מייסד טלגראס: "הוכיתי קשות באוקראינה"

עמוס דב סילבר שנמלט בשדה התעופה באוקראינה ונתפס יממה לאחר מכן, טוען כי הוכה "עד זוב דם" במעצר • הוא אמור להיות מוסגר לישראל ביממה הקרובה

עמוס סילבר לאחר שהוכה // צילום: מתוך הפייסבוק של גלי סילבר

עמוס דב סילבר, מייסד רשת הטלגראס, שהיה אמור להיות מוסגר מאוקראינה לישראל והצליח לברוח ממלוויו האוקראינים, טוען כי לאחר שנלכד הבוקר (שבת) בעיר אומן שבמדינה, הוכה "עד זוב דם" על ידי המשטרה המקומית. זוגתו של דב סילבר, גלי סילבר, פרסמה בפייסבוק כי הוא סיפר לעורך דינו, עו"ד אורי קרב, כי לאחר שנלכד תקפו אותו אנשי הביטחון האוקראינים באלימות. 

לדברי גלי סילבר, היא פנתה לשגריר ארה"ב באוקראינה, מאחר ולעמוס יש אזרחות אמריקנית, וזה הבטיח כי יבקר אותו ויבדוק את הטענות על אלימות כלפיו. דב סילבר, שברח משדה התעופה בקייב רגע לפני שהוסגר לישראל, אמור להיות מוסגר ביממה הקרובה.

צילום: עמוד הפייסוק של גלי סילבר

סילבר נעצר סביב השעה 9:00 בבוקר על ידי שירות הביטחון האוקראיני. על פי מקורות שדיווחו לאתר החדשות האוקראיני "צנזור.נט", סילבר אותר בעיר אומן. בכך הסתיים חיפוש נרחב וחסר תקדים של שירות הביטחון בהשתתפות מספר גורמי אכיפת חוק וגופים מיוחדים.

עוד דווח כי המאמץ נמשך לכל אורך הלילה בהשתתפות כל המנגנון המרכזי של שירותי הביטחון שנפרשו במחוזות רבים ברחבי אוקראינה. בשלב זה, מתנהלת חקירה פנימית לגבי אופן בריחתו של סילבר, בעיקר על מנת להוריד כתם ממוניטין שירות הביטחון והמדינה בכללותה.

בנוסף, גובר החשד כי אנשים "מבפנים" עזרו לסילבר להימלט, וכעת הודיעה דובר שירות הביטחון החשאי באוקראינה כי שלושה מאנשיו נעצרו בחשד שעזרו לבריחה.

בהודעת המשטרה נמסר: "הבוקר, בתום מבצע חיפושים מהיר ונחוש של משטרת אוקראינה, בשיתוף פעולה מלא עם משטרת ישראל ונספח משטרת ישראל ברוסיה שנכח במקום, נעצר החשוד בעיר אומן. עם קבלת הדיווח על ההימלטות, החל נספח משטרת ישראל ברוסיה מהמחלקה לתיאום מבצעי (מת"מ) באגף החקירות והמודיעין, לעשות את דרכו למקום על מנת לסייע ולעקוב מקרוב אחר מבצע החיפושים".

"עם הגעתו לאוקראינה אתמול, נערכה הערכת מצב מודיעינית משותפת והחלו פעולות לאיתור של החשוד. בעקבות הפעולות לאיתור של החשוד, עלה החשד כי הוא נמצא באומן, והוא אותר ונעצר בתוך זמן קצר. הערב צפויה לצאת לאוקראינה משלחת של שוטרי משטרת ישראל מאגף החקירות והמודיעין על מנת לתאם את המשך הפעילות ואת הליך ההסגרה".

כזכור, ביום חמישי בשעות הערב דחה בית המשפט העליון באוקראינה את ערעורו של החשוד על ההחלטה להכריזו כבר הסגרה, והיערכות להסגרתו לישראל החלו באופן מיידי. החשוד הצליח להימלט ממלוויו האוקראינים בנמל התעופה.

תהליך ההסגרה נגד סילבר מתנהל מזה כמספר חודשים. בעקבות מניפולציות שביצע הוא הועבר למעצר בית, עם אזיק אלקטרוני בדירה ששכר באוקראינה, ובחודש האחרון לא הגיע לדיונים אפילו פעם אחת, כל פעם בתירוץ אחר. אתמול, לאחר שערעורו נדחה, הוחלט להעבירו ישירות לשדה התעופה. שם, בזמן שהוא עבר מגנומטר, נעלם לשוטרים המקומיים.

"לא הספקנו לשלוח שוטרים מהארץ להחזירו", אמר הגורם הבכיר, "משום שהאוקראינים החליטו להעבירו אתמול ישירות מבית המשפט לישראל. לנו אין סמכויות באוקראינה האחריות והסמכות היא אך ורק של אוקראינה. סילבר סיבך עצמו כעת יותר, כי הוא הוסיף לעצמו אישומים גם באוקראינה. הוא אזרח אמריקאי, בנוסף על היותו ישראלי, וההערכה היא שלא יצליח להסתתר לאורך זמן".

הבריחה של סילבר יוצאת דופן כיוון שהוא כבר היה מכורטס ועבר את הבידוק האחרון לפני שנכנסים לגייט. ככל הנראה הוא עבר ראשון בגייט ונעלם בתוך הדיוטופרי, כאשר רק כמה דקות לפני כן הורידו לו את האיזוק האלקטרוני.

גלי, אשתו של עמוס דב סילבר, אמרה בריאיון לכאן חדשות: "אני גאה בו מאוד. אתמול דיברתי איתו בפעם האחרונה בשמונה בערב, והוא אמר לי שיכול להיות שהוא לא יראה אותי הרבה מאוד זמן. אני מקווה שהוא יחזור הביתה".

אשתו אמרה אתמול בסרטון בעמוד הפייסבוק שלה כי "משטרת ישראל עושה מה שהיא רוצה. עמוס היה בבית חולים, הוא מאושפז כבר כמה ימים בגלל משהו בגרון. חוץ מזה יש לו חיידק בקיבה בגלל התנאים בכלא בקייב. היום משטרת ישראל החליטה להוציא אותו מהבית חולים, שזה הפרה של כל זכות בינלאומית, בזמן שיש ערעורים נוספים". לטענתה, המשטרה החליפה את השופטים ולכן הערעור שלהם נדחה.

לדבריה של סילבר, באה רופאה שבחיים לא פגשה את בעלה וטענה שהוא כשיר לעמוד לדין ולעלות לטיסה. "משטרת ישראל החליטה לקרוע את המשפחה שלי ולפגוע בבנאדם שרק עזר לאנשים אחרים", אמרה, "כנראה בשעות הקרובות יעלו אותו על טיסה לישראל. ואני לא יודעת מה להגיד לילד. אני מחנכת אותו לערכים ושתמיד יהיה בנאדם טוב. איך אני אמורה להגיד לו שעמוס לא פה כי הוא עזר לאנשים?".

בחודש מרץ האחרון, פשטו אנשי המשטרה ורשות המסים על בתיהם של 42 חשודים בחברות בארגון פשיעה, השייכים לדרג הניהול הבכיר ביותר ביישומון טלגרם, המשמש פלטפורמה למכירת סמים מסוכנים. במהלך הפשיטות, נעצר גם סילבר שעמד בראש הארגון. ארבעה חודשים לאחר מכן הוא שוחרר למעצר בית. 

כאמור, ביום חמישי בשעות הערב דחה בית המשפט העליון באוקראינה את ערעורו של החשוד על ההחלטה להכריזו כבר הסגרה, והיערכות להסגרתו לישראל החלו באופן מיידי. החשוד הצליח להימלט ממלוויו האוקראינים בנמל התעופה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר