"שר האוצר עושה פוליטיקה וקמפיינים על הגב של ביטחון ישראל. אם הוא טוען שהוא לא מעכב תקציבים שדרושים למלחמה, שיתכבד ויעביר אותם". כך אמרו היום (שלישי) גורמים בכירים ל"ישראל היום" בעקבות טענתו של שר האוצר, שלפיה "אין שום מגבלה לחימושים".
אלא שבאותה נשימה כשסמוטריץ' טען ש"אין שום מגבלה לחימושים ולכל צורכי המלחמה", הוא סתר את עצמו כשטען "לא אוותר על דרישתי בהסכמת רה"מ להקים ועדה מקצועית שתבחן את תקציב הביטחון". סמוטריץ' צייץ עוד אתמול כי "אותם בכירים במערכת הביטחון שכשלו, עומדים מאחורי הקמפיין השקרי כדי שיאפשרו להם להמשיך ולשפוך עשרות מיליארדים מהכסף של כולנו בלי שום הפקת לקחים ובקרה".
חילופי הדברים הללו מגיעים לאחר שאתמול חשפנו ב"ישראל היום" כי שר האוצר סמוטריץ' מעכב תקציב של שישה מיליארד שקלים שמיועדים לחימושים אוויריים, למיירטי כיפת ברזל ולמערכות נוספות. ברשותנו הסכומים המדויקים אך התבקשנו שלא לפרסם אותם משיקולי ביטחון.
השר סמוטריץ' "עושה שרירים" ומשתמש בכסף כדי לכפות על מערכת הביטחון להקים ועדה חיצונית שתורכב ממומחים שיבחנו את תקציב הביטחון.
מי יחזיק במנדט?
על פניו, ייתכן שדרישתו של שר האוצר אף הגיונית לאחר מחדל 7 באוקטובר, אלא שהוויכוח נסב בעיקר סביב המנדט של הוועדה הזו. ובמילים אחרות - הוויכוח הוא על מי שישלוט בתקציב הביטחון ובמבנה צה"ל, ומי יקבע, למשל, כמה חטיבות יהיו לצה"ל ובאיזה סוג מטוסים יצטייד חיל האוויר.
במערכת הביטחון מעדיפים שלא לתקוף פומבית את שר האוצר, אך אנחנו כן יודעים לספר כי גם בקבינט שהתקיים בשבוע שעבר התגלע ויכוח קולני בין השר סמוטריץ' לבין גורמים ביטחוניים, שדרשו את העברת התקציב.
נזכיר כי ישראל נמצאת בימים אלה במעין אמברגו נשק עולמי, ומדינות רבות שנחשבו ועדיין נחשבות לידידותיות מסרבות למכור לישראל נשק. לפיכך, מערכת הביטחון מסתמכת בעיקר על ארה"ב ועל ייצור כחול־לבן.
סמוטריץ', כידוע, מעכב גם את אישור עסקאות מטוסי הקרב מארה"ב כדי לאלץ את מערכת הביטחון להסכים להקים את הוועדה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו