עד לפני חודש זו הייתה בדיחה. במפלגתו של בני גנץ השתעשעו ברעיון שבסתיו הקרוב יהפוך לראש הממשלה, מכוח חוק היסוד הייחודי שחוקקה הכנסת בעת הקמת ממשלת האחדות הלאומית. אותו חוק, שעיוות לחלוטין את סדרי השלטון בישראל, קבע כבר במאי 2020 את זהות ראש ממשלה החל מנובמבר 21'. עד כדי כך שבני גנץ - ברגע שנתפס קצת ביזארי באותו זמן - אפילו נשבע אמונים באותו מעמד כראש הממשלה העתידי. עוד נקבע כי רק רוב של 70 ח"כים יוכל לשנות את החוק.
הזמן חלף. הממשלה קרטעה. גנץ צנח בסקרים וישראל יצאה לבחירות רביעיות. כשמערכת הבחירות החלה עם פרישתו הרועמת של גדעון סער, עם הפיצול המפתיע בין בנט לסמוטריץ' ועם שקיעתה של מפלגת העבודה אל מתחת לאחוז החסימה, היה נראה שמהכאוס והאבק תקום בסופו של דבר ממשלה יציבה לישראל.
אבל, חודש בדיוק לפני פתיחת הקלפיות, התיקו השטני שוב עומד לשתק את המערכת. על פי רוב הסקרים וההערכות, לא נתניהו ולא לפיד יוכלו להרכיב ממשלה אחרי הבחירות. נתניהו מגיע אולי ל-60 מנדטים, וזה לא מספיק בעליל. ללפיד יכולה להיות ממשלה רק עם החרדים, אבל הסיכוי שדרעי או גפני יחברו אליו שואף לאפס.
"זו תהיה ממשלה מלאת ניגודים פנימיים, שהסיכוי לשרידותה נמוך מאוד", מנתח את המצב בכיר באחת המפלגות החרדיות. "למה לגפני ודרעי להיכנס אליה, אם אחרי חודשים ספורים היא תתפרק והם ישלמו מחיר אלקטורלי כבד על בגידתם כביכול בנתניהו?!" הוא שואל רטורית.
גם סער ובנט על 15-13 המנדטים שלהם יתקשו מאוד להקים ממשלה. אפילו אם יכוננו גוש, קשה להאמין שלפיד יעניק להם את הבכורה, אבל גם עצם שיתוף הפעולה עם מרב מיכאלי ושות' לא יהיה להם קל.
כשהקיפאון הפוליטי הוא התוצאה הסבירה ביותר של הבחירות הרביעיות, יש את כל הסיבות לחשוב שישראל תדהר לאחריהן לבחירות החמישיות. אלה ייערכו, אם ללמוד מניסיון העבר, באוגוסט או ספטמבר. הסיכוי שלאחריהן תקום ממשלה במהירות בכל מקרה נמוך, מה שמביא אותנו די מהר לתאריך הקסם - נובמבר 2021.
גנץ קרוב לבלפור לא פחות מלפיד
בחודש הזה, כאמור, כבר קבעה הכנסת בחוק יסוד מי אמור להיכנס לתפקיד ראש הממשלה. מדובר ביו"ר כחול לבן, שר הביטחון, המשפטים, הרווחה, המדע והתקשורת דהיום, רא"ל במיל', בני גנץ. לצד זאת, יש לציין שאפילו הוא עצמו חדל לאחרונה להשתמש בתואר ראש הממשלה החליפי.
על התרחיש הזה, שעד לא מזמן נחשב למופרך, מעיבות מבחינת גנץ שתי סכנות. האחת היא האפשרות שלא יעבור את אחוז החסימה בבחירות הקרובות. במקרה כזה, חלוקות דעות המשפטנים אם יוכל לכהן כראש ממשלה, כאשר הוא אינו חבר כנסת. מבחינה זו, הקריאה לגנץ לפרוש שפרסמו הבוקר 150 קצינים במיל' היא מעשה אווילות פוליטי. גנץ קרוב לבלפור לא פחות - ואולי יותר - מיאיר לפיד.
הבעיה השנייה תהיה אם האופוזיציה בראשות לפיד תחבור לנתניהו כדי לבטל את חוק היסוד, שממליך את גנץ בעוד שמונה חודשים. אם וכאשר נגיע לרגע, זו תהיה דילמה אכזרית במיוחד ללפיד ובכלל למחנה רק לא ביבי.
אז אם לתמצת, בהנחה שהבחירות מסתיימות שוב בתיקו, בהנחה שגנץ נשאר חבר כנסת, ובהנחה שלפיד לא יבלום אותו - ושלוש ההנחות נראות סבירות כרגע - האפשרות שהבדיחה תקרום עור וגידים אינה מופרכת כלל וכלל. יש סיכוי לא רע שבני גנץ יהפוך בסתיו לראש הממשלה. איך ינהל את המדינה בלי רוב בכנסת? טוב, בעניין הזה יוכל להתייעץ רבות עם הדייר הנוכחי בבלפור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו