חרף העובדה שצה"ל האיץ את הריסת בתי המחבלים מתחילת מלחמת חרבות ברזל, עדיין יש בתים רבים של מחבלים שטרם נהרסו, אף שבכמה מקרים עברה שנה מאז הפיגועים שבוצעו.
מבדיקת מחלקת המחקר בארגון "אם תרצו" עולה כי אף שזהות המחבלים ידועה, וחרף הזמן שעבר, בתיהם עדיין עומדים על תילם. למעשה, למרות העובדה שאנו מתקרבים כבר לתום שליש השנה, לא נהרסו בתי מחבלים שרצחו ישראלים ב־2024.
ב־2023 בוצעו 20 פיגועי טרור שבהם נרצחו 36 איש. הפיגועים בוצעו בידי 32 מחבלים שזהותם ידועה. עד כה נהרסו 24 בתי מחבלים, מספר גבוה יחסית לשנים קודמות, אך מסיבות לא ברורות נותרו בתי מחבלים שטרם נהרסו.
שניים מהבתים שטרם נהרסו הם של מחבלים שרצחו או השתתפו בפיגועים שבוצעו לפני שנה. כך, ביתו של המחבל אבראהים ג'בר, שהסתיר את המחבלים שרצחו לפני שנה בדיוק את בנות משפחת די, טרם נהרס, וכך גם ביתו של המחבל יוסף אבו ג'אבר, שרצח את התייר אלסנדרו פאריני בתל אביב לפני שנה.
בתים נוספים שטרם נהרסו הם של המחבל עבד אלוהאב עיסא חוסין חלאילה, שרצח את העובר בבטנה של סאבה גבריוט בת"א באוגוסט שעבר, ושל המחבל תאמר פקהאא', מפיגוע בנובמבר האחרון. ביתו של נצר קואסמי, שביצע את הפיגוע במחסום המנהרות שבו נפל אברהם פטנה, מופה אך טרם נהרס, וכך גם ביתו של המחבל אחמד ברכאת שרצח את מאיר תמרי - וחוסל לפני כחודש מהאוויר.
ב־2024 בוצעו שישה פיגועי טרור שבהם נרצחו תשעה בני אדם, ובהם היו מעורבים לפחות עשרה מחבלים, שעד כה לא נהרסו בתיהם. עם זאת, בחלק מהמקרים המחבלים הם ערבים ישראלים או תושבי מזרח ירושלים, וההליך קשה יותר.
ככל הידוע, שני צווי ההריסה היחידים שהוצאו השנה עד אמש היו למחבלים מחמוד ואחמד זידאת, שרצחו את עדנה בלושטיין בינואר ברעננה. לאחר בקשת התגובה מצה"ל אמש, הודיע אתמול בערב דובר צה"ל על צו הריסה נוסף - לבית המחבל שביצע את פיגוע הירי בצומת ראם. שלושה בתים נוספים עברו מיפוי.
ב"אם תרצו" מציינים לטובה כי בתחילת המלחמה התקצר דרמטית תהליך הריסת בית מחבל. "זהו כלי הרתעתי קריטי למאבק בטרור", אומר אלון שוורצר, ראש אגף מחקר ומדיניות ב"אם תרצו". "העיכוב גורם נזק חמור להרתעה ומסכן אזרחים".
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל פועל בכלל המישורים למיגור טרור, וכחלק מכך נהרסים בתיהם של מחבלים שגרמו למות ישראלים. ההריסה מתבצעת מוקדם ככל האפשר, לאחר אישור כלל הגורמים הרלוונטיים ובהתאם להערכת המצב המבצעית. פיקוד המרכז, רשויות הביטחון וגורמי הייעוץ המשפטי פועלים ככל שביכולתם כדי לקדם את הליכי האישורים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו