"לכל מקום צריך לחפש הנחה - במקום שדברים יהיו פשוט במחיר שלהם"

בימים שבהם הורים ברחבי הארץ שוחים בין אינספור הטבות לאטרקציות ולפעילויות, נדמה כי המושג "מחיר מלא" עבור כרטיס הפך לפיקציה • יצאנו לבדוק כיצד פועלים מועדוני הצרכנות ואיך שורדים שבועיים אחרונים של חופש גדול במחיר שפוי? כל הפרטים

משפחה בדרך לאטרקציה בתל אביב. צילום: מערכת ישראל היום

מדינת המועדונים: בימים שבהם הורים ברחבי הארץ שוחים בין אינספור הטבות לאטרקציות ולפעילויות, נוצר לא מעט בלבול שגורם לרבים לתהות: האם המושג "מחיר מלא" לכרטיס הפך לפיקציה? יצאנו לבדוק למה האפשרות לשלם על אטרקציות ללא הנחה, הפכה לכמעט בלתי אפשרית עבור ישראלים – ואיך שורדים שבועיים אחרונים של חופש גדול במחיר שפוי לכיס?

אלה (שם בדוי) בת ה-40 מתל אביב, מספרת כי לפני הזמנת כרטיסים לאטרקציות לילדיה בחופש הגדול, היא מוצאת את עצמה מבזבזת זמן רב על מציאת קופון הנחה או הטבה כדי להיות מסוגלת בכלל לרכוש כרטיס: "זה לא הגיוני שבשביל ללכת לאיזושהי אטרקציה עם הילדים אני צריכה לבלות שעה וחצי רק כדי לחפש איפה אפשר למצוא הטבה או איזה מועדון נותן לי הנחה גדולה יותר", היא אומרת. לדבריה, בשבת האחרונה היא בילתה במימדיון, שם היא שילמה כחצי מחיר בזכות הטבה של "ביחד בשבילך". המחיר שאותו שילמה עמד על 83 שקלים לכרטיס, לעומת המחיר המקורי שעומד על 152 שקלים לפי האתר. "זה לא נראה לי הגיוני, כי כמעט לכל אדם בימינו יש איזשהו מועדון – אז למה לא להוריד מעלינו את עול החיפושים, ופשוט לפרסם מחיר שפוי יותר לאטרקציות מראש?", היא תוהה.

"אף אחד לא משלם מחיר מלא"

צוף בר אור כתב ביקורת על כלכלת מועדוני הצרכנות רק בשבוע האחרון ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר), והפוסט שלו זכה ללא מעט חשיפה. "כלכלה שאני שונא: הלכנו כל האחים להחלקה על הקרח. הגענו 5. באתי לשלם, המוכר אומר לי 'עם איזה מועדון אתה משלם?'. עניתי 'מה? לא יודע, אני רוצה חמישה כרטיסים'. ענה לי: 'מורים? שוטרים? חבר? בהצדעה? כאל?' – חיפשתי. וואלה כן, שייך לכאל. במקום 325 שקלים שילמנו 194. אף אחד לא משלם מחיר מלא", כתב.

מיכל (שם בדוי) בת ה-39 מחולון, נשואה עם שני ילדים, מספרת שהיא משתמשת בחברי המועדון של מפעל הפיס, בהצדעה, חבר ומועדון טוב – וכמעט תמיד כאשר היא מגיעה לאטרקציה, היא לא משלמת את המחיר המלא. "אני שואלת אילו מועדונים מקבלים באטרקציה, ואז רואה איזה הכי משתלם. אין יום שאני לא מוצאת קופונים, הטבות וכן הלאה", היא אומרת, ומדגימה: "השבוע אכלנו במקדונלד'ס כי דרך מפעל הפיס יש לנו 30 אחוזי הנחה עם התו הנטען, ובחמישי האחרון היינו בסרט ושילמנו תשעה שקלים לכרטיס".

"אם לא עקבנו אחרי מחיר האטרקציות – לא נדע מה היה המחיר המקורי"

עו"ד הדס יעקובסון, מנכ"לית העמותה החדשה לצרכנות, מסבירה כי הבעיה מתחילה כאשר אין מעקב ופיקוח על מחירי ההטבות והקופונים של חברי המועדונים, לעומת המחיר המקורי של אותן האטרקציות. "בכל הנוגע להטבות של מועדוני צרכנות וקופונים, אין פיקוח אמיתי על מחיר המקור", היא מסבירה. "למחיר מבצע יש כללים שקבע המחוקק, כמו כמה זמן אפשר להשתמש במחיר המבצע, מה משמעותו וכן הלאה. אותם כללים ברורים לא בהכרח תקפים כשמדובר בקופונים ובהטבות מועדון", אומרת הדס.

הסיטואציה מובילה לדבריה למצב שבו כיום, כאשר ניגשים לקנות כרטיס לאיזושהי אטרקציה, קודם כל נתקלים בשאלה מצד הנציג: "האם יש קופון?", כשלדבריה המחיר המלא הפך למעין פיקציה. "זה לא אמור להיות ככה", היא אומרת. "הצרכנים מניעים את המשק, והודות לכך שהם המשיכו להתנהג כרגיל בתקופת המלחמה – החוסן הצרכני ממשיך להניע את הכלכלה. אף על פי כן, לצרכנים בארץ אין כמעט כוח, והם לא מצליחים כמעט להתאגד לכוח משמעותי. אין מספיק מודעות צרכנית קבוצתית, וכל אחד בעולם הפרטי שלו לא רוצה 'לצאת פראייר' – אבל אין מישהו שמנהיג את זה, ולכן נכנסות חברות מסחריות שמייצרות מועדונים, ולהן יש המון כוח", הדס מסבירה.

השוואת מחירים בין מועדוני צרכנות, צילום: "ישראל היום"

לדברי יעקובסון, לחברות המסחריות בארץ קיים כוח קנייה אדיר, מאחר שהן מרכזות את בתי העסק יחדיו וכך יכולות להוביל אותם להורדת מחירים. "התפקיד של אותן חברות הוא לייצר כוח צרכני משמעותי שמשרת את שני הצדדים, גם את החברות וגם את הלקוח. אחרי הכול, הן צריכות לספק איזושהי תמורה למנויים שלהן, שאותה מאפשרים הקופונים, אבל עדיין ללקוח בפני עצמו אין כיום כוח. לאחרונה שמנו לב לנושא, ואנחנו מתכננים לנסות לרכז את הכוח הצרכני תחת גוף שאינו מסחרי – זה הרי אבסורד מוחלט שהצרכן נטול כוחות", היא אומרת.

"מבצעים בדיקה מקיפה למחיר הקופה – גם פיזית אצל הספק"

פנינו אל שני מועדוני צרכנות שהסכימו לשתף אותנו בהתנהלות שלהם בנושא הפיקוח על מחירי הטבות שהם מפרסמים, והתגובות היו מעניינות. מטעם מועדון "ביחד בשבילך" מבית ההסתדרות הוסבר כי "המועדון הוקם כמועדון צרכנות חברתי ששם לו למטרה לתת ערך מוסף משמעותי לחברי וחברות ההסתדרות, ולצמצם את סל ההוצאות השוטפות שלהם. המחירים המוצעים ללקוחות באתר המועדון, הינם לאחר קבלת הנחה מספקי השירותים (אטרקציות/ פעילויות/ הופעות), ובנוסף ניתן גם סבסוד על ידי ההסתדרות, כך שהמחיר ללקוח הינו מהזולים שניתן למצוא.

"המועדון, באמצעות חברת התפעול, פועל מול מאות ספקי אטרקציות, פנאי ובידור לקבלת המחיר הזול ביותר עבור חברי המועדון. במעמד חתימת הסכם ספק עם המועדון או חידוש הסכם, המועדון מבצע בדיקה מקיפה למחיר הקופה - פיזית אצל הספק, באתרי סחר הפתוחים בשוק או באתר הספק. בנוסף הספק מחויב בחוזה לעדכן את המועדון על כל שינוי ו/או עדכון מחיר שהוא עומד לבצע", כך נמסר.

מהייטקזון, מועדון צרכנות של עובדי חברות ההייטק, נמסר כי הם מקפידים להציע לחבריהם הנחות משמעותיות, תוך התבססות על כוח הקנייה של המועדון. "ספקי האטרקציות השונים מעדכנים בעצמם את מחירי המחירון שלהם, ואנו עושים כל שביכולתנו כדי לוודא שההנחה שאנו מעניקים תהיה משמעותית גם באופן נקודתי וגם באופן השוואתי. זאת כמובן תוך ביצוע בקרה מתמדת על מחירי השוק, כדי להבטיח שההטבות יהיו אטרקטיביות. היות והטבות הפנאי מסובסדות כמעט תמיד על ידינו, אנו יכולים להבטיח שההנחות שוות ומשמעותיות עבור לקוחותינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר