רה"מ חייב להתערב, לקחת את ההגה לידיים ולהוציא את העגלה המשטרתית מהבוץ

הבטחות לחוד, מעשים לחוד  • 9 חודשים לממשלה: הרחובות מדממים והשרים תקועים בטוויטר • בינואר המפכ"ל מסיים את כהונתו, והשר לביטחון לאומי משתהה עם ההכרזה על מועמדו החדש • אין דין ואין דיין, סגל הפיקוד המשטרתי מפולג, והמוטיבציה לשרת בתחנות ולפקד עליהן ספגה פגיעה אנושה

זירת הרצח בבסמת טבעון. צילום: שמואל בוכריס

ב־25 באוקטובר 2022, בעיצומה של מערכת הבחירות, פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעמוד הטלגרם שלו סיכום פגישה עם תת־אלוף (מיל'), גל הירש, שבה הגיש לו האחרון תוכנית מקיפה, מעין "חומת מגן 2", לחיזוק ביטחון הפנים של המדינה.

חיסול אדיר אבגי ע"י אנשי ג'רושי, המרדף והמעצרים: ימ"ר מרכז עם כל הפרטים// צילום: משה בן שמחון

בהודעה ציין נתניהו כי הצעתו של הירש משתלבת עם תוכניות נוספות שהוגשו לו. "יחד עם גל ניישם את התוכנית אם מצביעי הליכוד ייצאו להצביע וננצח בבחירות", הבטיח.

הבחירות הסתיימו כבר לפני עשרה חודשים, ובאופן שאינו מפתיע כלום לא קרה. אף תוכנית לא נשלפה מהמגירה גם לא אחרי שבן גביר - הבטחת הבחירות בכל הנוגע לחיזוק המשילות והביטחון האישי - הפך לשר לביטחון לאומי.

בן גביר ונתניהו. ראש הממשלה צריך לדרוש תשובות, צילום: אורן בן חקון

הבטחות לחוד, מציאות לחוד - רחובות ישראל מדממים ולאזרחים נמאס. הרושם שנוצר הוא שקובעי המדיניות חיים בעולם משלהם שבו במקום ליישם את הבטחות הבחירות מדברים הרבה, מצייצים המון, ומפיצים ספינים כדרך לחפות על כישלונם.

רק כך ניתן להסביר את התחושה שראש הממשלה ושריו צופים כמעט באדישות אחר מה שמתרחש פה בחודשים האחרונים. אחרי עלייה כה חדה במספר מקרי הרצח בחברה הערבית והיהודית וההפקרות העבריינית שהגיעה לשיאים חדשים, ראש הממשלה היה צריך לדפוק על השולחן, לזמן אליו לשיחה בהולה את השר לביטחון לאומי ולדרוש ממנו ומהמפכ"ל תשובות. הרי כישלונו של בן גביר הוא כישלונו של נתניהו. ולאן נעלמו שרי הממשלה? הם כל יום, כל היום, נמצאים בטוויטר.

זירת החיסול באשקלון, צילום: לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים
זירת הרצח בקניון הזהב ראשל"צ, צילום: יוסי זליגר
זירת הרצח בחיפה, צילום: מישל דוט קום

אבן היסוד הן תחנות המשטרה. במקום לחזקן, הקשב בשנתיים וחצי האחרונות ניתן להתעצמות מג"ב כדי להפוך אותו למשמר לאומי. מי שנפגעו מכך הם שוטרי המשטרה הכחולה. כתוצאה מכך חלה פגיעה אקוטית בכמות ובאיכות כוח האדם בתחנות, בסביבת העבודה, באמצעים ובמשאבים. הדבר פגע באופן משמעותי במיצוב התחנה וגרם לתחושה בקרב מפקדי התחנות ש"מלבנת יסוד הפכנו לנוער שוליים". במשטרה כבר מודים שהמוטיבציה לשרת בתחנות ולפקד עליהן נפגעה באופן אנוש.

המשטרה זקוקה לשקט

אבל זו לא הבעיה היחידה שמקשה על המשטרה להתמודד עם הפשיעה הגוברת. בשנים האחרונות חלה גם פגיעה בהרתעה המשטרתית עד שנדמה באופן מצער שהיא אינה רלוונטית בעיני ארגוני הפשיעה ומשפחות הפשע. כ־200 תיקי רצח לא מפוענחים נמצאים כיום בחדרי החקירות. בחודשים האחרונים הערמות ממשיכות להיערם, תיק אחר תיק. וכשעבריינים רואים שהמשטרה לא מצליחה לפענח את מקרי הרצח ולשים את ידה על הרוצחים, הם "חוגגים".

מימין: קטי פרי, איתמר בן גביר וקובי שבתאי. המוטיבציה ירדה, צילום: אורן בן חקון

והמשטרה זקוקה גם לשקט. בינואר המפכ"ל מסיים את כהונתו, והשר לביטחון לאומי משתהה עם ההכרזה על מועמדו החדש. הדבר הוביל לכך שאין דין ואין דיין. סגל הפיקוד המשטרתי מפולג, ואין מי שיוציא את העגלה מהבוץ. במקום לחזק את תחנות המשטרה ולפתוח חדשות גם במגזר הערבי, השר והמפכ"ל עסוקים בריבים מטופשים על קרדיטים והפצת ספינים שבינם לבין המציאות אין קשר, למעט הישג תקשורתי רגעי.

במצב שנוצר חובה לדרוש מראש הממשלה לא לעצום עיניים ולהתערב. עליו לקחת את ההגה לידיו ולהוציא את העגלה המשטרתית מהבוץ מבלי לתקוע לה שוב ושוב מקלות בגלגלים - ויפה שעה אחת קודם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר