את מעיין הנעורים לא מצא עוד אף אדם, אבל זה לא אומר שרבים לא ינסו לעשות הכל כדי לפצח את הסוד לנעורים מתמשכים או לפחות את זה שיאפשר להם לחיות חיים טובים ובריאים עד גיל מאוחר.
מחקר שנערך לאחרונה מגלה שרק אחד מכל עשרה אנשים יכול לחיות ללא מחלות תוך שמירה על בריאות גופנית, קוגניטיבית ונפשית טובה אחרי גיל 70, כשהוא מצביע על כך ששמירה על תזונה בריאה בגיל המעבר יכולה לשפר את הסיכויים להזדקנות בריאה.
המחקר מטעם אוניברסיטת הרווארד שפורסם בכתב העת המדעי British Medical Journal ועקב אחרי יותר מ-106,000 אנשים במשך 30 שנים, מצא כי שמירה על תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים בריאים בגיל המעבר יכולה לשפר באופן משמעותי את הסיכויים להזדקנות בריאה.
המחקר הדגיש כי תזונה בריאה לא רק מונעת מחלות אלא גם תומכת בעצמאות ובאיכות החיים בגיל המבוגר. הממצאים העיקריים מצביעים על כך שדפוסי תזונה מסוימים, כמו מדד האכילה הבריאה האלטרנטיבי ודיאטת כדור הארץ לדוגמה, הם אפקטיביים במיוחד בקידום הזדקנות בריאה.
שומרים על תזונה
מנתוני המחקר עלה כי אנשים שהקפידו על תזונה בריאה מהעשור הרביעי לחייהם היו בעלי סיכוי של 43%-84% לתפקד היטב מבחינה גופנית ומנטלית בגיל 70 בהשוואה לאלה שלא עשו זאת.
"בקרב אנשים שהקפידו על דפוסי תזונה בריאים בגיל המעבר, במיוחד כאלה עשירים בפירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים בריאים, עלה באופן משמעותי הסיכוי להגיע להזדקנות בריאה," אמרה אן-ג'ולי טסייר, דוקטור לפילוסופיה ומרצה לפוסט-דוקטורט בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד. "זה מרמז על כך שהמזון שאוכלים בגיל המעבר יכול לשחק תפקיד גדול באיכות ההזדקנות".
במונחים של מזונות מסוימים, החוקרים גילו כי צריכת גבוהה יותר של פירות, ירקות, דגנים מלאים, שומנים בלתי רוויים, אגוזים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן הייתה קשורה לסיכויים גבוהים יותר להזדקנות בריאה, בעוד שצריכת גבוהה של שומן טראנס, נתרן, בשרים בכלל ובשרים אדומים ומעובדים בפרט הייתה קשורה לסיכויים נמוכים יותר להזדקנות בריאה.
בעוד שמחקרים רבים קודמים הראו כי תזונה בריאה יכולה לסייע במניעת מחלות כרוניות, המחקר החדש ייחודי בכך שהוא מתמקד בהזדקנות בריאה המוגדרת לא רק כהעדר מחלה אלא גם כיכולת לחיות בצורה עצמאית וליהנות מאיכות חיים טובה ככל שאנו מתבגרים.
"באופן מסורתי, המחקר וההנחיות התזונתיות שהופקו ממנו התמקדו במניעת מחלות כרוניות כמו מחלות לב," אמרה טסייר. "המחקר שלנו מספק ראיות לכך שיש לשקול לא רק מניעת מחלות אלא גם קידום הזדקנות בריאה כמטרה לטווח הארוך".
לא רק בריאות גופנית
במסגרת המחקר, החוקרים ניתחו נתונים מיותר מ-106,000 אנשים החל משנת 1986. המשתתפים היו לפחות בני 39 וללא מחלות כרוניות בתחילת המחקר, והם סיפקו מידע על תזונתם באמצעות שאלונים בכל ארבע שנים. עד שנת 2016, כמעט מחצית מהמשתתפים במחקר מתו, ורק 9.2% שרדו עד גיל 70 או יותר תוך שמירה על חופש ממחלות כרוניות ובריאות גופנית, קוגניטיבית ונפשית טובה.
החוקרים השוו שיעורי הזדקנות בריאה בקרב אנשים שנמצאו בחמישון (מונח המתייחס לחמישית מאוכלוסייה הנמדדת ומסודרת לפי תכונה מסוימת) העליון לעומת החמישון התחתון בקשר להקפדה על כל אחד משמונה דפוסי תזונה בריאה שהוגדרו במחקרים מדעיים קודמים. הקשר החזק ביותר נצפה עם מדד האכילה הבריאה האלטרנטיבי, דפוס שמשקף הקפדה על ההנחיות התזונתיות האמריקאיות. המשתתפים בחמישון העליון לדפוס תזונה זה היו בעלי סיכוי של 84% יותר להשיג הזדקנות בריאה מאשר אלה בחמישון התחתון.
הקשרים בין תזונה להזדקנות בריאה נותרו חזקים גם כשהחוקרים לקחו בחשבון פעילות גופנית וגורמים אחרים שידועים כמשפיעים על הבריאות. טסייר ציינה שכל דפוסי התזונה הבריאים היו קשורים להזדקנות בריאה בכללותה, וכן למרכיבים אינדיבידואליים של הזדקנות בריאה, כולל בריאות גופנית, תפקוד קוגניטיבי ובריאות נפשית. בהתחשב בכך שהמחקר התמקד בדפוסי תזונה בגיל הביניים, טסייר אמרה שמחקר עתידי עשוי לעזור להבהיר את ההשפעות הפוטנציאליות של מעבר לדפוס תזונה בריא יותר בשלב מאוחר יותר בחיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו