המגבות שאנחנו משתמשים בהן יום-יום צוברות מיקרובים רבים לאורך הדרך. מחקר שבדק 100 אנשים מצא שכשליש מהם מכבסים את המגבות פעם בחודש, בעוד שאחרים עושים זאת פעם בשבוע. סקר שנערך בבריטניה אף חשף שיש כאלה שמכבסים את המגבות רק פעם בשנה.
למרות שהסיבים הרכים עשויים להיראות נקיים, הם למעשה כר פורה למיליוני מיקרובים. מחקרים הראו שמגבות יכולות להזדהם במהירות עם חיידקים הנמצאים על העור האנושי וגם באלה שנמצאים במעיים שלנו. גם אחרי שאנחנו מתרחצים, הגוף שלנו עדיין מכוסה במיקרובים, וכשאנחנו מתנגבים, חלק מהם עוברים למגבת.
המיקרובים במגבות מגיעים גם ממקורות נוספים – פטריות וחיידקים מהאוויר יכולים להתיישב על סיבי המגבת בזמן שהיא תלויה לייבוש. חלק מהחיידקים מגיעים מהמים בהם כיבסנו את המגבות מלכתחילה. יתרה מזאת, בכל פעם שמורידים את המים בשירותים, חיידקים מהאסלה עלולים להגיע למגבות התלויות בקרבת מקום.
פרופסור אליזבת סקוט, מאוניברסיטת סימונס שבבוסטון, הסבירה ל-BBC שרוב החיידקים שנמצאים על המגבות הם אותם מינים שנמצאים על העור שלנו ובסביבה בה אנו חיים. אלה כוללים חיידקי סטפילוקוקוס ואי-קולי, אך גם סלמונלה ושיגלה, שהם גורמים נפוצים למחלות מעיים ושלשולים.
העור שלנו מהווה מחסום טבעי מפני זיהומים, אך הבעיה העיקרית מתעוררת כשאנחנו מייבשים את הידיים במגבת ואז נוגעים בפה, באף ובעיניים. מחקרים הראו שווירוסים כמו קוביד-19 יכולים לשרוד על כותנה עד 24 שעות, אם כי העברה דרך מגע במשטחים מזוהמים אינה נחשבת לדרך העיקרית להתפשטות הנגיף.
אז כמה פעמים צריך לכבס את המגבות?
פרופסור סקוט המליצה על כביסה פעם בשבוע, אך זו אינה המלצה מוחלטת. במקרה של אדם חולה עם הקאות ושלשולים, יש צורך בכביסה יומית של המגבות. זוהי גישת "היגיינה ממוקדת" – התמודדות עם הסיכון בזמן אמת.
לפי המחקרים, מגבות דורשות כביסה בטמפרטורה גבוהה יותר (40 עד 60 מעלות צלזיוס) ולזמן ארוך יותר מרוב הבדים הביתיים, לעתים קרובות בתוספת חומרי ניקוי אנטי-מיקרוביאליים. לכביסה בטמפרטורות נמוכות יותר, ניתן להוסיף אנזימים או אקונומיקה כדי להילחם במיקרובים. מחקר בהודו מצא שהשילוב של כביסה עם חומר ניקוי וחיטוי, יחד עם ייבוש בשמש, היה היעיל ביותר בהפחתת כמות החיידקים והפטריות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו