בשיתוף קו למעסיק
החל מסוף שנת 2018 נכנסה לתוקף רפורמה סיעודית חדשה ונוצצת בישראל: במקום 3 רמות זכאות לקצבת סיעוד, שהגבילו את מספר הזכאים – כעת יש 6 רמות סיעוד שמאפשרות להרבה יותר אנשים לקבל את השירותים שמגיעים להם ובצדק.
אבל פועל יוצא של השדרוג הזה הוא גידול משמעותי במקבלי גמלת סיעוד מהמדינה – במקום 170 אלף בתחילת הרפורמה ב-2018, הגענו כיום ליותר מ-300 אלף מקבלי גמלת סיעוד. בהחלט גידול מבורך מצד אחד, שכן רבים זקוקים לסיוע הזה מהמדינה, קטן ככל שיהיה… אבל מצד שני נוצר שטף אדיר של מקבלי שירותים שהכפיל את תקציב הסיעוד פי שתיים.
להוסיף “חטא על פשע”, אם כיום כ-25% מבני הגיל השלישי בישראל זכאים לגמלת סיעוד – הרי שעד שנת 2060 מספר הזכאים צפוי לגדול פי ארבע! אם המדינה לא תמצא את מקורות המימון המתאימים, בסופו של דבר גם תקציב המוסד לביטוח לאומי לא יחזיק מעמד אל מול הצונאמי הסיעודי הזה.
כדי להתמודד עם חלק מההשלכות הללו, בסוף שנת 2022 הוקמה ועדה בין-משרדית שבחנה את הנושא וסיפקה שלל המלצות לשינויים. אחת ההמלצות עסקה באפשרות להמיר את כל גמלת הסיעוד בכסף.
גמלת סיעוד בכסף – המצב הנוכחי
זכאי גמלת סיעוד ברמה 1 יכולים כיום לבחור האם לקבל את הגמלה בצורת שירותים שונים (מטפל ביתי, לחצן מצוקה וכן הלאה), או להמיר את מלוא הסכום לכסף מזומן שייכנס לחשבון הבנק שלהם (בחישוב פשוט: 5.5 שעות טיפול כאשר כל שעה שווה 256 שקל, כלומר 1,408 שקל בחודש).
אומנם מדובר בסכום הנמוך ביותר שניתן לקבל מבין 6 רמות הזכאות (ברמה השישית והגבוהה ביותר מדובר ב-5,330 שקל בחודש למטפל זר ו-6,150 שקל למטפל ישראלי); אבל רמה 1 מקבלת את הערך הגבוה ביותר לכל שעת טיפול. המטרה המקורית הייתה לעודד את זכאי רמה 1 לקחת כסף.
כאן המקום לציין ששאר רמות הסיעוד זכאיות להמיר רק חלק מהגמלה בכסף, אבל לא את כולה כפי שקיים כיום ברמה 1.
גמלת סיעוד בכסף – המלצת המדינה
במטרה לשפר את איכות השירות שמקבלים זכאי גמלת סיעוד, המליצה הוועדה הבין משרדית לעבור לשיטה של מניעת הידרדרות. מה זה אומר? לדוגמה, במקום לקבל שירותי כביסה וניקיון, יינתנו טיפולים אפקטיביים ומשמרים כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד.
במקביל, כדי לאפשר טיפול מניעתי יעיל יותר, ממליצה הוועדה לבטל את האפשרות של זכאי גמלה 1 לקבל את מלוא הגמלה בכסף. הזכאים לגמלת סיעוד ברמה 1 יוכלו לקבל רק חלק מהקצבה בכסף מזומן בחשבון הבנק, ואת היתר יקבלו באמצעות שירותים שניתנים כיום (וכן השירותים החדשים שהוזכרו לעיל). בצורה כזו יושוו התנאים של זכאי רמה 1 לזכאים בשאר הרמות.
האם ומתי השינוי ייצא לפועל
יש לזכור שנכון לעכשיו עדיין מדובר בהמלצה בלבד, ולא ברור האם היא תתקבל ומתי אם בכלל תיושם. המטרה היא להעביר את המטופלים הסיעודיים הקלים לרשות עצמם, ולהציע להם טיפולים ושירותים תומכים במקום טיפול סיעודי סביב השעון.
מכיוון שחלק נכבד של מקבלי הגמלה נמצאים ברמות הקלות, משמע שחלקם גם ככל הנראה מקבל את מלוא הגמלה בכסף בלי שיש לכך הצדקה רפואית. הרפורמה החדשה תסייע להקל הן על תקציב הסיעוד, והן על האפשרויות הניתנות לחולים סיעודיים קלים שמצבם לא מחייב טיפול 24 שעות ביממה.
בשיתוף קו למעסיק