר. אם היינו יודעים שיש חטופים בשכונה, היינו מחפשים מקום אחר", אמר מוסטפא מוחמד, בן 36, שנמלט מהעיר עזה לנוסייראת עם אשתו ובתו התינוקת. כשהפשיטה יצאה לדרך.

ההרס בנוסיראת לאחר פעילות כוחות הביטחון לשחרור החטופים, צילום: רויטרס

תושבים מקומיים אמרו כי אחמד ועבדאללה אל-ג'מאל היו חלק ממשפחה מורחבת שהיו לה קשרים הדוקים לארגוני הטרור ברצועה. אחיו של אחמד, עבד אלרחמן אל-ג'מאל, הוא מחוקק של חמאס במועצה של עזה.

אל־ג'מל: מתלמיד הלכה להתברגות במנגנון חמאס 

כפי שנחשף בכתבה המפורטת במוסף "שישבת", ד"ר עבד אל־רחמן אל־ג'מל בן ה־63, יליד מחנה הפליטים, הוא חבר ותיק במועצה המחוקקת של עזה ומי שמוברג עמוק לתוך מנגנון חמאס. בספר "לקסיקון חמאס", שכתב גיא אביעד, מסופר שהחל את דרכו כתלמיד להלכה אסלאמית במכללה האסלאמית בעזה, ובהמשך רכש לעצמו תואר דוקטור ושימש דיקן הפקולטה ללימודי דת.

אחמד אל-ג'מאל ובנו עבדאללה שהחזיקו בחטופים, צילום: ללא

ב־2006, לקראת הבחירות הראשונות בהשתתפות חמאס, עבר לשדה הפוליטי ונבחר למועצה המחוקקת מטעם ארגון הטרור, כנציג מחוז דיר אל־בלח. אל־ג'מל אינו חבר רשמי בזרוע הצבאית, אך על פי תביעה שהוגשה במצרים לפני כעשור, נפגש עם מנהיג התנועה, חאלד משעל, כדי לתאם פעולות טרור שביצעו אנשי הזרוע הצבאית נגד הצבא המצרי בסיני.

מדובר במשפחה אמידה שבבעלותה כמה בתים במחנה הפליטים. במשך חצי שנה הפקיע חמאס את הקומה העליונה בביתה רחב הידיים של משפחת אל־ג'מל, ושיכן בה כאמור את שלושת החטופים, שנשמרו בידי חמושים.

דובר צה"ל אישר כי אל ג'מאל הבן היה פעיל חמאס. במשרד התקשורת של חמאס כינו אותו "עורך ועיתונאי בסוכנות פלסטין עכשיו". מעמוד הפייסבוק של אותו "עיתונאי" שבביתו הוחזקו חטופים עולה כי עבד גם כדובר בשירות משרד העבודה של חמאס. ב-7 באוקטובר פרסם פוסט ובו הודיה לחמאס: "השבח לאל, טוב ומבורך. אלוהים, זה הניצחון המובטח שלך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר