צילום: אייל מרגולין - ג׳יני // הקיוסק המפורסם של מרים פיינר ז"ל

 תיעוד מדהים: 20 שנה אחרי – המוצב המפורסם קפא בזמן

שער פאטמה, שמוכר כשער הגדר הטובה, הפך לסמל של הכניסה והיציאה מלבנון • חזרנו למבני המוצב וגילינו הזנחה שדווקא יצרה פרויקט צילומים מרהיב • צפו

במשך עשרים שנה נותר מוצב שער פאטמה, הידוע יותר בכינויו "שער הגדר הטובה", זנוח ומוזנח. המבנים שבהם עברו עשרות אלפי חיילים ותושבים מדרום לבנון עברו במשך שנים ארוכות בין השערים ודרך המבנים, עד ה-24 במאי 2000, הפעם האחרונה שננעלו השערים. 

"ברחבה הזו היו החיילים עולים על הרכבים בדרך ללבנון, ובהמתנה הם היו יושבים אצל דודה מרי", נזכר אל"ם (במיל') רביב ניר, לשעבר מפקד חטיבה 769 (עוצבת חירם). 20 שנה לאחר היציאה מלבנון נותרו הריסות בלבד מהקיוסק המפורסם של מרים פיינר. היא עצמה נפטרה ב-2012 לאחר שלקתה בסרטן. "הורים היו שולחים אליה חבילות וחברי החיילים שהיו עולים למוצבים היו אוספים אותם. היו כותבים על החבילה 'הדודה מרי מטולה, לידי חייל איקס, דלעת'", מחייך בנוסטלגיה. 

שיטוט במוצב המוזנח מזכיר במעט ביקור בצ'רנוביל, שקפא מלכת. בפינה אחת של החדר עומד "ברוס" תחמושת ישן, השלטים על הקיר במטבח עדיין נותרו "אזור בשרי" ו"אזור חלבי". שלט ענק בחוץ מפנה משאיות לעמדת מכס, וניתן לדמיין את השוטרים הצבאיים בודקים אם חייל הבריח לארץ פקט סיגריות. 

לראשונה מזה 20 שנה נפתח היום אזור שער פאטמה והגדר הטובה למבקרים, והאזור יישאר פתוח למשך שלושה שבועות. לרגל המאורע ההיסטורי ביצעו במועצה המקומית מטולה עבודות חישוף של אזור המוצב. רגע לפני העבודות תיעד צוות "ישראל היום" את ההיסטוריה שקפאה בזמן.

עוד בנושא:

לבד, בחגיגת הניצחון של חיזבאללה, אחרי הנסיגה

הנרטיב של לבנון עושה עוול ללוחמים

תחקיר עצמאי בחן: כמה חיילים באמת נפלו בלבנון?

"המקום נותר כשטח צבאי סגור מאז הנסיגה", מספר ראש מועצת מטולה, דוד אזולאי. "מיד כשהצבא אישר את הגישה של המטיילים למקום, התחלנו לנקוט. הבאנו טרקטור שיחשוף את הנקודה הזאת שהיא חלק מההיסטוריה של ישיבת צה"ל בלבנון. "המטרה שלנו היא שמי ששירת בלבנון בעשרות השנים שהמעבר היה פתוח יוכל לבוא עם בני משפחתו ולספר להם על המקום".

מאחורי השער הצהוב והחלוד ששייך לדפי ההיסטוריה ניתן לראות את החומה החדשה שנבנתה בשנים האחרונות. אומנם, המוצב נזנח, אך האבטחה במקום כולל את מיטב הטכנולוגיה והכוח האנושי. "אמנם המוצב קפא מלכת אבל המשימה נותרה הגנה על ישובי הצפון", אומר סגן מפקד חטיבה 769, סגן אלוף אייל בזיני. "הקרקע משתנה, האויב והאיומים נוכחים וכך גם אנחנו מתפתחים ומתחזקים. תקופת רצועת הביטחון מזכירה לנו היטב למה אנחנו כאן, אנו נמשיך ביתר שאת להגן על הגבול, גם לאחר 20 שנה מאז סיום הלחימה ברצועת הביטחון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...