צה"ל הגיש לפני שעה קלה את תשובתו לבג"ץ בעניין שילובן של נשים במערך הלוחם בצבא. כפי שנחשף ב"ישראל היום", הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, החליט לפתוח לנשים את יחידת החילוץ וההצלה 669, את יחידת ההנדסה למשימות מיוחדות וכן להקים מחלקת ניוד מגדרית באחת מחטיבות החי"ר.
ואולם, כעת מתברר כי לא מדובר בהכרח בבשורה של ממש, שכן הקריטריונים שעל פיהם תיבחנה הבנות במיון לאותן היחידות יאפשרו רק לעשרות בנות בשנה להתמיין לאותן היחידות. כך, בין היתר, בתשובה שהוגשה לבג"ץ צוין כי רק אישה ששוקלת לא פחות מ-78 ק"ג, וגובהה אינו מתחת ל-1.66 מטרים תוכל לנסות להתקבל ליחידה 669. התנאים למיונים ליהל"ם ולמחלקת הניוד באחת מחטיבות החי"ר הם משקל שאינו נמוך מ-67 ק"ג, וגובה של 1.64 מטרים ומעלה.
בצה"ל מסבירים כי הקריטריונים נקבעו לאחר מחקר מעמיק, ועבודת עבודת מטה מקצועית שנערכה בין היתר על-ידי גורמי רפואה, כוח אדם וגורמים מבצעיים, ומתוך הבנה שקיימת שונות פיזיולוגית בין גברים לבין נשים. כך, למשל, בממוצע בגוף האישה אחוז השומן גבוה ב-10% מזה של גבר, ואחוזי השרירים אצל האישה נמוכים יותר. כמו כן יש הבדל בכוח הגפיים בין גברים לנשים, של כ-50% בפלג הגוף העליון, ובנשיאת משקל הגבר הממוצע יצעד פחות צעדים מאישה ממוצעת שסוחבת את אותו משקל.
אחד מהממצאים המשמעותיים שליוו את עבודת הוועדה הוא מחקר שמראה שכאשר אישה נושאת 30 ק"ג ויותר, כמות הצעדים שהיא צועדת בכל ק"מ גדולה משמעותית מזו של גבר. כלומר, אם אישה סוחבת משקל גבוה, היא תגיע ליעד עם פחות אוויר מאשר גבר.
ההגדרה הצה"לית היא שלאחר הכשרה של 30 שבועות, לוחם חי"ר צריך להיות מסוגל להשלים תנועה מבצעית של 45 פלוס 5 ק"מ, עם סחיבה של 45 אחוזים ממשקל הגוף, נשיאת משקל גב במשקל מינימום של 37 ק"ג וביצוע 9 מתח עם ציוד אישי במשקל של 7 עד 9 ק"ג.
בצה"ל הסבירו כי כתוצאה מהשונות הפיזיולוגית, כדי שנשים תגענה לאותה רמת ביצועים של גברים, תוך הפחתת הסיכון לפציעות בקרב נשים – חלק מדרישות הסף בשער הכניסה לנשים צריכות להיות גבוהות יותר משל גברים.
חברי הועדה הבהירו כי שני השיקולים המרכזיים שהובילו אותם הם עמידה במשימה המבצעית ללא פשרות, ושמירה על בריאותן של המשרתות.
נזכיר כי הבחינה המקצועית התבצעה בעקבות עתירות של מספר מועמדות לשירות ביטחון המבקשות להרחיב את תפקידי הלחימה בצה"ל בהן משולבות נשים. הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, הנחה על הקמת צוות מקצועי בראשות אלוף יואל סטריק, מפקד זרוע היבשה דאז, על-מנת שיערוך תהליך בחינה יסודי ביחס לשילובן של נשים בתפקידי לחימה נוספים בצה"ל בהתאם למהותם ולאופיים של התפקידים. בין היתר היו חברים בו סגן קצין הרפואה הראשי, תא"ל נעם פינק, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם באכ"א, תא"ל אמור ודמני, וראש חטיבת כוח אדם במז"י, תא"ל אמיר אבשטיין.
הצוות ביצע עבודה מקצועית שנמשכה במשך כשנה וחצי, קיים עשרות דיונים במשך מאות שעות, ולבסוף הציג את מסקנותיו לרמטכ"ל. הוועדה למדה רבות מהנשים הלוחמות המשרתות בצה"ל בעיקר בגדודי הגנת הגבולות, וכן ביצע התייעצויות עם צבאות נוספים בעולם.
פיילוט שילוב הנשים
בימים האחרונים, רא"ל כוכבי החליט כאמור לפתוח לנשים את האופציה להתמיין ל-669, וכן לפלגת סייפן ופלגת סילוק פצצות ביהל"ם. בהמשך תיפתח האופציה לנשים לשרת גם במחלקת ניוד בחטיבת חי"ר. בימים אלה מתקיימת עבודת מטה לבחינת משמעויות ההחלטה, וההערכה היא שנשים תוכלנה להתמיין ל-669 וליהל"ם כבר החל מחודש אוקטובר הקרוב, אם כי ייתכן שהמיונים יחלו רק ברבעון הראשון של 2023.
בשלב מאוחר יותר, לקראת סוף 2023, תיפתח האופציה גם לשירות במחלקת ניוד באחת מחטיבות החי"ר. ייעודה של מחלקת הניוד היא להוות כוח ניוד, פינוי ותספוק לכוחות המתמרנים בכל צורות הקרב. ההתנסות במחלקת הניוד תתקיים במשך 8 חודשי הכשרה ו-16 חודשי תעסוקה מבצעית ואימון. בהתנסות המחלקה תשולב כפלגה מגדרית.
כאמור, בשלב זה שילוב נשים ביחידות הללו מוגדר כ"התנסות" בלבד, כלומר, כפיילוט, והוא ילווה בתהליכים סדורים ומעמיקים של מעקב אחר התקדמות והמשך בחינה, תוך קביעה מראש של נקודות להצגת סטטוס ההתנסות וקבלת החלטות בהמשך.
הצוות המקצועי העריך כי יש פוטנציאל של כמה עשרות לוחמות השנה שיעמדו בסף הפיזיולוגי ליחידות שנבחרו. בשלב זה, המליץ הצוות עוד שלא להרחיב את שירות הנשים לתפקידי לחימה לכלל היחידות הלוחמות והמובחרות. אין פוטנציאל הזה, והסיכוי שיסיימו גבוה יותר.
נכון לעת הזו, 88% מהמקצועות פתוחים לנשים, ובצה"ל סבורים כי היחידות שסגורות הן רק אלו שבהן לא ניתן לשלב מסיבות מבצעיות ופיזיולוגיות. ב-8 השנים האחרונות חלה עלייה של 180% בהיקף הלוחמות בצה"ל.
בהודעת דובר צה"ל בנושא נמסר כי הרמטכ"ל "קיבל את עיקרי מסקנות הצוות והמלצותיו, וקבע כי הן משלבות היטב בין הדרישות המקצועיות והמבצעיות, ומביאות למיצוי מיטבי של ההון האנושי, לצד שמירה על בריאות המשרתים".
עוד נמסר כי הרמטכ"ל סיכם כי "ייעודו של צה"ל להגנת מדינת ישראל ועמידה במשימותיו המבצעיות הם הערכים המובילים בבחינת נושא משמעותי זה. צה"ל הוא צבא העם, וכחלק מכך הוא מאפשר שירות משמעותי לכולם, אך בראש ובראשונה הוא מחויב לקבלת החלטות מקצועיות, מבצעיות וענייניות. צה"ל מאייש את שורותיו על בסיס שיקולים מקצועיים בלבד, ובהתאם לצורך המבצעי בשדה הקרב, תוך מיצוי מיטבי של גברים ונשים למרב התפקידים".
רא"ל כוכבי הוסיף כי "בחודשים האחרונים בוצעה עבודת מטה מקצועית, יסודית ורצינית, ראשית מתוך רצון לעמוד במשימה המבצעית, בהתאם למאפייני שדה הקרב. השיקול המקצועי הוא הגורם המשפיע ביותר בקבלת ההחלטה. אמות המידה שנבחנו היו יכולות פיזיולוגיות, התאמה למרכיבי התפקיד ושמירה על בריאות הלוחמות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו