המבוכה של הפרקליטות: פילבר לא סיפק את הסחורה

גם אחרי שהפך לעד מדינה, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר נותר עקבי: השיקולים היו ענייניים • אם על עדותו יוכרע תיק 4000, הפרקליטות בבעיה • פרשנות

יעיד מחר, שלמה פילבר, ארכיון, צילום: דודי ועקנין

איש חדשות 12, עמית סגל, חשף בסוף השבוע תמלול מחקירתו של שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שהפך לעד מדינה בתיק 4000. לפי התמלול, פילבר התעקש להסביר לחוקרי המשטרה כי ההחלטות שהתקבלו במשרד התקשורת תחתיו התקבלו משיקולים מקצועיים וענייניים, גם אם היו מנוגדות לעמדתם של כמה מגורמי המקצוע במשרד. "אם תכנסו לזה במסגרת שיקולי החקירה, אתם תפסידו. כי אם תיכנסו לפן המקצועי הפסדתם". אמר שלמה פילבר לחוקריו, שבועיים לאחר שהפך לעד מדינה. 

היום השני בשימוע של ראש הממשלה בנימין נתניהו // צילום: עמי שמיר

מאז כניסתו למשרד התקשורת, התעמת פילבר עם אנשי המקצוע במשרד סביב המדיניות הנכונה להתנהל מול בזק. בעוד שעמדת חלק מגורמי המקצוע היתה שיש לכפות על החברה להוריד מחירים, פילבר סבר שיש להשתמש במנופים שבידיו כרגולטור כדי לתמרץ אותה להשקיע בפיתוח תשתיות ופריסת סיבים אופטיים. 

פילבר דבק בתקפות שיקוליו המקצועיים לאורך כל הדרך. רק לאחרונה, ב־18 ביולי, שיתף ידיעה שבה צוטט איש הטכנולוגיה שולי תשובה כאומר "אם המדינה לא תשנה גישה ותתחיל להשקיע בעצמה בתשתיות התקשורת הפער מהעולם רק יגדל".על כך צייץ פילבר: "עוד אחד שהתפכח - ב־2016 עוד הייתי קול בודד, עכשיו רבים כבר מסכימים איתי. רק חבל שבינתיים התבזבזו 3 שנים לשווא".

חשוב מכך, פילבר נותר בעמדותיו אלו גם בחקירות המשטרה, לפחות על פי מה שהודלף לאמצעי התקשורת. לפני כחודש פורסם ב"ישראל היום" שבניגוד גמור לתמלול שפורסם בחדשות 12, פילבר העיד שמעולם לא סבר שהמיזוג הוא "אסון לאומי": "זה לא שמישהו אמר באיזשהו שלב שהעניין הזה הוא אסון לאומי", אמר, "אבל מדיניות השר זה לאשר את המיזוג".

גם בתמלול אחר, שזכה בתקשורת לכותרת "פגישת התאנים והיין", חוזר פילבר על הדברים. הוא נשאל על שיחה שקיים עם יועץ התקשורת אלי קמיר שעבד עבור שאול אלוביץ', בעלי בזק, במסגרתה נאמר כי ביטול ההפרדה המבנית בין תשתיות ושירותים יהיה "הזדמנות אמיתית לבוס שלך לבוא עם בשורה אמיתית". 

חוקרי המשטרה סברו שהבשורה היא כלפי אלוביץ', כלומר "הבוס" של פילבר, קרי: נתניהו יוכל לבוא עם בשורה לאלוביץ', כביכול במסגרת יחסי השוחד המתקיימים ביניהם. אולם פילבר מתעקש להסביר זאת אחרת. לדבריו, מדובר בבשורה שהבוס נתניהו יכול להביא לציבור: "ההתעקשות שלי שביטול ההפרדה המבנית תדרוש שדרוג התשתית באמצעות סיבים אופטיים. לזה אלי (קמיר) מתייחס. מדובר פה בהישג ששר יכול להתברך בו.... (לשדרג) את תשתית הסיבים, תשתית התקשורת במדינת ישראל למהירויות גלישה... זה בהחלט הזדמנות פוליטית לבוס שלך, קרי לראש הממשלה שהוא גם שר התקשורת, לבוא עם בשורה אמיתית, לציבור". 

שאול אלוביץ' // צילום ארכיון: גדעון מרקוביץ'

המידע ה"מפליל" שפילבר מספק בחקירותיו אינו נוגע אפוא להצדקת המדיניות של שמשרד, אלא לשאלת היחסים בין נתניהו לאלוביץ'. הוא מספק עדויות לכך שאלוביץ' שוחח עם נתניהו במספר מועדים ושחלק מהשינויים במדיניות נעשו בין השאר על רקע בקשותיו של אלוביץ'. כמו בקשתו של נתניהו שהורדת המחירים תהיה יותר מתונה, דבר שפילבר מעיד שלמד מתנועת יד של נתניהו בפגישתם הראשונה כמנכ"ל ושר. אולם בכך כשלעצמו אין כל פסול: רגולטורים עומדים בקשר עם החברות שתחת אחריותם, וטבעי שבקשות מסוגים שונים יגיעו אל השר. 

בכל הנוגע לשאלת השוחד בתיק 4000, שלמה פילבר מתואר כעד מפתח. עדותו של מי שהיה מנכ"ל המשרד בזמן אמת אמורה לספק לתביעה את ראיית הזהב שהיא צריכה. אולם על פי מה שפורסם עד כה, עד המפתח לא מניב דבר.

ההחלטות היו ענייניות, לא היו שיקולים זרים ואיש לא חרג מן השורה ממניעים לא כשרים. אם על עדות פילבר יקום ויפול תיק 4000, לפרקליטות צפויה בעיה קשה. פילבר שיתף לאחרונה ידיעה העוסקת בפערי התשתיות בתחום התקשורת, וצייץ: עוד אחד שהתפכח - ב־2016 עוד הייתי קול בודד, עכשיו רבים כבר מסכימים איתי. רק חבל שבינתיים התבזבזו 3 שנים לשווא"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר