בין 5-6 בבוקר, בימים שלישי או רביעי, גנב לבוש בגדים רגילים ניגש לרכב שלך, פותח את הדלת ללא מאמץ, ותוך דקות ספורות נוהג לכיוון הרשות הפלשתינית. כך מתרחשות למעלה ממחצית גניבות הרכב בישראל, שזינקו ב-22% ברבעון הראשון לשנת 2025 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
תיעוד - גניבת רכב באמצעות אייפד | פרטי
המחקר, שהתבסס על מדגם ארצי של 935,000 כלי רכב, מעלה כי המחסור בחלקי חילוף בישראל והביקוש לחלפים בשטחי הרשות הפלשתינית הם הגורמים העיקריים לעלייה זו. חברת איתוראן צופה כי מגמת העלייה בגניבות רכב תימשך גם ברבעון הבא.
הנתונים מראים כי ימי שלישי ורביעי הם הימים המועדפים על גנבי הרכב, בעוד שביום שבת נרשם המספר הנמוך ביותר של גניבות. כמו כן, כ-52% מגניבות הרכב מתבצעות בשעות שבין 5-6 לפנות בוקר.
הניתוח מגלה כי שיטות הגניבה השתנו בשנתיים האחרונות. 64% מגניבות הרכב ברבעון זה בוצעו באמצעות התחברות וקידוד לשקע, 13% מאירועי הגניבה התרחשו כאשר ברשות הגנב נמצא מפתח הרכב, 12% מניסיונות הגניבה בוצעו בשיטת הפריצה האלימה ו-11% מהגניבות בוצעו באמצעות גרירת הרכב או העמסתו.
מעניין לציין כי פרופיל גנב הרכב השתנה בשנתיים האחרונות בעקבות השימוש במקודד או חיבור לשקע OBD. רוב הגנבים כיום מגיעים לביצוע הגניבה כאחד האדם, ללא צורך להסתתר, ובתוך שניות פותחים את דלת הרכב ללא עוררין חשד, מתיישבים במושב הנהג, מניעים את הרכב ומתחילים בנסיעה לכיוון שטחי הרשות.
בפילוח גיאוגרפי, גוש דן ממשיכה להוביל את טבלת הגניבות בישראל עם 50% מכלל אירועי הגניבה, ואחריו אזור השרון עם 20%, אזור השפלה עם 10%, אזור הדרום ואזור ירושלים ומודיעין עם 8% כל אחד, אזור הצפון עם 3% ויו"ש עם 1%. כ-60% מכלל גניבות הרכב באזור גוש דן עברו דרך פרצות בכביש 443 לשטחי הרשות הפלסטינית, במיוחד לרמאללה.
בניתוח סוגי הרכבים הנגנבים, ג'יפים וג'יפונים מובילים עם 51%, רכב פרטי – 31%, אופנועים – 11%, רכב מסחרי – 5%, משאיות וכלי צמ"ה – 1% כל אחד. בפילוח לפי צבעי רכב, הרכבים בצבע לבן הם היעד המרכזי עם 44% מכלל הגניבות, 14% בצבע אפור, 10% בצבע מטאלי כסוף, ו-32% בשאר הצבעים.
ניר שרצקי, מנכ"ל חברת איתוראן, מציין: "ברבעון הראשון של שנת 2025 הובילה חברת איתוראן למעצרן של 213 חוליות חשודים בגניבות רכב, גידול של 5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מעצרן של חוליות הגנבים ברבעון זה חסכו למשק הישראלי 1.1 מיליארד שקלים". מעצרים אלו צפויים לחסוך לשוק הרכב הישראלי אלפי גניבות פוטנציאליות במהלך שנת 2025 ואף מעבר לכך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו