ימגר את האלימות הגואה? פשיטות וסגירת עסקים: תוכנית המשטרה לפשיעה במגזר ב-2025

על פי התוכנית החדשה, שזכתה לשם "תוכנית ערים", יתקיימו פשיטות פתע על כ-20 ערים וישובים במגזר הערבי ברחבי הארץ שעל סמך מיפוי מודיעיני פועלים בהם בתי עסק ומסחר המהווים מוקד לסכסוכי דמים בין ארגוני פשיעה • המפכ"ל דני לוי הכריז מלחמה על ארגוני הפשע והורה להוציא אל הפועל מאות חיפושים מידי שבוע אחר אמל"ח וכסף מזומן הנמצא אצל מחוללי הפשיעה

פשיטה של המשטרה ביישוב תראבין (ארכיון). צילום: דוברות המשטרה

"תוכנית ערים", כך מכונה התוכנית של אגף החקירות והמודיעין של המשטרה למאבק בפשיעה במגזר הערבי לשנת 2025. על פי התוכנית, שפרטיה הגיעו ל"ישראל היום", החל מינואר הקרוב יתבצעו פשיטות פתע על כ-20 ערים וישובים במגזר הערבי ברחבי הארץ שעל סמך מיפוי מודיעיני פועלים בהם בתי עסק ומסחר המהווים מוקד לסכסוכי דמים בין ארגוני פשיעה.

הפעם, לכל פשיטה יתלוו אל השוטרים גם גורמי אכיפה ופיקוח ממשלתיים ואזרחים שעד עתה אנשיהם נמנעו לבצע פעולות אכיפה בערים וישובים במגזר מחשש להתעמת עם גורמי פשיעה. ״בשביל 7000 שקל בחודש לא אסכן את החיים שלי״ הסביר אחד מאנשי הפיקוח את החשש.

זירת הפיצוץ ברמלה, צילום: יוסי זליגר

אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל פותח חזית חדשה נגד "הצינורות הכלכלים" של ארגוני הפשע – בתי עסק המזרימים כספים לאותם ארגונים. עם כניסתו של מפכ"ל המשטרה דני לוי לתפקיד הוא הכריז מלחמה על ארגוני הפשע ובעיקר נגד העבריינים במגזר הערבי.

כמהלך ראשון, הד-הוק, הורה המפכ"ל לכלל מחוזות המשטרה, משמר הגבול ולהב 433 לפעול מיד ולהוציא אל הפועל מאות חיפושים מידי שבוע אחר אמל"ח וכסף מזומן הנמצא אצל מחוללי הפשיעה. מאז אותה הנחיה זו בחודש מרץ השנה, נערכו מעל 6,960 חיפושים, נתפסו 629 אקדחים, 290 רימונים ו-175 מטעני חבלה. חלק מתפיסות אלו וחקירות עבריינים יובילו לכתבי אישום וכנראה לעונשי מאסר כאלו ואחרים, דבר שיפגע ואולי במעט בתפקוד ארגוני הפשע.

נשק שהוחרם ביישוב מיסר, צילום: דוברות המשטרה

גורם במשטרה אמר ל"ישראל היום" שללא ענישה מכבידה מאוד הדבר לא יוביל לפגיעה משמעותית: "אם במשך חודשים רבים המשטרה משקיעה משאבים וזמן יקר לחשיפת אירועי פרוטקשן ולבסוף הנאשם משתחרר ומנהל את התיק כשהוא לא עצור או לבסוף מקבל עונש של כמה חודשי מאסר ולא שנים רבות מאוד בכלא אז פעם אחת זה מעביר מסר לא טוב למתלוננים ופעם שניה לא מסייע לפגוע קשה בארגון העברייני".

ל"ישראל היום" נודע, כי במסגרת המאבק התבקש ראש האגף לחקירות ולמודיעין במשטרה ניצב בועז בלט להביא דרכים נוספות לשנת העבודה 2025 במאבק מול הפשיעה במגזר הערבי, ובמסגרת זו האגף לחקירות ולמודיעין מוביל ביחד עם המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה, שירות הביטחון הכללי, רשות המיסים והפרקליטות האזרחית תוכנית לתקיפת צינורות הכסף של ארגוני הפשע או של החמולות המעורבות בסכסוכים מדממים בדרך של תקיפת העסקים והמקורות הכספים שלהם בין בדרך ישירה או בדרך עקיפה בפגיעה בעסקים שקיים חשד שהכסף עובר דרכם לארגוני הפשיעה.

ניצב בועז בלט, צילום: אורן בן חקון

על פי התוכנית שנהגתה, החל מינואר הקרוב מאות שוטרים ייפשטו במפתיע על תא שטח שיבחר לצד עשרות גורמי אכיפה ופיקוח אזרחיים כמו רשות המיסים, משרד הבריאות, משרד החקלאות, משרד התחבורה ורבים אחרים.

במסגרת עבודת מודיעין שנעשתה במשטרה מופו למעלה מ-20 סכסוכים מדממים בין חמולות במגזר הערבי ובמקומות אלו יתמקדו השוטרים וגורמי הפיקוח בעשרות או במאות בתי עסק במקביל, יערכו בקרה ואכיפה, ויטילו קנסות ועד לסגירת מקומות עסק או אפילו תפיסה של נכסים לצורך חילוטם.

באגף החקירות והמודיעין טוענים, כי התוכנית תיתן מענה לשני נושאים עיקריים: פגיעה באותם מקורות כסף המזינים את ארגוני הפשע או החמולה הנמצאת בסכסוך רצחני עם אחרת, ומימוש הריבונות של המדינה בתא שטח שיבחר על ידי המשטרה ויתר גורמי המדינה.

רב-ניצב דני לוי, הכריז מלחמה על ארגוני הפשיעה, צילום: אורן בן חקון

לדברי ניצב משנה מוטי שיף, ממלא מקום ראש היחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433, המוביל את התוכנית מטעם המשטרה, מחלקת מבצעים של המשטרה תקצה מאות שוטרים לכל מבצע כך שתהיה הזדמנות הפעם לאותם גורמי אכיפה לפעול ולאכוף עבירות שהוזנחו: "מדובר בתכנית רחבת היקף, שתבוצע בתאי שטח טריטוריאליים מוגדרים במחוזות צפון, חוף, מרכז ודרום שמטרתה של התכנית לטפל במחוללי פשיעה לא רק באמצעות האכיפה הפלילית, אלא גם דרך כלים אזרחיים ומנהליים" אמר ראש אח״מ ניצב בלט.

"על ארגוני הפשיעה לדעת שמדינת ישראל תפעיל את כל עוצמתה נגדם, בכל הכלים החוקיים שעומדים לרשותה, פעילות מבצעית זו תהווה אגרוף ברזל מדינתי אחד נגד מחוללי וארגוני הפשיעה, כדי להעניק ביטחון לכל אזרחי המדינה" הוסיף עו"ד רואי כחלון, ראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה.

כך או כך נראה שהפעם אמירתו של המפכ"ל מתחילת תפקידו כעת מקבלת גיבוי ישירות מראש הממשלה, שכן, בשונה משנים קודמת בהן המשטרה הייתה מנסה לעודד את גורמי המדינה לסייע לה או להיכנס יחד איתה לאכוף נגד מחוללי פשיעה, הפעם ההוראה אל משרדי הממשלה מגיעה ישירות ממשרד ראש הממשלה ובמשטרה מקווים כאמור שמשרדי הממשלה ייחלו לפעול במקומות בהם לא פעלו שנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר