לוחמים ביו"ש נדהמו: "צה"ל מגדיר אותנו כחיילים עורפיים"

אלפי לוחמים הוזנקו ב-7 באוקטובר לאייש עמדות ואזורים ברחבי יהודה ושומרון • כעת הם גילו שהצבא לא מגדיר אותם כלוחמים • גורמים בצה"ל אומרים שהנושא בבדיקה, ומביעים חשש מפני נטישת חיילים אם הנושא לא יוסדר • מפקד באחת היחידות זועם: "באוגוסט הצבא הרגיש בנוח לקרוא לנו לקו חי"ר וכעת אנחנו לא מוגדרים כלוחמים? זו יריקה בפנים" • דובר צה"ל: "בימים אלה מגבשים מתווה שיקבע את הזכאויות של משרתי המילואים"

כוחות צה"ל בשכם (ארכיון). צילום: רויטרס

אלפי לוחמים במילואים הוקפצו ב-7 באוקטובר ליישובים, לחוות ולמתחמים נוספים ביהודה ושומרון כחלק מגדודי הגנה מרחבית (הגמ"ר) על מנת למנוע פלישה של מחבלים ומאז הם מבצעים פעולות מגוונות באזור, חלקם על צירים מאוימים ובסמוך לכפרים עוינים, אך לאחרונה התברר להם כי מבחינת צה"ל הם מוגדרים כחיילים עורפיים.

תיעוד: השמדת מעבדות לייצור מטענים ופירים תת-קרקעיים במחנה הפליטים ג'נין

כעת הזעם כבד ועולה דרישה לשנות את ההגדרה מיד, תוך חשש מצד גורמים בכירים בצה"ל כי ההגדרה תוביל לנטישה של חלק מהלוחמים. בצה"ל טוענים בתגובה כי הנושא בבדיקה והדיונים בעניין נמשכים.

גדודי הגמ"ר הינם יחידות מילואים שתפקידם לתפוס את היישובים בעת חירום. ביום יום מבצעים חלק מהיחידות הללו קווי חי"ר לכל דבר ועניין, אך בזמן אמת הם נועדים להחליף את כיתות הכוננות ולאבטח את היישובים, שמתרוקנים מגברים ולאבטח את היישובים. כך קרה גם בתחילת המלחמה, אז עזבו בחלק מהמקרים לא פחות מ-90 אחוזים מהגברים את היישובים ואלו נותרו כמעט ריקים, ומי שאבטח אותם היו לוחמי ההגמ"ר.

לוחם צה"ל בציר בחווארה, צילום: דובר צה"ל

"בתחילת המלחמה הייתי בדרך לעזה כשעצרו אותי וביקשו ממני להגיע לפקד על יחידה כזו, והסכמתי מכיוון שמדובר בתפקיד קריטי", מספר מפקד באחת הגזרות. כמוהו יש לא מעט לוחמים, חלקם אף מיחידות קומנדו, שהסכימו להישאר אף שיחידתם פועלת ברצועה, מתוך הבנה כי ההגנה על היישובים המאוימים הינה קריטית.

"אלא שלאחרונה גילו הלוחמים לתדהמתם כי אינם מוגדרים על ידי הצבא ככוח לוחם אלא כחיילים עורפיים, דבר שמתבטא בין היתר בסכומי המענקים שצפויים להינתן כעת על ידי הממשלה. הדבר גם משפיע באופן דרמטי על הלך הרוח של האנשים שעזבו הכל כדי להגיע למילואים, שמשרתים בחלקם רחוק מהבית כבר קרוב לשלושה חודשים, וכעת גילו שהם כלל לא זוכים ליחס המתאים מצד הצבא".

גורמים בצה"ל אמרו ל"ישראל היום" כי הנושא נמצא בבדיקה, ואכן אין שום סיבה שלוחמי ההגמ"ר לא יוגדרו ככאלו. יש דיווחים מיחידות ברחבי יהודה ושומרון על תסכול עמוק מצד הלוחמים לאחר שהתבררו כי הם פחותים בעיני הצבא ומאות אף חתמו על עצומה שדורשת לשנות את המצב מיד.
"גויסתי בצו שמונה ב-7 באוקטובר כמפקד", זועם מפקד באחד מגדודי ההגמ"ר. "מאז אני בכוננות, מוציא יזומות, משכיב מארבים, שובר את הגב עם קרמי ברגל או ברכב הסיור, בונה עמדות מקלעים ומוודא שהתושבים בגזרה ישנים טוב בלילה. כעת התבשרנו שהחלטות הממשלה לתגמל לוחמים במילואים לא חלות עלינו כי אנחנו כך מסתבר לא לוחמים".

עוד אמרו: "הבשורה הזו נחתה עלי ועל כל החיילים שלי כמו יריקה בפנים ואגרוף בבטן. אנחנו לא לוחמים? אנחנו שתפסנו את גדרות הישובים עוד באותה שבת ארורה על הבוקר ומאז?! מה עשינו פה במשך 81 ימים אם לא משימות לוחמה?! אני כבר השנה סוגר למעלה ממאה ימי מילואים. אנחנו, שהצבא הרגיש נוח לקרוא לנו באוגוסט לקו חי"ר, כעת לא נחשבים ללוחמים?! כרגע יש התעוררות לעניין בקרב כלל לוחמי ההגמ"ר שמרגישים מושפלים ומבוזים".

תגובת דובר צה"ל: "במהלך המלחמה גובשה מעטפת פרט רחבה עבור משרתי המילואים הכוללת מענקים, הטבות ופתיחת קרן סיוע על מנת להוקיר ולסייע למשרתי המילואים. לצד זאת, ממשיכה להתקיים עבודה שוטפת עם כלל הגופים הרלוונטיים על מנת להטיב את המעטפת הניתנת למשרתי המילואים. בימים אלה צה"ל עוסק בגיבוש מתווה מדיניות שיקבע את הזכאויות של משרתי המילואים למעטפת הפרט על פי יעוד היחידה. צה"ל מעריך ומוקיר את תרומתם של אנשי המילואים וימשיך לעשות את המיטב על מנת להמשיך ולדאוג לרווחתם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר