כנראה ששמעתם כבר על אוזמפיק, זריקת ההרזייה המדוברת של השנה האחרונה, אבל האם הזריקה הפופולרית יכולה לגרום לשינויים באישיות?
אחת הסיבות העיקריות ליעילות של אוזמפיק ותרופות אחרות ממשפחת GLP-1 היא שהן משפיעות על המוח, ולא רק על הקיבה. בעוד שזה מבטיח ירידה במשקל, חלק מהמשתמשים מודאגים מהשפעות לא רצויות על מצב הרוח והאישיות שלהם.
אתר Women's Health שוחח עם רופאים בתחום, שהדגישו כי שינויי אישיות ומצב רוח נצפים במספר קטן מאוד של מטופלים. רוב השינויים הרגשיים והפסיכולוגיים הם חיוביים, כמו שיפור במצב הרוח בזכות איזון טוב יותר של רמות הסוכר, עלייה בחשק המיני ומחשבה צלולה יותר בזכות הפחתת דלקות במוח.
למרות שאין עדיין הוכחות מדעיות להשפעות שליליות, קיימות עדויות מסוימות המקשרות בין תרופות GLP-1 לירידה בהתלהבות ובמוטיבציה לפעילויות שנהנו מהן בעבר. משתמשים דיווחו על ירידה בחשק המיני, עצבנות, ונטייה להיות שקטים יותר. בפורומים באינטרנט, חלק מהמשתמשים מספרים שחברים ובני משפחה מכנים אותם "משעממים" ו"חסרי ניצוץ".
הסיבה לשינויים אלו, לדברי המומחים, נעוצה באופן הפעולה של התרופה. אוזמפיק ותרופות דומות מחקות הורמון שנמצא הן במעיים והן במוח, ומשפיעות על מרכז התגמול במוח (ההיפותלמוס). הן מאטות את תהליך עיכול המזון ומפחיתות את תחושת ההנאה מאכילה, אך השפעה זו יכולה להתרחב גם לתחומים אחרים בחיים.
ד"ר רקהה קומאר, אנדוקרינולוגית בבית החולים ניו יורק-פרסביטריאן, מסבירה שתרופות אלו משפיעות על המוח לא פחות מאשר על הסוכרת ועל תופעת הירידה במשקל. הן ממתנות עלייה של כימיקלים כמו דופמין, מה שיכול להשפיע על תחושת ההנאה הכללית ועל התגובות הרגשיות של המטופלים.
חשוב להדגיש כי תופעות אלו נדירות מאוד - פחות מאחוז אחד מהמטופלים. ד"ר מייקל רוסו, מנתח בריאטרי במרכז הרפואי MemorialCare, ממליץ למטופלים המרגישים שינויים שליליים במצב הרוח או באישיות לפנות מיד לרופא המטפל. במקרים כאלה, ניתן להתאים את המינון או לעבור לתרופה אחרת ממשפחת ה-GLP-1. "אנחנו רושמים את התרופות האלה כדי לשפר את חיי המטופלים", מסביר ד"ר רוסו. "אם הן לא עושות את זה, אנחנו צריכים לשנות משהו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו