מחאת הטייסים מעמידה בסכנה את לכידות הצבא

הבעיה המוטלת בשעה זו לפתחם של הרמטכ"ל ומפקדי צה"ל, היא חסרת תקדים, ולכן אין לה פתרונות מדף • השאלה העיקרית היא לאו דווקא הכשירות - אלא ההשפעה על רוח הצבא • מחאת צוותי האוויר מטלטלת אותה באופן מעורר דאגה - אך הרטמכ"ל ושר הביטחון יכולים לאתגר הזה

יתקיימו שיחות ביחידות. הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב באוגדת עזה (ארכיון). צילום: דובר צה"ל

עם כניסת השבת התבשר הציבור על הצטרפות עוד אלף טייסים ואנשי צוות אוויר למחאת אי ההתייצבות לשרות מילואים. הציבור מותש מהדיון המשפטי-טכני על ההבדל לכאורה בין ביטול התנדבות לבין סירוב לצו מילואים חוקי. באופן המעשי מדובר בהפעלת צעד מחאה המנצל את חיוניותם הקריטית של צוותי האוויר כמנוף סחיטה במאבק פוליטי.

הרמטכ"ל עונה לקריאות לסרבנות: "להתמקד במשימת הביטחון ובלכידות" // דובר צה"ל

הבעיה המוטלת בשעה זו לפתחם של הרמטכ"ל ומפקדי צה"ל, היא חסרת תקדים. כל המבקרים ונותני העצות לרמטכ"ל מתכחשים לתקדימיות האירוע. מה שמאפיין מצב תקדימי הוא ש'פתרונות מדף' מן העבר, עלולים להיות לא רק בלתי יעילים אלא אף מחוללי נזק. שיטת ההתמודדות של הרמטכ"ל, מאופיינת ברגישות למורכבות המצב. גם אם התנהלות הרמטכ"ל בסוגיה, נראית למבקריו כמהוססת או אפילו בלתי נחרצת, בכל זאת, במבט עומק גישת ההתמודדות של הרמטכ"ל נחושה במידה המתאימה לאירוע כה מורכב. היא ככל הנראה מוכוונת  על ידי הבנתו האישית כי במצב תקדימי נדרשת שיטת טיפול מיוחדת, מותאמת לנסיבות התקדימיות.

השאלה העיקרית להערכת המצב על מצבו של צה"ל לנוכח ההתרחשות, אינה מתכנסת לדיון טכני בהערכת משמעות איום צוותי האוויר על מצב הכשירות. היא קודם כל צריכה להיבחן בהשפעתה על רוח צה"ל, על לכידות היחידות ועומק המחויבות הרגשית שצריכה להתקיים בין מפקדים לפקודים. אלה  תנאיי היסוד לנאמנות העילאית הנדרשת בכל צבא ובמיוחד בצה"ל כצבא עם, למבחני שדה הקרב.

הרמטכ"ל הרצי הלוי, בעיה תקדימית מונחת לפתחו, צילום: דובר צה"ל

כמפקד שהוביל חיילים במשימה שנויה במחלוקת, בקיץ 2005 בעקירת יישובי גוש קטיף, ביכולתי להעיד כי הגורם העיקרי שהניע אותי ואת עשרות אלפי החיילים והשוטרים שפעלו עמי, מעל  חובת הציות בתוקף החוק, היה הכוח החברתי בתוך היחידות שהיה לגורם מלכד ומאחד. גם הציות שלי לרמטכ"ל דן חלוץ נבע לא רק מתוקף החוק והפקודה, אלא קודם כל מכוח אחווה גדולה ונאמנות רגשית. זו הייתה סגולתו העיקרית של צה"ל, בכוח הזה פעלו אלפי חיילים במלחמת יום כיפור בנאמנות עילאית שמחוללת  רעות גדולה. כך היה גם בקיץ 2005. למרות אי אמון שלי ושל אלפים כמוני, במטרת המשימה שהוטלה עלינו, המצוקות  האישיות שלי ושל אלפי חיילים, רוסנו מתוך עוצמת אותה נאמנות רגשית, לכל מה שצה"ל סימל לכולנו. מהכוח הזה פעלנו באחדות גדולה שהתבטאה גם בדבקות במשימה.

את הדבר הנשגב הזה,  מחאת צוותי האוויר מטלטלת באופן מעורר דאגה וחסר תקדים. שימור הרוח המלכדת של צה"ל בכל יחידותיו הוא בשעה זו האתגר הגדול של מפקדי צה"ל והרמטכ"ל. גם בשעה זו, רוח צה"ל איתנה  ובהנהגה נכונה הוא יצא מהמשבר מחוזק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר