דרך המלח

בעוגיות שיבולת שועל, בעוגת בבקה ובקינוח מוס • הוא נותן טוויסט לטעם ומשדרג את המרקם • מיקי שמו מוסיף מלח גס - גם לקינוחים

צילום: איתיאל ציון // עוגת שוקולד עם שמן זית ומלח גס. נימוחה

שילוב מלח גס בקינוחים הופך יותר ויותר פופולרי, בזכות הטוויסט שהוא מעניק לטעם. המלח גם מעמיק את הניגוד בין המתוק למלוח, והמרקם הגבישי שלו מוסיף קראנצ'יות מעניינת.

במדור זה החלטתי להכין לכם שני קינוחים מתוקים עם ניגודיות מושלמת ועוגיות מלוחות בריאות עם שיבולת שועל ומלח גס בחלקן העליון. 

עוגיות שיבולת שועל ומלח גס 

אלה הן עוגיות שמשתלבות נהדר עם בירה, ארוחה חלבית או גבינות, והן נשמרות מצוין עד 10 ימים. המתכון לכ־60 עוגיות. דרגת קושי: קלה.

החומרים לבצק: 

√ 100 גרם חמאה קרה בקוביות 

√ 500 גרם (1/2 3 כוסות + 1 כף) קמח מנופה 

√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה 

√ 5 גרם (1 כפית) מלח 

√ 1 ביצה בגודל M 

√ 140 מ"ל (1/2 כוס + 2 כפות) מים 

√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמן זית 

√ 100 גרם (1 כוס) שיבולת שועל 

לציפוי:

√ 1 ביצה טרופה 

√ 4-5 כפות שיבולת שועל 

√ מלח גס

מכינים את הבצק: בקערת מיקסר עם וו גיטרה מניחים את החמאה, הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבלים במהירות נמוכה 4-5 דקות עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את הביצה, המים, שמן הזית ולבסוף את שיבולת השועל ומערבלים עד שמתקבל בצק. אם הבצק קשה מדי, מוסיפים 2 כפות מים ומערבלים עד שהוא מתגבש שוב.

עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל־30 דקות. מחממים תנור ל־160 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה. חוצים את הבצק על משטח מקומח ומרדדים כל חלק לעלה בעובי 1/2 ס"מ. מברישים בביצה, מפזרים מעל שיבולת שועל ומלח גס, קורצים עיגולים בקוטר 5 ס"מ בעזרת קורצן ומסדרים בתבניות במרווחים של עד 2 ס"מ. אופים כ־20 דקות עד הזהבה. מצננים היטב את העוגיות ושומרים בכלי אטום.

עוגת שוקולד עם שמן זית ומלח גס

עוגת שוקולד נימוחה ומעניינת מאוד. אני אוהב להשתמש בשמן זית מסוג פישולין, הנחשב עדין בטעמו ובעל ארומה פירותית. המתכון לתבנית בבקה בקוטר 24 ס"מ. דרגת קושי: בינונית.

החומרים לעוגה: 

√ 190 גרם שוקולד מריר 

√ 300 גרם (2 כוסות + 1 כף) קמח 

√ 70 גרם (1/2 כוס) אבקת קקאו 

√ 7 גרם (1 כפית גדושה) אבקת אפייה 

√ 7 גרם (1 כפית שטוחה) מלח ים שבור 

√ 150 גרם חמאה מומסת 

√ 75 מ"ל (1/2 כוס פחות 1/2 1 כפות) שמן זית 

√ 75 מ"ל (1/2 כוס פחות 1/2 1 כפות) שמן קנולה 

√ 5 ביצים בגודל M בטמפרטורת החדר 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה 

לציפוי:

√ 150 גרם שוקולד מריר

√ 3-4 כפות שמן זרעי ענבים

מכינים את העוגה: מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים היטב את התבנית. ממיסים את השוקולד בבן מארי או במיקרוגל בפולסים. מנפים לקערה את הקמח, אבקת הקקאו ואבקת האפייה ומוסיפים את המלח. בקערה נפרדת מערבבים את השוקולד המריר המומס, החמאה ו־2 סוגי השמן לתערובת אחידה. בקערת מיקסר עם בלון הקצפה מוסיפים את הביצים ו־2 סוגי הסוכר ומקציפים 3-4 דקות עד שמתקבלת תערובת תפוחה. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את תערובת השוקולד ומערבלים עד שמתקבלת תערובת אחידה. עוצרים את פעולת המיקסר, מוסיפים את תערובת הקמח ומקפלים לתערובת אחידה. יוצקים לתבנית ומיישרים. אופים כ־55 דקות ומצננים לטמפרטורת החדר.

מכינים את הציפוי: בבן מארי ממיסים את השוקולד, מוסיפים את השמן ומערבבים עד אחידות. מניחים את העוגה על רשת, ללא התבנית, ויוצקים מעל את הציפוי. מעבירים לצלחת הגשה ומגישים.


מוס שוקולד בכוסיות עם מלח גס. עם שטרויזל פולי קקאו // צילום: איתיאל ציון

מוס שוקולד בכוסיות עם מלח גס

קינוח בכוסיות הכולל 2 מרקמים - שטרויזל פולי קקאו ומלח גס ומוס שוקולד מריר - שתוספת המלח הגס מקפיצה בכמה וכמה רמות. המתכון לכ־10 כוסיות בנפח 210 מ"ל. דרגת קושי: בינונית־קשה.

החומרים לשטרויזל: 

√ 110 גרם חמאה קרה 

√ 160 גרם (3/4 כוס + 1 כף) סוכר דמררה 

√ 60 גרם (1/2 כוס + 1 כף) שקדים טחונים 

√ 80 גרם (1/2 כוס + 1 כף) קמח מנופה 

√ 30 גרם (2 כפות) קקאו 

√ 120 גרם פולי קקאו טחונים (להשיג בחנויות המתמחות)

√ 1 כפית שטוחה מלח גס 

למוס השוקולד המריר: 

√ 1,000 מ"ל (4 מכלים) שמנת מתוקה 

√ 320 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות

מכינים את השטרויזל: מחממים תנור ל-170 מעלות. במעבד מזון מעבדים את כל החומרים יחד עד שמתקבלת תערובת פירורית. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכניסים לתנור לכ־15 דקות, מוציאים ומצננים. 

מכינים את המוס: בסיר מרתיחים 2 מכלי שמנת מתוקה (500 מ"ל). ברגע שהשמנת מגיעה לרתיחה, מסירים מהאש, שופכים על גבי השוקולד ומערבבים לתערובת אחידה. מקררים כשעה. 

מרכיבים ומגישים: במיקסר מקציפים את 2 מכלי השמנת המתוקה הנותרים (500 מ"ל) עד שמתקבלת קצפת יציבה. מקפלים פנימה את המוס ומעבירים לשק זילוף. מזלפים את המוס עד 1/3 גובה הכוס, מפזרים מעל שכבה אחידה מהשטרויזל ומזלפים שוב מהמוס עד טיפה מעבר ל־1/2 גובה הכוס. מפזרים מעל שכבה נדיבה של שטרויזל ומגישים.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר