שחרורה של התצפיתנית אורי מגידיש היה רגע אחד של אור באפלת המלחמה הקשוחה שנכפתה על ישראל.
התחושה היא שלראשונה מאז 7 באוקטובר חזרו התעוזה והיצירתיות לצד הישראלי. העובדה שדבר שחרורה פורסם שעות ספורות לאחר עוד סרטון שהפיק חמאס בהשתתפות שלוש מהחטופות סייעה בוודאי לשמחה הקולקטיבית, ובוודאי העצים את השמחה הפרטית של משפחת מגידיש שיכולה כעת לנשום לרווחה.
המבצע עצמו היה עוצר נשימה. נהוג לומר זאת בקלות רבה מדי על מבצעים רבים, אבל במקרה הנוכחי זה אכן היה כך. הפרטים אסורים בפרסום ואפשר שלא ייוודעו לעולם, אבל הפרחים במקרה הזה מגיעים לאנשי המבצעים בשב"כ, שניצלו מודיעין מדויק לפעולה כירורגית מוצלחת בעומק השטח החמאסי.
צה"ל היה שותף למבצע, שפוקח בזמן אמת בידי ראש השב"כ והרמטכ"ל בשל רגישותו הרבה והחשש כי יוביל להסתבכות.
מגידיש הובאה לישראל אתמול לפנות בוקר, נבדקה, ואז נפגשה עם בני משפחתה. סביר שצה"ל יתשאל אותה כדי להבין מה עבר עליה בשבי מרגע שנחטפה ממוצב נחל עוז בבוקר מתקפת שמחת תורה, ובעיקר כדי ללמוד פרטים חדשים.
אפשר להניח שבישראל התלבטו אם לפרסם כי מגידיש שוחררה. ייתכן שהפעולה תגרום לחמאס להניע את החטופים, מה שיניב מודיעין נוסף לגביהם. מנגד, הארגון יפעל להגביר את האבטחה סביבם.
במקביל מקווים בישראל כי המבצע הקרקעי יאפשר הזדמנויות נוספות שנוגעות לחטופים. זה נכון ברמה הטקטית: החיכוך עם השטח מניב מודיעין והזדמנויות מבצעיות. זה נכון גם אסטרטגית: אם חמאס ירגיש שמוקדי הכוח שלו בעיר עזה נתונים בסכנה, הוא עשוי לסחור בחטופים כדי להקל את הלחץ הצבאי עליו.
לקראת דילמה
המבצע עצמו נמשך גם אתמול, אם כי בקרוב עשויה ישראל להיתקל בדילמה משמעותית. הצמרת המדינית-ביטחונית אמנם הצהירה שהמטרה היא הכרעת הזרוע הצבאית של החמאס ושלילת היכולת השלטונית שלו, אולם בדיונים הפנימיים הובעו הערכות כי יידרשו חודשים ארוכים כדי להשיג את המטרות האלו.
גורמים שונים הזהירו כי בתקופה הזאת תאבד ישראל את הלגיטימיות הבינלאומית לפעול, ותהו אם המשק הישראלי יעמוד בנטל המלחמה, בוודאי כאשר נדרש במקביל להחזיק כוננות שיא גם בגבול הצפון.
אם ישראל תחליט להימנע מכך, אלטרנטיבה אפשרית היא לפעול באופן מוגבל ולהמשיך את המערכה בשיטות שונות שלא יחייבו שהייה רצופה בעומק השטח הפלשתיני. מהלך כזה אמנם יפחית מהלחץ הבינלאומי והכלכלי על ישראל, אבל ספק אם הוא ישיג את מטרות המלחמה, והוא בוודאי לא ינטרל את האיום מהצפון וגם לא יאפשר להתקדם בתהליך שיקום היישובים בעוטף עזה.
בינתיים ממשיך צה"ל במבצע הקרקעי. ההישגים שיצבור – בהרג מחבלים, בהרס תשתיות, בשחרור חטופים - יסמנו את המשך הדרך לא פחות מלחצים חיצוניים. בהנחה שחזית הצפון לא תתלקח, יגבר הלחץ על חמאס. יש לקוות שזה יוביל לשובם הקרוב הביתה של חטופים נוספים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו