משתמשים באוזמפיק? - זה מה שאסור לכם לאכול

צמצום שתייה מתוקה והקפדה על עוף, דגים וביצים • כך תשמרו על תזונה נכונה במידה ואתם צורכים את אחת מזריקות ההרזיה

אוזמפיק. צילום: GettyImages

אוזמפיק, וויגובי או סקסנדה - אמנם בעלות הבדלים קלים ביניהם, אך שלושתן נכנסות לקטגוריית זריקות ההרזיה המהפכניות של עולם הרפואה, או כפי שהן נקראות שם: "קבוצת האגוניסטים לקולטנים ל-GLP1". המשמעות היא שכולן פועלות על מנגנון דומה, כזה שמדכא את הרעב ומאט את התרוקנות הקיבה. ובשל המשותף להן, כך גם תופעות הלוואי שהן עלולות לגרום להן, דומות.

תופעות הלוואי המובילות שחווים מטופלים כוללות בחילות, הקאות, צרבות, תחושת נפיחות ואובדן תיאבון מוחלט. אלו תסמינים שמקושרים לאפקט שיוצרות הזריקות האלו, שעובדים על איתותים במוח שמאטים את תחושת הרעב ואת התרוקנות הקיבה. עם זאת, בכדי שהתרופות ישפיעו באופן המיטבי, חשוב להקפיד על תזונה נכונה, "דיאטה ים תיכונית", כפי שמתארת ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית ומייסדת בית הספר לתזונה באוניברסיטת אריאל.

לצמצם מזון מעובד, המלצה שתופסת לכל אדם באשר הוא, צילום: RitaE / pixabay

שילוב של קטניות וחלבונים: ממה מורכבת דיאטה ים תיכונית?

"דיאטה המבוססת אורז מלא, קטניות, גריסים, כוסמת, קינואה - זהו הבסיס לדיאטה, שמהווה 55% מסך הקלוריות שצריך לצרוך. בנוסף צריך לשלב מספיק חלבון טוב, שנמצא בהודו, עוף, דגים וביצים, כדי למנוע את פירוק השריר, שזה חלק ממה שהזריקות עושות. חשוב לשלב גם שמן זית, ירקות ושתייה, כמובן ללא סוכר. דיאטה ים תיכונית עוזרת לבריאות ולירידה במשקל, גם לאנשים שלוקחים את התרופות וגם לכאלו שלא".

ממה כדאי להימנע?

כמו בכל דיאטה, ד"ר רז מבהירה שאין הבדל בתזונה שצריך להקפיד עליה, בין אם משתמשים בזריקות ההרזיה ובין אם רוצים לדאוג לתזונה באופן כללי. כך שמאכלים עתירי סוכר ושומן, מזון מעובד ומשקאות ממותקים - כולם תחת הקטגוריה שכדאי לצמצם

תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, דגים ושמן זית. תזונה ים תיכונית, צילום: -

בנוסף, ישנם מומחים המזהירים מפני צריכת אלכוהול שעלולה, בשילוב עם התרופה, להוביל לירידת לחץ דם, מאכלים חריפים שעלולים לגרום לבחילה ומאכילים עתירים בשומן וסוכר

"לא מדובר על דיאטה - המטרה היא ללמד אנשים לאכול נכון"

"הדבר העיקרי שאנשים הנוטלים את זריקות ההרזיה לא מבינים", מסבירה ד"ר רז, "הוא שזה לנצח - זה לא שלושה חודשים ונגמר, הורדתי 10 קילו ואני חוזר להרגלים הקודמים שלי. אנשים מפסיקים את התרופה ואז מעלים הכל בחזרה כי הם שוב לא אוכלים נכון. המטרה של התרופות האלו, שמדכאות את התיאבון ושומרות על תחושת השובע לאורך זמן, היא ללמד אנשים לאכול נכון ולא להגיע למצב שהביא אותם לעודף משקל מלכתחילה".

בנוסף, אחת הטעויות החוזרות על עצמן בקרב אנשים הנוטלים את זריקות ההרזיה למיניהן, היא הפסקה פתאומית שלהן. "זאת תרופה לטווח ארוך, כמו תרופות ללחץ דם לצורך העניין. לא מפסיקים איתן ככה פתאום".

הקפדה על פעילות גופנית עוזרת באפקטיביות של זריקות ההרזיה, צילום: המחשה - מידג'רני

ניצלנו את ההזדמנות בכדי לשאול את ד"ר רז האם הזריקות האלו מתאימות לכל בן אדם העונה על הדרישות, וזו הייתה תשובתה: "אנשים מעל גיל 65 הם אלו שבעיקר צריכים להיזהר מהתרופות האלו, משום שחלק מההשפעות של הירידה במשקל הוא ירידה בשריר, ובגילאים האלו השרירים נמצאים גם ככה בסיכון. חשוב להיות במעקב של מומחה, וכמובן לשלב פעילות גופנית. וזה באופן כללי, לכל מי שנוטל את התרופה."

עוד מבהירה ד"ר רז, כי התרופות לא עובדות על כך אחד. "זה לא קסם, ולא מתאים לכל אחד. אם לא מקפידים על תזונה נכונה ופעילות גופנית, זה פשוט לא יעבוד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר