הלוחמים שנפלו בפיגוע בגבול מצרים

מפקד החטיבה יודח, לוחמים שמעו ירי ולא התריעו: תחקיר הפיגוע בגבול מצרים

התחקיר הוצג לרמטכ"ל על ידי מפקד הפיקוד והאוגדה • לא נמצא כל דופי בהתנהלות הלוחמים שנפלו • ליקויים נמצאו במשך זמן המשימה, אופן אבטחת המרחב והמוכנות לאירועי הברחה על פני אירועי פח"ע • בעקבות התחקיר: המח"ט יועבר מתפקידו, קידומו של מג"ד ברדלס יעוכב ומפקד האוגדה יינזף

צה"ל פרסם היום (שלישי) את מסקנות התחקיר של אירוע חדירת המחבל בגבול מצרים, אירוע שבו נהרגו שלושה לוחמי צה"ל: סמ"ר אורי יצחק אילוז ז"ל, סמל ליה בן נון ז"ל וסמ"ר אוהד שמעון דהן ז"ל.

בתחקיר עצמו פורט סדר האירועים במהלך הפיגוע. המחבל, שוטר מצרי, חדר לשטח ישראל דרך מעבר ביטחוני בגדר ירי לעבר סמ"ר אורי יצחק אילוז ז"ל וסמל ליה בן נון ז"ל ששהו בעמדת שמירה בסמוך לגבול, מהירי נהרגו השניים. שעות לאחר מכן, זוהה המחבל וביצע ירי מטווח רחוק לעבר כוח צה"ל שהשיב בירי. במהלך חילופי האש, נפל קשר מח"ט 'פארן', סמ"ר אוהד שמעון דהן ז"ל ונפצע באורח קל גשש צה"ל. במהלך ההתקלות חוסל המחבל.

אילוסטרציה של נתיב החדירה המשוער של המחבל ממצרים%2F%2F דובר צה"ל

על פי התחקיר הסיבות המרכזיות להתרחשות האירוע הן אי-הנעילה של המעבר הביטחוני בגדר, אבטחה לא מיטבית של מרחב הגבול ושימת דגש על מוכנות לאירועי הברחה במקום אירועי פח"ע. התחקיר לא מצא כל דופי בהתנהלות החיילים שנפלו באירוע.

התחקיר קבע כי מרגע זיהוי המחבל בסמיכות לשטחים בהם מצויים מטיילים ישראלים, הכוחות במרחב חתרו למגע והביאו לחיסולו. עוד קבע כי לא נמצא פער במענה לדרישות האוגדה על ידי חיל האוויר, לרבות קיצור זמני הכוננות עבור מערך מסוקי הקרב שהיה מקורקע במהלך סוף השבוע.

זירת הפיגוע, צילום: דובר צה"ל

עם זאת, התחקיר קבע כי פיצול הכוחות לזוגות, יחד עם משך משימה ואופן השליטה בכוח היו צריכים להתבצע באופן אחר.

בעקבות ממצאי התחקיר הוחלט על נקיטת צעדים פיקודיים כלפי מספר בעלי תפקידים: מפקד האוגדה המרחבית, עוצבת 'אדום', יינזף נזיפה פיקודה. מפקד החטיבה המרחבית, חטיבת 'פארן', יועבר מתפקידו, על אף שצוין כי פעל כראוי באופן שבו חתר למגע עם המחבל. מפקד גדוד ברדלס ששניים מחייליו נפלו בפיגוע יינזף וקידומו יעוכב למשך חמש שנים.

ההמלצות המידיות של התחקיר הן אטימת המעברים, הפחתת משך המשימה הרציף מ-12 שעות, וקביעת מספר מינמאלי שונה של חיילים למשימה מעין זו.

עוד נמסר כי התחקיר התקיים בשיתוף עם הצבא המצרי וזאת על "רקע שיתוף הפעולה האסטרטגי-ביטחוני בין המדינות, אשר כלל ביקור של בכירי צה"ל בקהיר ותחקיר משותף בנקודת האירוע בשטח ישראל".

כוחות צה"ל בקרבת זירת הפיגוע, צילום: רויטרס

התחקיר הוצג בפני הרמטכ"ל על ידי אלוף פיקוד דרום אליעזר טולדנו ומפקד עוצבת 'אדום' תת-אלוף איציק כהן.

הרמטכ"ל התייחס לממצאי התחקיר היום בנאומו בכנסת: ״לפני כעשרה ימים, איבדנו לוחמת ושני לוחמים, מהטובים ביותר שיש לנו, בעת שהיו במשימת הגנה על גבולות המדינה. המפקדים פגשו הבוקר את משפחותיהם, מתוך חובה עמוקה למשפחות השכולות, ועדכנו אותם בפרטי התחקיר של האירוע הקשה, שבו איבדו את היקר מכול.

"ערכנו תחקיר נוקב ומעמיק, מתוך אחריות המפקדים לשמירה על הביטחון ועל חיי פקודיהם. לצד עשייה איכותית, יוזמה והצלחות, מצאנו גם תקלות ופערים מבצעיים ופיקודיים; נלמד אותם, נתקן ונשתפר. זהו אירוע קשה, שניתן וצריך היה למנוע, וזוהי אחריותנו כמפקדים, ושלי כמפקד הצבא בראש ובראשונה – להפיק לקחים ולהיות טובים יותר".

הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי עם מפקד פיקוד הדרום, אלוף אליעזר טולדנו, ומפקד אוגדה 80, תת-אלוף איציק כהן., צילום: דובר צה"ל

מפקד פיקוד דרום אלוף אליעזר טולדנו התייחס גם הוא לממצאים: "את היום התחלנו שלושת המפקדים הבכירים - אני מפקד האוגדה ומפקד החטיבה במסירת דיווח למשפחות השכולות, הצגנו את פרטי התחקיר כפי שאנחנו מבינים והשתדלנו לענות בכל יכולתנו על כל אחת מהשאלות שהוגשה לנו, המפגש הזה הוא מפגש קשה מאוד וזאת חובתנו לעמוד ולהתחייב מול המשפחות ולהציג את הדברים שלמדנו מהתחקיר. חשוב לי להגיד ליה אוהד ואורי הם לוחמים וגיבורים שהגנו על מדינת ישראל בגבול סיני.

מיד לאחר מכן נפגשתי עם המפקדים הבכירים ועדכנתי אותם בשיחת מפקדים על המסקנות שלי ועל ההחלטות של הרמטכ״ל כפי שאנחנו רואים וגם עדכנו אתכם בהחלטות האלה.

חשוב לי לומר שגדוד ברדלס והגדודים האחרים שמגנים על גבולות סיני וירדן הם גדודים שהסטנדרט שלהם גבוה מול פעילות חבלנית עוינת. על אף הקשיים ועל אף התקלות שעלו באירוע הזה והצגנו אותם מבלי להשאיר אבן אחת שלא הפכנו. מדובר במפקדים הטובים ביותר שיש לנו וגם שהחלטנו פה החלטות קשות מאוד המפקדים האלה הם מתמסרים למשימה, הם ובני משפחותיהם ואנחנו זוכרים את הדבר הזה היטב". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...