למה באמת כורעים ברך בהצעת נישואין? התשובה תפתיע אתכם

בין אם הייתם חלק ממנה ובין אם חוויתם אחת כזאת דרך סטורי של חברה או קומדיה רומנטית, זה ברור שכמעט ואין הצעת נישואין בלי האקט של כריעת ברך • אבל מאיפה הגיעה המחווה המסוימת הזאת ומה האלטרנטיבות הנהוגות בתרבויות מסוימות? - בדקנו

קים אור אזולאי ויפתח זיו. צילום: פרטי

המוזיקה מתנגנת ברמקול שברקע, עלי הכותרת מפוזרים על השביל, החבר המצלם כבר מתחבא בשיחים, והכל מוכן לקראת הרגע הגדול. אבל רגע, למה צריך לכרוע ברך כדי לשאול שאלה כל כך פשוטה?

בימי הביניים, כשאביר היה רוצה להביע נאמנות למלך שלו, הוא היה כורע ברך. אז איך נהייתה המחווה הזאת מנהג רומנטי שמזוהה עם הצעת נישואין? מה יש במחווה הפשוטה הזאת שהפכה אותה לסמל אוניברסלי חוצה תרבויות שמסמן אהבה, מחויבות, ו-'כן' אחד גדול?

מנהגים מימי הביניים, צילום: מאיה באומל בירגר

אם מחפשים הקשר היסטורי באשר לסיבה לפיה הצעת נישואין נעשית בדרך כלל על רגל אחת, הסיבה המובילה מגיעה כאמור מתקופת האבירים של ימי הביניים. כריעת ברך הראתה לא רק נאמנות כלפי אדוניהם או יראת תודה בעת קבלת תואר האבירות, אלא גם כלפי האישה אחריה חיזרו, כאקט שהיה חלק חשוב בתהליך החיזור. הכריעה הראתה הערצה ומחויבות כלפי מושא החיזור, פעולה משמעותית בעולם גברי והיררכי.

כרע בך. יפתח זיו בהצעת הנישואין לקים אור אזולאי

חוץ מתקופת האבירים והחרבות, לכריעת ברך יש משמעות גם בדתות למיניהן כמו בנצרות והאיסלאם, בהן מתבצעת כריעה בחלק מהטקסים הדתיים. 

בנצרות לדוגמה, המתפללים כורעים ברך במהלך התפילה כדרך להראות את מסירותם וכניעתם לכוח עליון. המעשה הזה נועד לסמל עוצמה רבה של כבוד כלפי משהו גדול מהאדם המתפלל, והכרה בכוח עליון. באיסלאם, שהמשמעות המילולית שלה היא 'כניעה', המתפללים כורעים ברך בזמן התפילות בכדי להראות נאמנות מוחלטת לאל.

גלגולים רבים עברו מאז ימי הביניים, אך בשל העובדה שהמחווה הזאת מצויה בתרבויות רבות, היא השתמרה וכך נהפכה למשמעותית וכמעט בלתי נפרדת מהצעות הנישואין המודרניות. וכמובן, התרבות הפופולרית שנהנית לשמר ולהדהד את הצעות הנישואין שמלוות בכריעת ברך, בין אם בסרטים, בסדרות או בהופעות של טיילור סוויפט.

הצעות נישואין נראות שונה בתרבויות שונות, צילום: רויטרס

למרות השליטה המוחלטת של כריעת ברך בזמן הצעות נישואין ברוב מדינות העולם, קיימות כמה חלופות בתרבויות שונות. 

ביפן לדוגמה, למרות שזוגות רבים מאמצים את מעשה הכריעה בעת ההצעה, קיימת קידה ייחודית שמשמשת את אחד מבני הזוג בעת ההצעה. הקידה הזו נקראת 'אוג'יגי', והיפנים משתמשים בה כדי להראות כבוד וענוה כלפי בני הזוג. בעת הצעות הנישואין, נהוג לשלב את הקידה הזו יחד עם תלבושות יפניות מסורתיות.

בהודו הרחוקה, בני הזוג נוהגים להחליף ביניהם שרשראות במהלך הצעת הנישואין, והיא לא תמיד כוללת כריעת ברך. השרשראות האלו מורכבות מפרחים מלאכותיים וחרוזים מסורתיים, ומסמלים את תחילתו של מסע משותף יחדיו ואת איחוד המשפחות.

בשוודיה לעומת זאת, הצעות הנישואין כוללות טבעות שניתנות לשני בני הזוג, ולא תמיד כוללים כריעה על ברך אחת מצד אחד מהם. מחוות החלפת הטבעות ההדדית מסמלת מחויבות הדדית ושוויון בין הפרטנרים, ערכים שתואמים את האופי הפרוגרסיבי של המדינה. הצעת הנישואין מתמקדת במסע המשותף שעברו ביחד, כששני הצדדים משתתפים באופן פעיל.

אז אם אתם מתכננים להציע בקרוב או לחלופין מצפים להצעה, דעו שלמרות שכריעת ברך היא ללא ספק האקט הפופולרי ביותר כדי להעביר את המסר, החלופות קיימות. מי יודע, אולי תקבלו מבן או בת הזוג שרשרת פרחים במהלך ההצעה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר