בין אם מדובר בחוסר יכולת להרדם בלילות בגלל לחץ, בעיות בריאותיות, ילדים קטנים או אסופה של נסיבות אחרות, במבחן המציאות אנשים רבים אינם מצליחים לישון שבע שעות בלילה - מספר השעות המומלץ לתפקוד בריא. שינה פחותה תוביל לחוסר ריכוז ועשויה לגרום לנזק של ממש לגוף.
מי שהחליטה לבחון את הנושא לעומק היא חברת טכנולוגיית השינה הבריטית סימבה (Simba), שהשתמשה בבינה מלאכותית כדי לחשוף את ההשפעות הפיזיות של מחסור בשינה וחשפה שורת ממצאים מדאיגים - מתחושת נפיחות בבטן ועד עור מוכתם.
"לחוסר שינה יש השפעה מעבר לעייפות" אמרה ליסה ארטיס, סמנכ"לית העמותה The Sleep Charity שותפתה של סימבה. "זה ניכר בכל הגוף כיוון שכשחסרה לנו שינה, זרימת הדם פוחתת, מה שגורם לעור להיראות חיוור וללא חיוניות. יתרה מכך, כאשר סובלים ממחסור בשינה, רמות הקורטיזול עולות, מה שמחריף מצבים דלקתיים בעור, מחמיר בעיות כמו אקזמה ופסוריאזיס וגורם לגירוי, אדמומיות וגרד".
"מספר שעות השינה הדרושה לאדם משתנה בהתאם לגורמים שונים, אך למבוגר בריא מומלץ לישון בין שבע לתשע שעות בלילה", כך לפי שירות הבריאות הלאומי בבריטניה (NHS), גיל, בריאות ונסיבות אישיות משפיעים על משך השינה הדרוש ויש אנשים שישנים באופן טבעי יותר מאחרים.
סימבה ערכה סקר בקרב 2,175 מבוגרים בבריטניה על הרגלי השינה שלהם, מצבם הבריאותי והמראה החיצוני שלהם. התשובות הוזנו לבוט בינה מלאכותית, וזה המחיש את ההשפעות של שינה של מעל ומתחת לשבע השעות המומלצות בלילה.
מהממצאים עלה כי העור הוא אחד האיברים הראשונים שנפגעים באופן משמעותי מהמחסור בשעות השינה. מבין אלה שהצהירו שאינם ישנים מספיק בלילות, 15 אחוז דיווחו על ציפורניים חלשות בעוד 24 אחוז אמרו שיש להם עור רגיש. תסמיני עור נפוצים נוספים כללו אקזמה (16 אחוז), פסוריאזיס (7 אחוז) וגוון עור עמום (10 אחוז).
"במהלך הלילה, העור עובד כדי להתחדש ולתקן את עצמו", הסבירה ארטיס. "במהלך המנוחה זרימת הדם מוגברת, מה שתומך בתהליכי הריפוי הטבעיים של העור ומקדם מראה חיוני ובריא". נדודי שינה עלולים גם להעלות את הסיכון לעלייה במשקל.
הסקר מצא כי 26 אחוזים מהאנשים שלא ישנים מספיק היו בעלי משקל עודף, בעוד 32 אחוזים חוו נפיחות בבטן. "במהלך השינה, הגוף מאזֵן את ההורמונים גרלין ולפטין, האחראים על תחושת רעב ושובע", הסבירה ארטיס. "כשלא מקבלים מספיק מנוחה רמות הגרלין עולות, מה שגורם לאנשים להרגיש רעבים יותר, בעוד רמות הלפטין יורדות מה שמפחית את תחושת השובע. חוסר האיזון ההורמונלי מעודד אכילת יתר, במיוחד תשוקה למזונות עתירי קלוריות וסוכר".
לדברי המומחים, מחסור בשינה עשוי גם להסביר את הדפוסים השונים של עלייה במשקל בקרב נשים וגברים. "נשים נוטות לאגור יותר שומן באזור הירכיים והישבן בשל שינויים הורמונליים, בעוד גברים עלולים לפתח יותר שומן בטני עקב ירידה ברמות הטסטוסטרון", הוסיפה.
שינוי נוסף ולא צפוי הקשור לחוסר שינה הוא תחושת קור בידיים וברגליים. "חום הגוף נשלט גם הוא על ידי השעון הביולוגי", הסבירה ארטיס. אובדן שינה עלול לפגוע ביכולתו של הגוף לווסת ולהתאים את הטמפרטורה הפנימית שלו, מה שגורם לתנודות ותחושת חוסר נוחות בידיים ובאזורים אחרים בגוף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו