בלאק פריידיי // צילום: EPA. צילום: יח"צ

רגע לפני שאתם מוציאים את האשראי: כך התחיל הבלאק פריידי

אנחנו מכירים את הבלאק פריידי כיום בו הצרכנים נהנים ממבצעים והנחות מפתים במיוחד • מתי המסורת הזו נולדה והאם היא אכן קשורה לקניות?

[object Object]

כבר כמעט חודש שהצרכנים ברחבי העולם נהנים ממבצעי חודש נובמבר, אבל השיא עוד לפנינו כשביום שישי הקרוב יתקיים הבלאק פריידיי המסורתי. מבינג' של בגדים חדשים ועד לקניית מקרר חדש שלא בהכרח תכננתם להחליף - קשה לעמוד בפני הסיילים המפתים. אבל מה עומד מאחורי חודש הקניות הגדול, ולמה דווקא יום שישי האחרון הוא הפסגה שלו?

יום שישי השחור מתקיים מדי שנה ביום שישי האחרון של חודש נובמבר. הוא מצוין ביום שלאחר חג ההודיה, שמתקיים ביום חמישי האחרון של נובמבר, ולמעשה פותח את עונת השופינג שנמשכת עד לחג המולד ולערב השנה האזרחית החדשה. היום הזה נחשב ליום שיא בצרכנות האמריקאית, ולעתים מתווסף אליו יום שני שמגיע אחריו - מה שמוכר לצרכנים בשם "סייבר מאנדיי", שבו רשתות רבות ממשיכות את המבצעים שלהן ואף משדרגות אותן.

טירוף הבלאק פריידי בקניון איילון, צילום: גדעון מרקוביץ'

כמו מנהגים רבים בתרבות המערבית, גם מקורו של יום שישי השחור לא ברור באופן מובהק ומלווה בהסברים שונים. 

את הפעם הראשונה בהיסטוריה בו תועד המושג "בלאק פריידיי" אפשר למצוא בשנת 1869, כשאין שום קשר בינו לבין קניות לחג. ה-24 בספטמבר של אותה שנה היה יום שסימל משבר כלכלי עצום בארצות הברית, בעקבות תכנית פיננסית כושלת שריסקה את שוק הזהב ששלט בכלכלה באותה התקופה. היום הזה קיבל את הכינוי "יום שישי השחור" בשל הייאוש הכלכלי שהביא איתו, כשהמושג "שחור" מסמל אסון ואובדן - בניגוד גמור למשמעות שהוא מקבל במה שאנחנו מכירים היום כבלאק פריידיי.

אבל ההקשר הרלוונטי יותר של המושג מחזיר אותנו חזרה לשנות ה-50 של המאה ה-20, למשטרת פילדלפיה ומשחק פוטבול מסורתי שהתקיים מדי שנה בין נבחרת הפוטבול של צבא היבשה האמריקאי לבין זו של חיל הים. פילדלפיה הייתה העיר מארחת של המשחק, שהתקיים באופן קבוע ביום שבת שלאחר חג ההודיה. בעקבות זאת היוותה העיר מוקד תיירותי של אנשים שהגיעו מחוצה לה כדי לצפות בו, ורובם הגדול היה מגיע ביום שישי שלפניו בכדי לנצל את ההזדמנות בעיר הגדולה ולהתחיל את קניות חג המולד שלהם. 

טירוף הקניות לקראת חג המולד, צילום: Getty Images

כך נוצרו פקקי ענק וצורך של תגבור אדיר מצד משטרת פילדלפיה, עד כדי כך שנאסר על כלל שוטרי העיר לקחת חופש ביום הזה ונדרש מכולם לעבוד שעות נוספות ארוכות. הכינוי "יום שישי השחור" נוצר בקרב משטרת פילדלפיה, אך השמועה אומרת שנעשה ניסיון למתג את היום הזה מחדש בתקווה לנקות קונוטציות שליליות שקשורות לצבע השחור, בעיקר בארצות הברית, כאשר השם המוביל היה "יום שישי הגדול". הניסונות האלו, כפי שאנחנו רואים עד היום, נכשלו נחרצות.

התפוצה של יום שישי השחור בו המונים נוהרים לחנויות ופותחים את הארנק לקראת חג המולד הקרב, הייתה איטית בתחילה. הפעם הראשונה שהמושג הוזכר בהקשר של יום השופינג הגדול הייתה ב-29 בנובמבר 1975, כאשר עיתון הניו יורק טיימס ציין אותו בהתייחסות לעיר פילדלפיה בלבד.

התחיל בארה"ב והגיע לכל העולם. טירוף בקליפורניה, צילום: AP

כמה שנים אחר כך, בשנות ה-80 של המאה הקודמת, החל יום שישי השחור להתפשט ברחבי היבשת. הקמעונאים הגדולים לקחו את מושג הבלאק פריידיי כמה צעדים קדימה, ומיתגו אותו מחדש באופן שנותן לצבע השחור קונוטציה חיובית - זהו היום בו החנויות סוף סוף מרוויחות ולא מפסידות, היום בו ספרי החשבונות שלהם "משנים צבע" מאדום, שמסמל הפסדים בבורסה האמריקאית, לשחור, שמסמל רווח.

כשמנסים להבין מתי הבלאק פריידיי חצה את גבולות אמריקה, אפשר להסתכל על תחילת המילניום כנקודת המפנה. רשתות אמריקאיות החלו להציג אותו למדינות אחרות בעולם דרך אתרי הסחר האינטרנטיים, ומבצעי הבלאק פריידיי שהם הציגו בהם היו זמינים בשלל מדינות.

כיום, מסורת הבלאק פריידיי הגיעה למדינות רבות מסביב לעולם, כולל כאלו שהתרבות שלהם רחוקה מאוד מזו האמריקאית, כמו מצרים ופקיסטן. לא ניתן כמעט למצוא מדינה שלא מאמצת באופן מסוים את מסורת הבלאק פריידיי, גם במדינות שכלל לא חוגגות את חג המולד ובטח שלא את חג ההודיה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו