עייפים, מתוחים ועצובים? לכו לחדר כושר

במקום להתכרבל על הספה מול הטלוויזיה, קומו מהספה ותזיזו את הגוף • אלה הסיבות הבריאותיות שמוכיחות מדוע אימונים בחורף הם יותר מהכרח – הם השקעה בבריאות לטווח הארוך

אימונים בחורף טובים לבריאות. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

בואו נודה על האמת, חורף, קר, גשם ורוח - לאף אחד אין חשק לזוז מהמיטה או הספה והפוך נראה לנו מקום טבעי להשתקע בו, אבל דווקא בעונה הקרה שמירה על כושר גופני היא חשובה במיוחד.

שיפור מצב הרוח וההתמודדות עם עייפות עונתית

עונת החורף מביאה עמה שינויים פיזיולוגיים ונפשיים שמקורם במיעוט שעות אור שמש, מזג האוויר הקריר והחשיפה המוגבלת לחוץ. שינויים אלו משפיעים על מצב הרוח, רמות האנרגיה והיכולת שלנו להתמודד עם שגרה יומיומית. בתקופה זו, אנשים רבים חווים ירידה ברמות הסרוטונין בגוף – מוליך עצבי שאחראי לתחושת שמחה ורוגע. כאשר רמות הסרוטונין יורדות הדבר עלול לגרום לעייפות מוגברת, עצבנות ואפילו לתופעה המכונה דיכאון עונתי .

במקביל, שעות החושך הארוכות של החורף מעודדות עלייה בייצור המלטונין, הורמון המווסת את מחזורי השינה. ייצור יתר של מלטונין גורם לתחושת עייפות כרונית, מה שמוביל לעיתים לחוסר מוטיבציה ואנרגיה נמוכה לאורך היום. 

קומו מהספה ולכו להתאמן. עומר סינואני, רשת גולדס גים, צילום: יח"צ

פעילות גופנית היא דרך טבעית ויעילה להתמודד עם האתגרים הללו ולשפר את מצב הרוח בתקופת החורף. במהלך האימון, המוח משחרר הורמונים כמו אנדורפינים ודופמין, הידועים בהשפעתם החיובית על תחושת השמחה והרוגע. בנוסף, הפעילות מעודדת ייצור מוגבר של סרוטונין, מה שמסייע להתמודד עם עייפות עונתית ומצב רוח ירוד. גם תחושת ההישג המלווה כל אימון – אפילו הקטן ביותר – תורמת לשיפור הדימוי העצמי ומגבירה את תחושת השליטה בחיים

חיזוק המערכת החיסונית בגוף

בחורף המערכת החיסונית עומדת בפני אתגרים ייחודיים. תנאי מזג האוויר הקר, המעבר בין סביבות מחוממות למזג האוויר הקר שבחוץ, והחשיפה המוגברת לוירוסים ולחיידקים מחלישים את עמידות הגוף.

פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות לחיזוק המערכת החיסונית, בזכות ההשפעות החיוביות שלה על מגוון תהליכים פיזיולוגיים בגוף. במהלך האימון, זרימת הדם משתפרת, מה שמאפשר לתאי דם לבנים ולנוגדנים – המרכיבים העיקריים של מערכת החיסון – לנוע במהירות וביעילות רבה יותר ברחבי הגוף. במקביל, גם זרימת הלימפה, שהיא חלק חשוב במערכת החיסון, משתפרת במהלך האימון ומסייעת בפינוי רעלנים מהגוף.

פעילות גופנית תורמת להפחתת דלקות כרוניות בגוף, מצב שיכול להחליש את המערכת החיסונית ולהגביר את הרגישות למחלות. במהלך האימון, הגוף משחרר הורמונים שמפחיתים את הדלקת ומשפרים את תפקוד מערכת החיסון. בנוסף, האימון מפעיל ומשפר את יעילותם של תאי הדם הלבנים, שתפקידם לזהות ולהשמיד גורמים מזהמים בגוף. מחקרים מראים כי אימון מתון מגביר את הפעילות של תאים אלו, מחזק את התגובה החיסונית ומשפר את ההגנה הטבעית של הגוף.

בבית או בחדר כושר, העיקר לזוז. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

פעילות גופנית גם משפיעה על רמות המתח הנפשי, שידוע כמחליש את המערכת החיסונית. מתח כרוני מוביל להפרשה מוגברת של הורמונים כמו קורטיזול, שעלולים לדכא את פעולתה של מערכת החיסון.

חיזוק מערכת הלב וכלי הדם

החורף יוצר עומס על הלב וכלי הדם, שכן הקור מכווץ את כלי הדם ומעמיס על הלב. פעילות גופנית מסייעת לשמור על גמישות כלי הדם, מחזקת את שריר הלב ומסייעת לו לפעול בצורה יעילה יותר. בנוסף, האימון מפחית את הסיכון לעלייה בלחץ הדם, תופעה שנפוצה בתנאי קור, ומשפרת את איזון הלחץ ושמירה על ערכים תקינים

שמירה על המשקל

הימים הקרים והחשכה המוקדמת מעודדים שהייה ממושכת בבית, מה שמוביל לעיתים קרובות לשינוי בהרגלי האכילה. בעונה זו יש נטייה לצרוך יותר מאכלים עשירים בקלוריות, כמו תבשילים חמים, מרקים שמנים ומאפים – מאכלים שמספקים נחמה ומענה לצורך באכילה רגשית אך עשויים להוביל לעלייה במשקל.

פעילות גופנית היא דרך חיונית לאזן את צריכת האנרגיה בעונת החורף. האימונים מסייעים לשרוף קלוריות עודפות, לשמור על קצב חילוף חומרים תקין ולמנוע את העלייה במשקל שיכולה להתרחש בקלות בתקופה זו. מעבר לכך, פעילות גופנית תורמת להגברת תחושת השובע ושיפור השליטה בתיאבון על ידי השפעה על הורמונים כמו גרלין ולפטין, האחראים לוויסות רעב.

ספורט תורם למצב הרוח ועוזר לעייפות החורפית. אילוסטרציה,

שיפור הגמישות 

הקור גורם לשרירים ולהגמשת מפרקים להתקשח יותר, מה שמעלה את הסיכון לפציעות, דלקות או מתיחות שריר. במהלך עונות קרות השרירים פחות גמישים והם יכולים להימתח ביתר קלות, מה שמוביל לכאבים ונזקים. חימום הגוף לפני כל אימון חשוב במיוחד בעונה זו, שכן הוא מאפשר לשרירים ולמפרקים להתרכך ולהתכונן למאמץ.

חימום נכון מסייע להגביר את הגמישות, מונע פגיעות ויכול להפחית את הסיכון לפציעות כמו נקעים, מתיחות שרירים וכאבי גב. בעזרת פעילות גופנית מתונה כמו יוגה, פילאטיס או מתיחות, ניתן לשמור על גוף גמיש ונח יותר, ולמנוע את ההתמצאות בסיבוכים פיזיים.

עומר סינואני מנהל תחום אימונים אישיים בקבוצת ספייס וגולד'ס ג'ים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר