מחקר חדש חושף: קיים קשר בין קרם הגנה לשיבוש הורמונלי בילדים

בבדיקות שתן של ילדים שהתמרחו בקרם הגנה התגלו חומרים הידועים בהשפעתם על מערכת הרבייה • איך קרה שהקרם שאמור להגן עלינו מהשמש עלולים לפגוע בבריאות ילדינו?

ממצאים חדשים לגבי חומרים בקרמים: יש סיבה לדאוג?. צילום: GettyImages

על החשיבות של קרם הגנה בכל חשיפה לשמש כולנו כבר יודעים. קרני השמש האולטרה-סגולות (UV) מהוות איום ממשי על בריאות העור ולכן יש צורך להתמגן, אבל מחקר חדש שנערך בארצות הברית חושף צד שטרם הכרנו: בקרב ילדים המשתמשים בקרם הגנה נמצאו רמות גבוהות יותר של רעלים משבשי הורמונים.

על פי המחקר, שתוצאותיו פורסמו ב"גרדיאן" בגופם של ילדים המשתמשים במוצרי טיפוח כמו קרם לחות, קרם הגנה, סבונים ומוצרי טיפוח לשיער, נמצאו רמות גבוהות יותר של פתאלטים רעילים בשתן, אשר נקשרים למחלות מטבוליות ולמחלות המשפיעות על הרבייה. הרמות הגבוהות ביותר של פתאלטים נמצאו בקרב ילדים כהי עור וממוצא לטיני.

"בכתבה צוטט מחקר רפואי שבו נאספו דגימות שתן של 630 ילדים בגילאי 8-4", מסבירה ד"ר מרינה לנדאו, דרמטולוגית מומחית בתחום הצערת העור ומפתחת סדרת מוצרי MAHUT. "בבדיקה של חלק מדגימות השתן שלהם נמצאו פתאלטים וכאשר ההורים נשאלו אם ילדיהם השתמשו בתכשירים מסוימים יממה לפני נטילת השתן – התברר כי אותם ילדים מרחו תכשירים על העור".

האריזה היא הבעיה, צילום: GettyImages

השימוש העיקרי של פתאלטים נעשה להגמשת מוצרי פלסטיק, ולכן ניתן למצוא חומרים אלה במוצרי פלסטיק רבים.

"הפתאלטים שייכים לקבוצת חומרים כימיים המרכיבים את הפלסטיק, ובגוף האדם הם עשויים להפריע לבלוטות המפרישות הורמונים, כמו בלוטת התריס. כל אריזת פלסטיק מכילה פתאלטים, להם יש מבנה כימי הדומה להורמונים – ולכן הם נקראים 'משבשי הורמונים'. לחומרים אלה יש פוטנציאל להגביר או להקטין את הפעילות ההורמונלית בגוף, וזה לא משפיע רק על ילדים. עם זאת, חשוב להבין שהשפעת 'משבשי הורמונים' אינה מוכחת, אך היא נתפסת כגורם להתבגרות מוקדמת, המשפיע על איכות הזרע ועל פוריות האישה".

מקרה בולט של שחרור פתאלטים מתרחש כאשר מכניסים קופסת פלסטיק לחימום במיקרוגל ואז פתאלטים מהקופסה נספגים באוכל.

"המסקנה המרכזית של המאמר הייתה שהעלייה בריכוז הפתאלטים בשתן של ילדים, נמצאה בקשר סטטיסטי לדיווח ההורים על שימוש בקרם", אומרת ד"ר לנדאו. "פתאלטים ניתן למצוא באריזות פלסטיק של קרמים או בקרמים המכילים חומרי ריח ספציפיים, ולכן סביר שמקור הפתאלטים שנמצא בשתן של אותם ילדים – הוא מהאריזה של הקרם או לחילופין מקרם מסוים המכיל חומרי ריח".

 מה שטוב לכדור הארץ וגם לגוף האנושי. ד"ר מרינה לנדאו, צילום: יח"צ

בתכשירים קוסמטיים ללא חומרי ריח, מתברר שלא אמורים להימצא פתאלטים – כל עוד אינם מאוחסנים באריזות פלסטיק שחוממו.

"אלו הם שני דברים מרכזיים שעשויים לקרות במסנן קרינה הנמצא במארז פלסטיק שנשאר באוטו, בחום שעלול להגיע ל-50 מעלות או יותר: דבר ראשון, הטמפרטורה עלולה להרוס את המרכיבים שמטרתם לשמש כמסנני קרינה. שנית, מאריזת הפלסטיק עלולים להשתחרר פתאלטים אל התכשיר עצמו, ולכן אחרי שמורחים אותו – עלולים למצוא תוך יום-יומיים ריכוז גבוה של פתאלטים בשתן.

"המצב הזה תקף לכל מוצר הארוז בעטיפת פלסטיק, ולכן המגמה כיום היא להחליף אריזות לזכוכית או לנייר – מה שטוב לכדור הארץ וגם לגוף האנושי".

מוטב להימנע משימוש בחומרי ריח במוצרי קוסמטיקה, צילום: GettyImages, אילוסטרציה

בהקשר המגדרי, המחקר מצא כי בנים נטו להיות בעלי רמות גבוהות יותר של פתאלטים מאשר בנות, והרמות השונות שנמצאו אצל היספניים לעומת בעלי צבע עור כהה או בהיר, עשויות בין היתר להיות קשורות, לפי החוקרים, לגורמים סוציו-אקונומיים, להעדפות למותגים קוסמטיים מסוימים, לנגישות או לתדירות השימוש בתכשירים אלו.

"כך או כך, ההמלצה כיום היא להימנע משימוש בחומרי ריח בעולם הקוסמטיקה, מאחר שמדובר בחומרים אלרגניים", אומרת ד"ר לנדאו. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר