פיגועים האחרונים בשטח מדינת ישראל ומעבר לקו הירוק, שבהם היו מעורבים בין היתר ערבים־ישראלים שנשאו תעודות זהות כחולות, מעוררים דאגה רבה בצמרת המשטרה, בעיקר בשל העובדה שכלי נשק רבים ששימשו את המפגעים שייכים לישראלים. בכירים במשטרה מצביעים לאחרונה על תופעה מדאיגה, שלפיה אזרחים רבים לא מקפידים לשמור על כלי הנשק שברשותם בהתאם לנהלים ואלו מגיעים לעבריינים, ומהם, בשל בצע כסף, לטרוריסטים.
"נשק לא חוקי בקרב עבריינים עלול להגיע לחוליות מחבלים", מזהיר ראש מחלקת תיאום מבצעי בחטיבת המודיעין, נצ"מ שמואל שרביט. "זה מטורף", מוסיף בכיר במשטרה, "משפחות פשע משקיעות הרבה כסף לטובת גניבת אקדחים שאזרחים שמים מתחת לכרית".
בעקבות אירועי 7 באוקטובר הכבידה המשטרה את ידה בכל הקשור לאיתור אמצעי לחימה במגזר הערבי, כחלק ממבצע "מסלול בטוח". אנשי מחוזות חוף וצפון משקיעים מאמצים רבים, הכוללים חיפושים המוניים, איסוף מודיעין ומעצרים, במטרה לאתר אמצעי לחימה לא חוקיים שנגנבו מאזורי הלחימה של צה"ל בדרום ובצפון ומחיילים, וחלק לא מבוטל נגנב מאזרחים שמתרשלים בשמירה על נשקם האישי. "השוק מוצף בכלי נשק", מודים במשטרה. "אנחנו ממוקדים בדבר הזה, זה לא פוסק. רוב האמל"ח נתפס אצל גורמים עברייניים, אבל אנחנו מתחילים לראות אינדיקציות שהוא זולג גם לגורמי טרור".
בסך הכל נתפסו מאז תחילת המלחמה 1,044 אמצעי לחימה מסוגים שונים, מתוכם 822 במגזר הערבי. במחוז חוף, שחולש על ואדי ערה, מדווחים לאחרונה על תפיסת כמויות אדירות של כלי נשק. במחוז הצפוני מתבצעים מעצרים רבים של ערבים ישראלים בחשד למעורבות בפעילות חבלנית עוינת, ובמחוז הדרומי מתבצעת פעילות ענפה בגבול ירדן, שהפך בחודשים האחרונים ל"גבול חם" בגלל ריבוי ניסיונות הברחה.
נצ"מ שרביט: "כל תפיסה כזו של כלי נשק מצילה חיים ומונעת את אירועי הרצח והפח"ע הבאים. נשק לא חוקי בקרב עבריינים עלול להגיע לידי חוליות מחבלים"
במחוז הדרומי ערים לעובדה שאמצעי לחימה רבים נמצאים בשטחי אש ובשטחי כינוס של צה"ל במסגרת הלחימה בעזה, ומשקיעים מאמצים מודיעיניים רבים לסכל ניסיונות גניבה. במקביל לכך, קוראים לציבור להחזיר אמצעי לחימה - אם של צה"ל ואם של מחבלים - שייתכן כי נלקחו מהשטח לאחר 7 באוקטובר ועדיין מוחזקים בבתי אזרחים. פעילות ענפה מתבצעת גם במחוז ש"י, ורק שלשום נתפס בכפר בני נעים רובה מסוג M-16 ואקדח.
פורצים, גונבים, מוכרים
חלק מהאמל"ח שמסתובב במגזר הערבי נגנב מצה"ל, אבל הצבא, כך מתברר, הפסיק להיות המקור העיקרי. לפי מקורות במשטרה, בעקבות ההתחמשות המאסיבית של אזרחים בנשק ו"החזקתו באופן רשלני", גם הבתים הפרטיים הפכו יעד אטרקטיבי להשגתו בקלות, שכן אזרחים לא שומרים על הנשק האישי שלהם כפי שמחייב הנוהל - להחזיקו בכספת ביתית נעולה ובמקום מסתור.
לפי מקורות במשטרה, אזרחים רבים מחזיקים את האקדח מתחת לכרית, ולא כפי שהנוהל דורש מהם. "לא אחת הוא נשאר שם, ואז פורצים לדירה ומפלחים את האקדח, ואחרי שעה הוא נמכר ב־5,000 שקלים", אומר מקור משטרתי. "הגנבים כבר לא מחפשים כספות בבתים, כי הם יודעים שאין, ושאזרחים מניחים את הנשק מתחת לכרית".
לפי מקורות מודיעיניים משטרתיים, רוב האמל"ח נמכר אמנם למשפחות פשע, אך חלקו, בשל בצע כסף, זולג גם לפח"ע. "אנחנו עובדים קשה בנושא האמל"ח הלא חוקי, בין היתר מחשש שגורמי פשיעה יעבירו אותו לגורמים עוינים, ובהם מחבלים עם תעודה כחולה", מזהיר בכיר במשטרה, על רקע המתיחות לקראת חודש רמדאן.
"העלייה המשמעותית בתפיסות כלי הנשק הלא חוקיים מאז תחילת המלחמה מלמדת על היד הקשה נגד מחוללי הפשיעה המרכזיים", אומר נצ"מ שרביט. "כל תפיסה כזו מצילה חיים ומונעת את אירועי הרצח והפח"ע הבאים. נשק לא חוקי בקרב עבריינים עלול להגיע לידי חוליות מחבלים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו