ועדת השחרורים, בראשות השופט ציון קאפח, דחתה היום (ראשון) פה אחד את בקשתו של עמי פופר לשחרור מוקדם. פופר, שהורשע ברצח שבעה פועלים פלשתינים וניסיון לרצח עשרה נוספים בשנת 1990, מרצה עונש של 40.5 שנות מאסר. הוועדה מתחה ביקורת חריפה על התנהלות שירות בתי הסוהר וקבעה כי לא ניתן לשחרר את פופר בשלב זה.
בהחלטתה, חשפה הוועדה כי במהלך 34 שנות מאסרו לא עבר פופר טיפול ייעודי בנושא אלימות במסגרת שב"ס. "לא ניתן להלום כי האלימות אשר עמדה ביסוד מעשי הרצח תטופל כסרח עודף במסגרת רש"א (הרשות לשיקום האסיר) ולא במסגרת שב"ס", קבעה הוועדה. גם רש"א עצמה שינתה את עמדתה במהלך הדיונים והמליצה כי פופר יעבור תחילה טיפול במסגרת הכלא.
עו"ד עדי קידר המייצג את פופר מסר: "החלטת ועדת השחרורים אינה משקפת ולו במעט את הנסיבות הייחודיות של המקרה, ובעיקר את העובדה כי המדובר באסיר מוערך שהתנהגותו מופתית והוא חלק מחבורה מצומצמת של אסירים שתנאי הכליאה שלהם ייחודית ומשלבים שיקום אפקטיבי. המסר שצריך לבוא במקרה כזה ייחודי הוא מסר מפייס וחיובי. תחת זאת, המדינה מתעלמת מהנסיבות הייחודיות של המקרה ומעבירה מסר הפוך וחבל . מכל מקום ולאור עמדת רש"א ששינתה את פניה, אנו נשקול את צעדינו ובהתאמה נבקש לחדש את הדיון בפני הועדה או שנעתור כנגדה ואנו סמוכים ובטוחים כי בית המשפט ישתכנע כי שחרורו של האסיר הוא ראוי ולא יסכן את שלום הציבור".
האירוע המזעזע התרחש ב-20 במאי 1990, כשפופר, אז בן 21, הגיע לצומת גן הורדים המחברת את ראשון לציון עם נס ציונה, מצויד ברובה גלילון וחמש מחסניות שגנב מאחיו החייל. הוא ארב במשך שעות לפועלים פלשתינים שהתאספו במקום לקראת יציאתם לעבודה. בסביבות השעה שש בבוקר, דרש מהם להסתדר בשורות ולהציג תעודות זהות, ואז פתח באש אוטומטית לעברם. בית המשפט העליון הגדיר את המעשה כ"טבח המוני" וקבע כי "המערער יכול היה בכל עת להפסיק את לחיצתו על ההדק ובכך למנוע קורבנות נוספים".
למרות חומרת מעשיו, פופר יוצא לחופשות מאז 1997 ואף עובד כיום מחוץ לכלא ללא פיקוח בעיר לוד. ב-2007, במהלך חופשה באילת, גרם לתאונת דרכים קטלנית בה נהרגו אשתו ובנו, כשנהג ללא רישיון. בעקבות התאונה נוספו לעונשו שישה חודשי מאסר.
שב"ס ושב"כ לא מתואמים בנושא ההקלות
שירות הביטחון הכללי הביע התנגדות נחרצת לשחרור פופר. על פי חוות דעת חסויה שהוצגה לוועדה, פופר התחבר במהלך מאסרו לפעילים קיצוניים, והוא נתפס כמודל לחיקוי בקרב גורמים אלימים. השב"כ הזהיר כי שחרורו המוקדם עלול לעודד מעשי חיקוי נוספים.
במהלך הדיונים אף התגלה כי אין תיאום בין שב"ס לשב"כ בנוגע להקלות הניתנות לאסירים ביטחוניים. הוועדה הביעה "פליאה" מכך ששב"ס אינו מעדכן את השב"כ לגבי שינויים בתנאי החזקתם של אסירים ביטחוניים.
יפגע באופן חמור באמון הציבור
גורמי שיקום העריכו את רמת מסוכנותו של פופר כ"בינונית", אך הדגישו כי הוא צפוי להתמודד עם "מצבי דחק וקשיי התמודדות לא מבוטלים" מחוץ לכלא. בהחלטתה קבעה הוועדה כי שחרורו המוקדם יפגע באופן חמור באמון הציבור במערכת המשפט, וכי מדובר ב"מקרה חריג שבחריגים".
פופר, כיום בן 55, צפוי להשתחרר מהכלא בנובמבר 2030, לאחר שירצה את מלוא עונשו. במהלך הדיון אמר כי המעשה שעשה היה "נתעב" וכי במהלך חופשותיו גורש ממספר בתי כנסת. עורך דינו, עו"ד עדי קידר, טען כי יש להתחשב בטראומה שחווה פופר בנעוריו, טענה שנדחתה על ידי הוועדה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו