נורו למוות בליל שבת: אלה הנרצחים בפיגוע ליד בית הכנסת בירושלים

אבל כבד כיסה את רחובות הבירה לאחר הטבח הנורא בשכונת נווה יעקב • שבעה בני אדם, ובהם חמישה גברים ושתי נשים, קיפחו את חייהם בפיגוע • אשר נתן בן ה-14 רק ביקש להתפלל בבית הכנסת "עטרת אברהם" • אליהו ונטלי מזרחי ישבו לסעודת השבת - כשלפתע שמעו יריות מלמטה ויצאו לסייע לפצועים • רפאל בן אליהו בן ה-56 עבד למחייתו בדואר, בנו בן ה-22 נפצע באורח קשה • בנותיה של אחת הפצועות בפיגוע סיפרו: "המחבל התקרב אל אימא ואחותי. היא ביקשה ממנו: 'אל תירה בנו'"

הנרצחים בפיגוע בנווה יעקב, צילום: אולבייה פיטוסי/פלאש 90, השימוש נעשה בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים, באדיבות המשפחות

סופ"ש דמים: שבעה אזרחים נרצחו ושלושה נפצעו בפיגוע הירי הקטלני שהתרחש אמש (שישי) סמוך לבית הכנסת "עטרת אברהם" בשכונת נווה יעקב בירושלים. המחבל עלקם חיירי בן ה-21 הגיע לשכונה והחל לטבוח בתושבים, תוך התקדמות לעבר בית הכנסת, שם המשיך לירות במתפללים שפקדו את המקום בערב שבת.

שבעה הרוגים, ובהם חמישה גברים ושתי נשים, נרצחו בפיגוע שאירע ביום השואה הבינלאומי. עוד שלושה פצועים מאושפזים בבתי החולים ברחבי הבירה. בין שבעת הנרצחים, אלי מזרחי (48) ובת זוגו נטלי זיסקין מזרחי (45). נטלי עלתה ארצה בשנות ה-90 עם אמה ואחותה, ועבדה במשך שני עשורים כמחלקת אוכל בבית חולים. לאחר משמרת צהריים בבית החולים, נסעה עם אלי לבקר את חמה בירושלים ותכננה מאוחר יותר לחזור לבית אמה בבית שמש. 

נישאו רק לפני שנתיים. אליהו ונטלי מזרחי ז"ל שנרצחו בפיגוע, צילום: באדיבות המשפחה

נרצח נוסף הוא רפאל בן אליהו (56), תושב ירושלים שעבד בדואר, שהותיר אחריו אישה וארבעה ילדים. אחד מילדיו של רפאל, צעיר כבן 22, נפצע קשה במהלך הפיגוע ומאושפז כעת בבית החולים הדסה בהר הצופים. סמוך לשעות הערב הותר לפרסום שמו של הנער, אשר נתן מורלי (14). בהמשך פורסם שמו של שאול חי (68), גבאי בית הכנסת "זכור לאברהם" בפסגת זאב, שהיה בדרכו לשיעור תורה. הערב הותר לפרסם כי בין נרצחי הפיגוע הייתה גם אירינה קורולובה (60), אזרחית אוקראינית שעבדה כמטפלת סיעודית. שמו של הקורבן השביעי והאחרון הותר לפרסום סמוך לחצות – הצעיר איליה סוסנסקי (26). 

"לב זהב". רפאל בן אליהו, מנרצחי הפיגוע בנווה יעקב, צילום: השימוש נעשה בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
 
בסך הכל בן 14. אשר נתן מורלי, מנרצחי הפיגוע, צילום: השימוש נעשה בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
 

באמצע סעודת השבת 

שמעון, אביו של אליהו מזרחי, סיפר: "הם התחתנו לפני שנתיים. היו יריות שפסקו והם יצאו לעזור. המחבל הוציא את האקדח וירה בהם. היינו באמצע סעודת שבת". הנער אשר נתן (מורלי) היה בן בכור למשפחתו, אח לשבעה אחים ואחיות. משה, חברו של אשר, תיאר אותו כך: "אוהב ארץ ישראל בכל נפשו, מסר את נפשו למען ארץ ישראל, האמין באמונה שלמה באלוקים. היה טוב לב, תמיד אהב לעזור". תושבי השכונה שהכירו את הגבאי שאול חי סיפרו: "היה האבא של כולם, אין אדם שביקש ממנו משהו והוא אמר לו לא". 

"האבא של כולם". שאול חי, צילום: השימוש נעשה בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ליאורה ומורן, בנותיה של רוזה אצילוב, שנפצעה בפיגוע הקטלני בשכונת נווה יעקב בירושלים ומאושפזת במצב בינוני במרכז הרפואי שערי צדק, סיפרו ל"ישראל היום": "אחותי אמרה שהן יצאו לטייל אחרי סעודת שבת. הן חשבו ששמעו זיקוקים, אבל זה לא היה זיקוקים. אימא שלי נפלה ושמה לב שיש לה דם ברגל. הן ראו שהמחבל התחיל להתקרב אליהן. אחותי ניסתה להרים את אימא שלי כדי להתחבא, אבל היא לא הצליחה. הוא חלף על פניהן והיא אמרה לו: 'בבקשה, אל תירה בנו'. הוא אמר להן בעברית: 'אני לא יורה בבנות'. הוא המשיך וירה בבחורה מייד לאחר מכן".

"אנחנו שבורים, לא מאמינים שזה קרה לנו"

אליהו ונטלי מזרחי התיישבו לסעודת השבת בחיק המשפחה, כשלפתע שמעו את היריות סמוך לבית. בית החולים הדסה הר הצופים פרסם הערב הודעה לאחר היוודע דבר מותה של נטלי זיסקין מזרחי, עובדת בית החולים שנרצחה בפיגוע הטרגי בירושלים. "מדי יום הגיעה לעבודה ובמסגרתה פגשה מטופלים רבים, דאגה להם לאוכל חם ונהנתה להקשיב לסיפוריהם ולשאול לשלומם", סיפרו בבית החולים על נטלי. אלה סאקוביץ', דודתה של נטלי שאף היא עובדת בבית החולים, סיפרה כי אמש נאלצה להגיע יחד עם אמה של נטלי כדי לזהות את האחיינית והבת, אשר מותה נקבע בבית החולים מיד עם הגעתה.

"נטלי עלתה לארץ עם ההורים ואחותה בשנות ה-90, ומאז ועד היום הייתה מטפלת בשני ההורים באהבה מסביב לשעון", סיפרה אלה. "היא עבדה בעבודה שכל כך אהבה, תמיד עם חיוך, תמיד עם רצון לתת ולהעניק למאושפזים במחלקות. נפגשנו הרבה במשמרות, ותמיד ראיתי אותה מרוצה ושמחה. כשאביה, שהוא אחי, נפטר לפני עשור, היא המשיכה לטפל באמא במסירות, כל הזמן עבורה. רופאים, הסעות, תרופות וטיפולים - הכל למען אמא". 

הדלקת נרות זיכרון לזכר נפגעי הפיגוע בהפגנה מול בית הנשיא הערב, צילום: יורי ילון

"לפני שנתיים התחתנה עם אליהו לאחר כמה שנות חברות. ביום שישי, כמו תמיד, היא סיימה משמרת בהדסה הר הצופים, ולאחר חלוקת ארוחת הערב למטופלים היא נסעה לביתו של חמה, אביו של אלי. משם הייתה אמורה, כמו בכל יום שישי, לנסוע בחזרה לבית שמש כדי לא להשאיר את אימה לבד. כשהיו באמצע ארוחת השבת, הם שמעו את היריות - באמצע האוכל היא ובעלה רצו להגיש עזרה וירדו מהבית כדי לטפל בפצועים, ואז ירו בשניהם. ככה נגמרו חיים שלמים. אנחנו שבורים, לא מאמינים שזה קרה לנו" 

"עובדי הדסה כולם מרכינים ראשם בשעה קשה זו", מסר מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופ' יורם וייס. "נטלי הייתה עובדת ותיקה ומוכרת בבית החולים. כל מי שעבד לצידה מספר על אישה חמה, מלאת אכפתיות ורצון להיטיב עם המטופלים, ולכן לא הופתעו חבריה לעבודה כששמעו שמיהרה להגיש עזרה לפצועים אמש. צוות המרכז הרפואי מבקש לנחם את המשפחה על אובדנה הקשה ועוטף אותה בשעותיה הקשות". 

"הבת שלי אמרה לי: אבא, אל תצא!" 

אחד מעדי הראייה סיפר ל"ישראל היום": "הבת שלי אמרה לי שיש יריות. אמרתי לה 'זה בטח משועפאט, הם תמיד יורים בלילה. הם עושים חתונות, כל מיני דברים כאלה'. לא התייחסנו. היא אמרה לי 'אבא, זה פה קרוב'. פתחנו את התריס של החדר של הבת שלי ממול, ראיתי אנשים רצים. הבת שלי אמרה לי 'אבא, אל תצא, אל תצא!' יצאתי. ראיתי את אלי רץ. שאלתי אותו 'אלי, לאן אתה רץ?' הוא אמר לי - תזמין משטרה, תזמין משטרה, יורים!". 

שמעון ישראל משחזר את רגעי הפיגוע מחוץ לבית הכנסת בירושלים / יורי ילון

"אלה המילים האחרונות ששמעתי ממנו. אחר כך ראיתי את נטלי רצה. פתאום היא התחילה לצעוק. ראיתי אותה עושה החייאה למישהו פה באי תנועה. בא המחבל וירה לה בראש. ואז הוא קלט אותי, הוא חיפש עוד קורבנות. הוא קלט אותי, כיוון עליי, ואני זחלתי כמו שלימדו אותנו בצבא לפני ארבעים ומשהו שנה שלא ניפגע. נכנסתי לבית, הוא ירה וכנראה פספס". אחד השכנים בבניין של משפחת מזרחי בשדרות נווה יעקב חזר מתפילת שחרית וסיפר על אליהו: "היה לו לב זהב. זו מכה קשה מאוד. הוא התחתן לפני כשנתיים והגיע לעשות את השבת אצל ההורים".

 
שכונת נווה יעקב, לאחר הפיגוע, צילום: יונתן זינדל/פלאש90

העדות האילמת

בוקר לאחר הפיגוע הקשה, וכתמי הדם עדיין הופיעו לאורך הרחוב - עדות אילמת לטרגדיה המזעזעת שהתרחשה בשכונה. על הגדר המקיפה את תלמוד התורה "חכמת לב" יש חור של קליע שאותו ירה המחבל במסע הרצח. יהודה, שהיה עד ראייה לפיגוע הנורא, צעד לאורך מסלול הפיגוע ותיאר ל"ישראל היום": "כאן הוא רצח את האישה. שמעתי את היריות. תראה את הדם שלה על הקיר".

מאיר, שיצא מתפילת שחרית מבית הכנסת "עטרת אברהם" הסמוך למקום הפיגוע, היה עד ראייה לפיגוע. "המחבל עצר את הרכב שלו ליד בתי הכנסת שיש כאן. ירד מהרכב והתחיל לירות באנשים", סיפר מאיר. "הוא ירה בשניים שהיו על אופנוע, ואז המשיך וירה במישהו בראש מטווח אפס. היו צעקות עד לב השמיים". עדת ראייה נוספת ציינה כי: "המחבל עשה כאן פרסה והתחיל לירות באנשים".

שכונת נווה יעקב, לאחר הפיגוע, צילום: יונתן זינדל/פלאש90
שכונת נווה יעקב, לאחר הפיגוע, צילום: יונתן זינדל/פלאש90

כוח של המשטרה חתר למגע ונטרל את המחבל. לפי עדי ראייה, המחבל הגיע לשכונה עם רכב, יצא ממנו, התקרב לבית הכנסת והתחיל לירות לעבר אנשים ברחוב. הוא פגע בסך הכל בעשרה בני אדם ברחוב הראשי בשכונה, שהיה בשעה זו הומה אדם. בתחילה ירה בארבעה אנשים ליד בית הכנסת, המשיך לצעוד ברחוב בטווח של 200 מטרים לכיוון מערב וירה בנוספים. בזמן הזה התקבלו במשטרה עשרות שיחות מאזרחים, וכוחות הוזעקו למקום. 

כוחות מג"ב בסמוך לזירת הפיגוע, צילום: רויטרס

לאחר מסע הטבח, המחבל נכנס לרכב והתחיל בנסיעה מהירה מהמקום. בצומת נווה יעקב-בית חנינא זיהו אותו שוטר ומתנדב ויצאו לעברו. המחבל יצא מהרכב, ירה לעברם והתחיל בבריחה מהמקום. השוטרים פתחו במרדף, ניהלו מולו קרב יריות ולבסוף חיסלו אותו. המחבל, תושב א-טור ללא עבר ביטחוני, מוכר למשטרה מעבירות רכוש. במשטרה בודקים אם היו לו סייענים.

הנשיא הרצוג: "קורא לאזרחים לגלות ערנות" 

"טרור ואלימות כלפי אזרחים, כלפי ילדים, אינם מתקבלים על הדעת", מסרה שגרירות המדינה בישראל כחלק מגל גינויים ברחבי העולם בעקבות הפיגוע. "תנחומינו העמוקים למשפחות ההרוגים ותפילותינו למען החלמת הפצועים". נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, צייץ בחשבון הטוויטר שלו בעקבות הפיגוע הנורא שבו נהרגה גם אזרחית המדינה: "שותפים לכאב העם בישראל בעקבות הפיגוע בירושלים. בין ההרוגים גם אוקראינית. הפשעים בוצעו באופן ציני ביום השואה הבינלאומי. אין מקום לטרור - לא בישראל ולא באוקראינה".

בתוך כך, הנשיא יצחק הרצוג מסר את תנחומיו למשפחות הקורבנות. "הלב נשבר לנוכח הפיגועים הנוראים שהתרחשו במהלך השבת בירושלים. איבדנו שבעה אזרחים ואזרחיות תמימים, מי שרק קיבלו את שבת המלכה בחיק המשפחה והקהילה", מסר הרצוג. "מול אויבינו, המבקשים את רעתנו והקמים להורגנו - עלינו לשמור על אחדותנו. אני קורא לכולם לגלות ערנות ואחריות בימים אלו. אני שולח החלמה מהירה לפצועים ומתאבל עם משפחות הנרצחים".

"עלינו לשמור על אחדותנו". הנשיא הרצוג בנאומו בפרלמנט האירופי השבוע, צילום: אי.אף.פי

השתתפו בהכנת הידיעה אפרת פורשר ודוד ברון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר