מחקר חדש חושף: אתם לא באמת צריכים הרבה חברים

עם השנים כמות החברים יורדת, זו תופעה מוכרת בין כלל היצורים החיים • כעת מחקר חדש מראה כי צמצום קשרים חברתיים בריא לנו בעת זקנה

קשרים חברתיים מצומצמים בריאים לנו. צילום: יח"צ

עם השנים, רוב היצורים החיים, וביניהם גם בני אדם, נוטים לצמצם את המעגל החברתי שלהם. כעת, מחקר חדש מראה שכמות מצומצמת של קשרים חברתיים עשויה לסייע בהפחתת מחלות, אבל בידוד חברתי קיצוני עלול להוות סכנה.

מחקר חדש שפרסם המרכז לחקר התנהגות בעלי חיים באוניברסיטת אקסטר באנגליה, מצא שהפרמיטים הקרובים ביותר לאדם, כמו שימפנזות, נוטים לחלות פחות כשהם מגבילים אינטרקציות חברתיות.

המחקר ניתח קבוצה של נקבות שימפנזה בוגרות כדי להבין את הקשר בין הזדקנות, אינטרקציה והתנהגות חברתית, ומחלות. החוקרים מדדו בין היתר זמני בילוי משותפים ומספר הפרטנרים איתם מקיימים אינטוקציות חברתיות.

שומרות על מעט קשרים חברתיים בעת זקנה, כמונו, צילום: Getty Images

החוקרים אכן מצאו קשר בין ירידה בחשיפה למחלות מדבקות, שנובע ככל הנראה בשל הירידה בחשיפה למקורות הדבקה אפשריים - כתוצאה מצמצום אינטרקציות חברתיות. הממצא הזה תומך בהשערה ותיקה של צמצום קשרים חברתיים עם השנים כביטוי אבולוציונלי להגנה על הבריאות בגיל מבוגר.

החוקרים סבורים שזו הסיבה שגם בני אדם מצמצמים קשרים חברתיים עם השנים, ובהתאם להיחלשות המערכת החיסונית, התוצאה היא ירידה בסיכון למחלות מדבקות וזיהומים. במחקר משנת 2022, נמצא כי 75 אחוזים מהאמריקנים מגיל 55 ומעלה מודים שהמעגל החברתי שלהם הצטמצם ככל שהתבגרו.

בידוד חברתי מוחלט עלול לגרום לדיכאון ומחלות אחרות, צילום: -

מעגלים חברתיים מצומצמים אמנם עשויים למנוע מחלות, אך בידוד חברתי מקושר לבעיות בריאותיות רבות. ארגון הבריאות העולמי אף הכריז על בדידות כ"איום בריאותי דחוף", שמביא איתו סיכונים קטלניים שמזכירים עישון של 15 סיגריות ביום. הסיכונים בבידוד מוחלט כרוכים גם בהגברת חרדה, דיכאון, פגיעה במערכת החיסון, בעיות לב ואף הצטמקות מוחית.

עדיף קצת חברים, אבל טובים. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

אם כך, צמצום קשרים חברתיים ושמירה על האיכותיים מביניהם מוריד את הסיכון לבעיות בריאותיות בעת זקנה, אך קשרים חברתיים בפני עצמם חשובים לא פחות לבריאות הנפשית והפיזית שלנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר