ההתמודדות של חייל החוזר לביתו משיקום היא מורכבת רגשית לא פחות מפיזית. מנתוני צה״ל עולה כי כ-12 אלף פצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון נקלטו באגף השיקום מתחילת המלחמה, כ-8,500 מתוכם מתמודדים עם פציעות פיזיות שונות.
ההתמודדות עם החזרה הביתה מתחילה עוד בשיקום, כאשר במקרים רבים, החיילים יוצאים מהשיקום לחופשה קצרה בביתם. חופשות אלו חיוניות לתהליך השיקום ולצבירת כוחות מחודשים. בזמן שבמחלקה בבית החולים הכל נגיש, מה שמאפשר להתקלח, להשתמש בשירותים ולהתנייד בפתחי החדרים הרחבים, כאשר חוזרים הביתה, השינוי התפקודי שנגרם כתוצאה מהפציעה מופיע בכל עוצמתו.
לעתים קרובות, הבית המוכר הופך למכשול בפני עצמו ומהמקום הבטוח הוא הופך לחסם, למשל מדרגה של כמה סנטימטרים שמונעת את היציאה מהבית או אפילו פתח של דלת שאינו מתאים למעבר של כיסא גלגלים.
חן שטרן, מרפאה בעיסוק, מורשת נגישות ומלווה בתהליכי התאמת הבית, מסבירה על חשיבות התאמת הבית לחייל ששב לביתו, "הפציעה מטבע הדברים מובילה לשינוי בתפיסת החייל את עצמו ואת יכולותיו. בדיוק מסיבה זו חשוב להעניק לו חוויה של מסוגלות. המצפן להתאמת הבית, הינו תפקודו הנוכחי של החייל והצפי לתפקוד עתידי. כשמתאימים את הבית, החשיבה צריכה להתמקד במתן אפשרות לחיים עצמאים ומשמעותיים ככל האפשר."
איך מתחילים את תהליך ההתאמה?
"הכל מתחיל בביקור בית", אומרת שטרן. "כמרפאה בעיסוק אני מבצעת הערכה תפקודית מלאה עד לפרטים הקטנים ביותר. לאחר מכן אני בודקת את כל מה שזקוק להתאמה בבית אליו הוא חוזר למשל מדרגות, מעברים בין חדרים, גישה עצמאית לבישול או חימום מזון במטבח, שימוש עצמאי ככל הניתן בחדר הרחצה ועוד. החוכמה היא לנסות ולמצוא פתרונות שייראו כאילו הם תמיד היו חלק מהבית.
"מהניסיון שלי ב-15 שנים האחרונות, אני יודעת שהתאמת הבית אינה רק טכנית, אלא התאמת הסביבה לאופי ולצרכים הספציפיים של כל אדם. חשוב להגיע לתהליך התאמת הבית עם הרבה רגישות, הקשבה והבנה. הבית הוא לא רק מבנה פיזי - הוא המקום הבטוח שלנו. כשאנחנו מתאימים בית לחייל פצוע, אנחנו לא רק בונים רמפות ומתקינים מאחזי יד - אנחנו בונים גשר לחיים חדשים".
טיפים להתאמת הבית לחייל המשתחרר משיקום:
איתור איש מקצוע מתאים – מומלץ ליצור קשר עם מרפאה בעיסוק, מומחית בהתאמת הבית שיש לה ידע גם בהתאמת כסאות גלגלים. התאמת הבית הינו תהליך שלוקח זמן ולכן את הפנייה הראשונית מומלץ לעשות כבר בזמן האשפוז בשיקום או בבית החולים. ההמלצות יינתנו בהתאם למצבו האישי והתפקודי של כל חייל.
חשיבה לטווח ארוך – חשוב שאיש המקצוע יכיר את כל שלבי השיקום הצפויים, על מנת לבצע את ההתאמות הנדרשות לכל מצב. למשל בקרב קטועי רגליים, התאמת הבית צריכה להיות לאדם המתנייד באמצעות כיסא גלגלים, תוך לקיחה בחשבון שבהמשך הוא יתנייד באמצעות שימוש בפרוטזה. מדובר בהתאמות שונות שצריך להתייחס אליהן בנפרד.
ירידה לפרטים הקטנים – התאמה מדויקת הינה המפתח לאיכות חיים ולתפקוד עצמאי, כמו למשל מיקום מתג חשמלי לפתיחת החלון באמצעות שימוש בשלטי בית חכם, או מיקום מדף הסבונים כך שניתן יהיה להגיע אליהם בישיבה.
שמירה על אסתטיקה – חשוב שההתאמות שניצור יהיו אסתטיות ויאפשרו תחושה של בית ולא של מוסד טיפולי. עיצוב הבית משפיע על איכות חיינו ומגורים בבית אהוב מייצרים אנרגיות טובות ותחושת ביתיות. כיום ניתן לבחור מבין מגוון מוצרים מעוצבים המייצרים תחושה ביתית.
מקומות אחסון – חשוב להקצות מקומות אחסון עבור הציוד הנלווה לטיפול בפציעה, לחשוב על מדפים וארונות בגובה העיניים של החייל, ואחסון כלל אביזרי העזר שיזדקק להם, כמו למשל כיסא גלגלים, כיסא רחצה ועוד.
"אחד הדברים המרגשים ביותר בעבודה שלי הוא לראות איך שינויים קטנים יוצרים הבדל עצום. כשאנשים אומרים לי שהם מתקלחים לבד או אפילו מכינים מאכל באופן עצמאי בזכות ההתאמות שעשינו בבית, זו תחושת סיפוק אדירה. היכולת לעזור לחיות באיכות חיים נותנת משמעות אדירה", אומרת שטרן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו