לאחרונה היה קשה לחמוק מפרסומי המקרים הנדירים בהם נדבקו מתרחצים באמבה אוכלת מוח ורבים פנו לבתי החולים בבהלה על מנת לשלול את הידבקותם. לצד זיהומים נדירים, מסתתרים בקיץ סיכונים נפוצים יותר ומסוכנים פחות, אבל עדיין, כדאי להיות מודעים אליהם.
בקאנטרי העירוני, בבית מלון, בקייטנה, בקיץ החם נעדיף יעדים שכוללים מתקני מים או מקומות בילוי הומים כגון קייטנות ילדים. העובדות מדברות בעד עצמן. בכל שנה אנו נחשפים למקרים רבים בהם שימוש במתקני מים ציבוריים, הוביל לבעיות עור ובריאות, עליהם פחות שומעים.
אחד התפקידים העיקריים של העור הוא להגן עלינו מחדירת מזהמים, וכיום קיימות תקנות מחמירות שפורסמו על ידי משרד הבריאות באשר לתחזוקת מתקני מים.
באופן כללי, בקיץ, הנטייה לחשיפה לשמש בזמן חופשה היא גדולה ושכיחותן של כוויות השמש עולה בעקבות חשיפה ממושכת לשמש. כניסה למקורות מים עם כוויות שמש או עם פצעים פתוחים, עלולה כשלעצמה להוות מקור להדבקה בחיידקים, פטריות וזיהומים. אבל מספיק החום הזיעה, הצטופפות בקייטנות ובמקומות בילוי עם או בלי הילדים וכבר אנו נחשפים לשלל מחוללים/
מולוסקום
מחלת עור ויראלית שכיחה ומדבקת המועברת במקורות מים ומופיעה בעיקר בקרב ילדים, הגורמת להופעת יבלות קטנות ועגולות, אשר לרוב לא כואבות או מגרדות, אלא מהוות מפגע אסתטי. היבלות יהיו בדרך כלל בצבע העור, אך יכולות להיות גם ורודות או חומות, והן שכיחות יותר באזורי הבטן, הפנים, הזרועות והרגליים.
אימפטיגו
מחלת עור מדבקת נפוצה, בעיקר בקרב ילדים, הנגרמת מחיידק מסוג סטפילוקוקוס או סטרפטוקוקוס. המועדים לפורענות הם אנשים עם מערכת חיסון חלשה או הסובלים ממחלות עור אחרות אשר בתנאי סביבה חמים ולחים, נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבקות.
אימפטיגו מתאפיינת בפצעים אדומים על הפנים, הידיים או הרגליים. ההדבקה מתבצעת דרך קרבה פיסית או דרך משטחים וחפצים מזוהמים, וכמובן אם יש פצע או זיהום, מומלץ להמנע מכניסה למקורות מים כדי למנוע זיהום נוסף.
זיהומים פטרייתיים
דווקא זיהומים פטרייתיים במקומות רטובים הוכחו כפחות מחוללי מחלות מכפי שחשבנו. זה נכון שהפטריות שוכנות במים, באדמה ובצמחייה ובתנאים מסוימים יכולות לגרום לזיהומים, אך זה לא מה שיקבע האם האדם יידבק בזיהום פטרייתי. כדי שזה יקרה ישנם עוד גורמי סיכון, כמו נטייה גנטית, מערכת חיסון חלשה וגורמים נוספים.
בדיקה שבוצעה בשנים האחרונות העלתה שמצילים שמסתובבים יחפים לא חוטפים זיהומים פטרייתיים יותר מאשר יתר האוכלוסיה. לעומתם, ספורטאים עם רגליים מזיעות סגורות בגרביים, כן סובלים יותר מפטריות באזורים מועדים לפורענות כגון כפות רגליים ומפשעות.
חדירת הפטריות אל תוך העור תיגרם לרוב בעקבות שפשוף העור, סדקים קטנים על העור או פצע פתוח, והסיכון עולה במקומות כגון בריכה ג'קוזי ומקורות מים. אז כדאי להיות בצד הבטוח.
מיליאריה
מי לא נתקל בילדותו במילה "חררה"? זו פריחה עורית אשר מופיעה במקרים רבים אחרי או בעקבות חשיפה לחום. היא מכונה גם "חום חלב" או "פריחת חום". היא נגרמת בעקבות חסימת בלוטות הזיעה ובכך יופיעו על פני העור נקודות אדומות קטנות ולפעמים אפילו שלפוחיות וזה לרוב מגרד. פריחת חום נפוצה במיוחד במזג אוויר חם ולח, ולכן נסבול ממנה בעיקר בימי הקיץ. חסימת בלוטות הזיעה תגרום להצטברות זיעה בתוך בלוטות הזיעה ולהתפתחות דלקת ופריחה.
פוליקוליטיס - דלקת בזקיק השיערה
תופעה שהיא לא שכיחה אבל עלולה להתפתח בעקבות שימוש בג'קוזי. דלקת בזקיק השערה, או פוליקוליטיס, יכולה להיגרם מחיידקים, נגיפים, פטריות או גירוי של השערות. שימוש בג'קוזי יכול להוביל לדלקת בזקיק השערה מסיבות שונות, כגון חיידקים, וזאת כי מתקני הג'אקוזי אינם תמיד נקיים באופן מושלם וחיידקים מסוימים יכולים לחדור לזקיקי השיער ולגרום לדלקת. גם הסביבה החמה והלחה בג'קוזי יוצרת תנאים אידיאליים להתפתחות חיידקים.
איך נגן על העור?
בחירת בריכה נקייה ומטופלת: בריכות מטופחות היטב מכילות פחות חומרים כימיים מזיקים. יש לעשות בדיקה יסודית של ניקיון המתקנים לפני השימוש והימנעות משימוש במתקנים פגומים או מלוכלכים.
טיפול נאות בפצעים פתוחים: שמירה על פצעים נקיים ומכוסים והקפדה על היגיינה אישית.
כפכפים: שימוש בכפכפים במקומות ציבוריים רטובים, כמו מקלחות ציבוריות ובריכות שחייה.
מקלחת לפני ואחרי: מקלחת לפני הכניסה לבריכה מסירה שמן וחלקיקים מהעור ואחרי הכניסה מסירה את החומרים הכימיים.
שימוש בשמפו ובושם ללא ריח: מוצרים עם ריח עלולים להגיב עם החומרים הכימיים בבריכה ולגרום לגירוי.
לחות: לאחר היציאה מהבריכה יש למרוח קרם לחות כדי להגן על העור מפני יובש.
הגנה מפני השמש: שימוש בקרם הגנה עם מקדם הגנה גבוהה (SPF) חיוני להגנה על העור מפני קרינת השמש.
בגד ים מתאים: בגד ים עשוי מבד רך ולא מגרה יכול להגן על חלקים רגישים של העור.
שטיפת בגדי הים לאחר השימוש: שטיפת בגדי הים במים נקיים מסירה את החומרים הכימיים.
במקרה של גירוי חמור או תגובה אלרגית, יש לפנות לרופא.
ד"ר סיון מרסר מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו