הייתם מאמינים שחלפה לה עוד שנה, ושוב הגיעה התקופה הזאת שבה מתמלא הנגב הצפוני באותו פרח אדום ויפה - הכלנית? זה הזמן לטיול של שמש חורפית ולפסטיבל דרום אדום 2017.
פסטיבל דרום אדום ייערך בכל סופי השבוע של חודש פברואר ויציע מגוון פעילויות לכל המשפחה, בהן הצעדה המסורתית לזכרה של שושנה דמארי, מירוץ הכלניות, מרתון אופני הרים, שווקים, ירידים חקלאיים, סיורים, מופעים ועוד. בואו בהמוניכם!
• • •
אנחנו מתחילים את הסיור בנגב הצפוני ביישוב קהילתי קטן שמעולם לא שמעתי עליו - גבעות בר, שקם בשנת 2004. היישוב שוכן מעט מדרום לרהט, בלב גבעות הלס, ממערב לגבעות גורל ויער להב.
ביישוב הקהילתי פועל כבר שנתיים עינות בר, מתחם אירוח מדברי, שהקימו עינת צרפתי וינון רימון. השניים הקימו במקום בהשקעה עצומה בריכה טיפולית ברמה גבוהה, שמחוממת לטמפרטורה של 35 מעלות צלזיוס.
לצד הבריכה, שבה ניתן ליהנות מטיפולי וואטסו (המותאמים גם לילדים), פועל מתחם אירוח יפהפה: בית אירוח שבו ארבעה חדרי שינה ושני צימרים המשקיפים לנוף מדברי עוצר נשימה, ויש כניסה חופשית לבריכה. הכל בטוב טעם ובאהבה.
אני ממשיכה למושב תאשור, שמדרום־מזרח לנתיבות ומצפון־מזרח לאופקים, ובו פועלים הקדרים מיכל וז'יל ז'ורה, שלסטודיו שלהם קוראים "כלי בראשית".
מיכל מספרת שהיא למדה עיצוב קרמי בבצלאל, ושם פגשה את בעלה, ז'יל הצרפתי, אוטודידקט המתמחה בבניית תנורים. הם חיפשו מקום להתמקם בו ובחרו במושב תאשור משום שכיוון הרוחות בו מתאים לתנור שבו הם משתמשים לשריפת כלי הקרמיקה המיוחדים שלהם. לתנור קוראים אנגמה, חומר הבעירה שלו הוא עצים, ומקורו בסין, ביפן ובקוריאה. תהליך השריפה בו נמשך שלושה ימים, מסורבל מאוד וקדום מאוד. למעשה, ביצירתם משתמשים השניים בארבעת האלמנטים של הטבע: אדמה, רוח, מים ועץ.
ב"כלי בראשית" נערכים סיורים וסדנאות גיבוש וקדרות. תוכלו לצבוע כאן עבודות קרמיקה ולהתנסות באובניים. יש כאן גם חנות שבה נמכרים כלי הקרמיקה, ובמסגרת פסטיבל דרום אדום תוכלו להגיע לכאן לסיור ולפעילויות נוספות.

מיכל ז'ורה ב"כלי בראשית". קדרות ברוח הטבע // צילום: יוסי זליגר
נחל גרר הוא היובל הראשי של נחל הבשור, החורץ את מישורי הלס בנגב המערבי. פארק שרשרת נחל גרר ממוקם על אפיק נחל גרר, בין נתיבות לאופקים. במקום נטועים עצי אשל, איקליפטוס, זית וחרוב.
לאחרונה סללה קק"ל בפארק דרכים נופיות המובילות לשמורות של נחל גרר עליון ותחתון. בנוסף בנתה קק"ל מספר חניוני פיקניק, כגון חניון החרוב וחניון הזית, שבהם שולחנות פיקניק, חלקם מונגשים, וספסלים לנוחות המבקרים, וכן גן שעשועים נחמד. תוכלו לשוטט בפארק, לנסוע בדרך הנופית ולחצות את הנחל.
שימו לב: מי הנחל בחלקם מכילים מי ביוב, לכן הימנעו מלגעת בהם. תוכלו ליהנות ממראה הצמחייה האופיינית לנחלים כקני הסוף ובעלי חיים כחתולי ביצה, ובעוד כמה שבועות אפשר יהיה ליהנות מהכלניות שיגיעו לכאן בהמוניהן. אנחנו לא זכינו לחזות בהן.
לאחר שתחצו את הנחל, תוכלו לפנות ימינה ולהגיע לתל הרור. תל הרור שוכן בלב היער ובו מבנה המציין את זכרו של אבו הורירה, שנמנה עם מצביאי הנביא מוחמד והיה אחד ממקורביו. השם אבו הורירה ("אבי החתלתולה") קשור למסורת המספרת כי האיש נהג לשאת עימו חתולה. יש ארכיאולוגים המזהים את המקום עם העיר המקראית גרר.

קיבוץ יד מרדכי. ללמוד הכל על הדבורה // צילום: יוסי זליגר
אנו ממשיכים לקיבוץ יד מרדכי, השוכן במישור החוף הדרומי, כעשרה קילומטרים מדרום לאשקלון. הקיבוץ נוסד על ידי חברי תנועת השומר הצעיר מפולין ב־1943. כמה חודשים קודם לכן פרץ המרד בגטו ורשה, וחברי הקיבוץ החליטו לקרוא לקיבוץ על שם אחד ממנהיגיו, מרדכי אנילביץ', שנפל במהלך המרד.
מדי שבת פותח קיבוץ יד מרדכי את שעריו לסיור קיבוצי לכל המשפחה. הסיור עובר בארבעה מוקדים: בית הדבש והדבורה, נסיעה בטרקטור הקיבוצי, כולל ביקור ברפת, ביקור במוזיאון "בית הקיבוץ של פעם" וביקור באתר שחזור הקרב שנערך באזור במלחמת העצמאות.
בבית הדבש מבקרים במכוורת יד מרדכי. דבוראי מנוסה יפתח בפניכם כוורת וידגים כיצד פועלת הכוורת מבפנים. בנוסף תוזמנו להכין נרות מדונג אמיתי ותקנחו בטעימת דבש כמובן.
בתחנה הבאה תיסעו בטרקטור הקיבוצי, שיש בו עגלה מונגשת למוגבלי תנועה, ותוך כדי נסיעה תוכלו להכיר את הרפת, את תעשיית החלב ואת בית האריזה הקיבוצי.

פארק שרשרת נחל גרר. היובל הראשי של נחל הבשור // צילום: יוסי זליגר
בתחילת מלחמת העצמאות נערך על גבול הקיבוץ קרב בלימה, בניסיון לעצור את הצבא המצרי הסדיר שנע צפונה לעבר תל אביב. במשך שישה ימים נערכו ניסיונות של חטיבה מצרית לכבוש את הקיבוץ, שעליו הגנו 150 לוחמים עם 75 כלי נשק קלים. כאשר הלוחמים נותרו ללא תחמושת ראויה וספגו אבידות כבדות, הוחלט על נטישת הקיבוץ. סיפור עמידתם של קומץ הלוחמים מול חטיבה מצרית סדירה הפך לאחד הסמלים הבולטים של עמידה עיקשת בתש"ח.
בגבעה שבה התרחש הקרב תוכלו לעבור בין תעלות הקשר, לטפס על טנקים, לשבת בתוך משוריין ולצפות בכלי נשק מהתקופה ועוד.
נקודה נוספת בסיור היא "בית הקיבוץ של פעם", מוזיאון השוכן במבנה הראשון שהוקם בקיבוץ ומספק הצצה לחיי הקיבוץ. בין הפריטים המוצגים במקום: חדר הילדים וספר המטפלת, פריטי חדר האוכל הקיבוצי וכלי עבודה.

פארק שרשרת נחל גרר. היובל הראשי של נחל הבשור // צילום: יוסי זליגר
כחצי קילומטר ממושב עין הבשור, מושב בחבל הבשור שבמועצה האזורית אשכול, נמצאת חוות צאלה, שלה סיפור מרתק.
החווה הוקמה ב־1967 על ידי הוריה של צאלה גורודנצ'יק, רותי וחיים נבו. השניים, יוצאי קיבוץ מגן, עזבו את העבודה בדיר של הקיבוץ ויחד עם עדר כבשים יצאו לנדוד בשטח שבין ניר יצחק לנחל הבשור. אחרי שנתיים של נדודים הם החליטו להתיישב באזור החווה, שם הם חיו יחדיו באוטובוס שבו הקימו את משפחתם.
צאלה מספרת לי שלמרות שאביה נפטר אחרי שנתיים, אמה, שנותרה עימה ועם אחיה, לא עזבה את המקום, והמשיכה לקיים ולטפח את החווה בעזרת חברים ועוברי אורח. כיום גרים בחווה צאלה ואמנון, בעלה, יחד עם משפחתם. השניים אחראים לקבלת אורחי החווה, לתחזוקת הדיר המרשים, לטיפול בבעלי החיים ולגידול גידולים חקלאיים דוגמת תפוחי אדמה, חיטה ושעורה.
כדאי להגיע לביקור ולראות איך אפשר לחיות גם אחרת, לקבל הסבר על המקום, לצפות בחליבה וכמובן לטעום מהגבינות הנהדרות מחלב כבשים שבעבר ייצרו כאן בחווה, אך כיום מייצרים מחוץ למחלבה, על פי מתכונים שרקחה צאלה. מי שרוצה מוזמן לרכוש סלסילת פיקניק מלאה בכל טוב ולהמשיך לטיול באזור.
בסמוך למחלבה סככה מוצלת, מקומות ישיבה, עמדת שתייה חמה וחנות לממכר גבינות ומעדנים מתוצרת האזור. בתיאום מראש תוכלו ליהנות גם מסיור מודרך בדיר ובמכון החליבה ומארוחת בוקר המוגשת בחצר המחלבה.
yaell@israelhayom.co.il